Actualitate

Daca ploua, fugiti din Iasi! – FOTO

Publicat: 27 apr. 2011

@ O firma care a incasat 2,5 milioane euro pentru a inalta digurile a sapat gauri imense, astfel incat Prutul se poate revarsa la prima ploaie mai puternica @ Care este schema acestei afaceri dezastruoase? @ Incasezi milioane de euro, dupa care tragi o teapa statului si astepti sa te roage sa-ti faci treaba pentru care ai fost platit @ Mai mult, incasezi milioane de euro pentru a face lucrari care sa asigure protectie unor comune impotriva revarsarii raului Prut si, dupa ce ai bagat banii in conturi sau in buzunar, iti iei utilajele si o stergi @ Mai mult, faci niste sapaturi in bataie de joc, astfel incat raul sa intre mai usor in comunele care aveau nevoie de protectie @ Firma Com-Beton, a lui Constantin Comanescu, a incheiat anul trecut un contract de 2,5 milioane euro pentru repararea digurilor de pe malul raului Prut, in dreptul comunelor Golaesti, Ungheni, Prisecani etc. @ Firma a incasat o buna parte din bani, utilajele lui Comanescu au plecat, iar in urma au ramas niste gauri mari in diguri, prin care raul poate intra linistit in comune

Firmele sale sunt abonate la contracte cu statul. Contracte de milioane de euro, care uneori sunt incheiate fara licitatie, prin incredintare directa. Si pentru ca a incasat de la stat foarte multi bani, a avut suficienta putere financiara cat sa-si cumpere protectie. Directorii institutiilor cu care firmele lui Constantin Comanescu au semnat contracte si-au ridicat vile in foarte scurt timp. Din aceste motive, acum isi permite sa faca ce vrea cu banii publici. Cotidianul BUNA ZIUA IASI a aratat in mai multe randuri ca firma lui Comanescu, SC Com-Beton SA, este preferata de ani de zile de directorii Directiei Apelor Prut, in prezent Administratia Bazinala de Apa Prut-Barlad, atunci cand trebuie sa se incheie contracte pentru lucrari de indiguire sau pentru repararea digurilor vechi. De regula, pentru o astfel de munca, Guvernul aloca de la bugetul de stat fonduri de cel putin 1 milion de euro. Pentru ca au fost „rasfatate” cu asemenea lucrari, firmele lui Comanescu au inceput sa-si bata joc. Incaseaza banii, dupa care uita sa mai execute lucrarile prevazute in contract.

Intra Prutul in casa

O astfel de situatie se intalneste zilele acestea in comuna Golaesti, judetul Iasi, aflata pe malul Prutului. SC Com-Beton SA a incheiat anul trecut cu Directia Apelor Prut un contract in valoare de 2,5 milioane euro pentru a inalta un dig cu o lungime de 30 de kilometri pe malul raului, in dreptul comunelor (Golaesti, Ungheni, Prisecani etc.), a incasat banii, iar acum oamenii se asteapta sa le intre Prutul in casa. De ce? Pentru ca utilajele de la firma Com-Beton au plecat, iar in urma, in loc sa fie niste diguri suprainaltate, care sa asigure protectie impotriva inundatiilor, au ramas niste canale prin care raul Prut este „invitat” sa inunde. In digurile de aparare au ramas doua gauri mari si, in concluzie, acestea nu mai au rol de aparare. Contractul incheiat cu firma lui Comanescu prevede, printre altele, si consolidarea albiei. Gaurile din diguri au fost facute cu scopul de a realiza un drum din piatra pentru ca masinile SC Com-Beton SA sa transporte materialele necesare consolidarii albiei. De precizat ca, din cauza riscului ridicat de inundatie, in zona au fost amenajate doua randuri de diguri. Unul dintre ele este la cativa metri de malul raului, iar celalalt, mai aproape de sat. Pentru a-si croi drumul de piatra, SC Com-Beton SA a spart ambele diguri si le-a abandonat. „Cum au putut sa lase digurile in halul asta? Pai, daca ploua mai mult in aceasta primavara, ne inunda garantat. S-au facut lucrari de inaltare numai pentru o bucata din dig. Unde s-a lucrat, a fost inaltat digul cu maxim 20 de centimetri. Pentru asta se cheltuie milioane de euro. In locurile in care s-a infiltrat apa in dig nu s-a lucrat deloc, nu este normal. In iulie anul trecut, casele noastre nu se mai vedeau, erau acoperite de ape”, a spus Constantin Dumitrascu, un satean care locuieste langa digul din comuna Golaesti, in satul Petresti.
Prin urmare, pentru banii incasati, Com-Beton a facut ceea ce era mai usor si mai ieftin. Digul era mult mai vulnerabil in dreptul casei familiei Lungu din acelasi sat. Acolo, in iulie 2010, cand Prutul curgea cu peste 1.000 metri cubi pe secunda, apa s-a infiltrat pe sub dig si a intrat in curtile oamenilor. Culmea, in aceasta zona nu s-au efectuat nici un fel de lucrari de refacere a digului. „S-a infiltrat apa si ei nu au facut nimic. Au lucrat mai la deal. Casa mea a mai fost inundata. Din cauza inundatiilor, casa sta sa se darame. Eu mai pot sa fac alta casa acum, la batranete?”, s-a plans Elena Lungu, in varsta de 72 de ani.

I-a cotropit pe oameni

Bataia de joc nu avea cum sa fie completa daca oamenii lui Comanescu nu ii umileau direct si pe locuitorii comunei. Drumul mentionat mai sus a fost amenajat prin gradina unei femei. Dupa ce s-au spart digurile, s-a pus piatra, iar ulterior, pentru ca au circulat camioanele, gradina a fost distrusa. Din cauza materialelor de constructie care s-au depus, terenul nu mai este bun pentru agricultura. „I-am intrebat pe oamenii de la firma asta care trebuia sa faca digul cine ma despagubeste, caci gradina imi este distrusa. Mi-au spus ca o sa-mi dea primarul alt teren. Nu mi-a dat primarul alt teren. Acum, macar de-ar veni sa-si termine treaba si sa repare digurile, ca asta este mai important, sa nu fim inundati din nou. Dar, de cateva luni, nu a mai lucrat nici un utilaj. Daca se umfla iar Prutul, ce facem cu gaurile astea din diguri?”, a spus Larisa Dumitrascu.
Prin urmare, in acest caz, daca nu este vorba de nesimtire, se poate sustine ca firma SC Com-Beton SA a dat dovada de neglijenta. Asta deoarece, chiar daca se admite faptul ca lucrarile de consolidare a digurilor si albiei au fost suspendate temporar, dupa cum sustin sefii Administratiei Bazinale Prut-Barlad, cele doua gauri facute in diguri nu trebuiau abandonate. Ar fi fost normal sa fie astupate temporar. „Digul principal este mai mic cu 20 de centimetri. S-a «muscat» putin din acest dig pentru a se face drumul. Am fost informat despre aceasta situatie si va asigur ca voi lua masuri”, a spus Cristian Nechifor, seful Administratiei Bazinale Prut-Barlad. „Este posibil sa fie probleme in locurile in care s-a sapat pentru a face drumul. Dar va asigur ca avem timp de reactie, putem astupa in cazul in care se mareste debitul raului”, a completat Corneliu Cretu, director in cadrul acestei institutii.

Comentarii
  • Htc touch diamond , 4gb , 3,2 mp , cpu 528 , ram 192 ,incarcator si cablu de date , gps cu igo 8 taoata europa , 310 ron neg sau schimb . 0752-620290 .

  • De ce nu ar fura? In tara asta fiecare face ce vrea si nimeni nu este tras la raspundere. Trebuie sa fure, altfel cum ar avea Comanestii banii de bmw-uri audi-uri cu care sa plimbe pitipoancele pe Copou?

  • Cind am vazut aceasta poza am crezut ca e mama cu fiul pentru ca si acest Comanescu are moaca unui taran de pe malurile prutului. Trebuiesc felicitati cei care i-au dat in proprietate trusturile de constructii din Iasi pentru ca el ca specialist in domeniu este zero. Traiasca PSDul cel care l-a propulsat alaturi de alti tarani cum ar fi Maricel Popa si multi altii. Halal oamanei de afaceri avem in Iasi. KAKAT cu apa rece la acesti indivizi.

  • Comanescu este un om foarte de treaba si serios , aceste articole sunt facute la comanda!!!!! Nu mai aveti pe cine vana nu ? Lasati oamenii cinstit in pace mai hienelor!

  • Comanescu este cel mai cinstit baiat din Moldova si e si credincios pe de-asupra, la fel ca mine ,noi doi avem sufletul curat ca lacrima…..

  • Articole tipice BZi. M ai citesc ziarul asta doar pentru ca ma amuza teribil.Nu ma intereseaza ce face Comanescu da tre sa fii prea dobitoc sa ti faci casa pe malul Prutului cum au facut aia si multi alti romani incapabili de a gandi.

  • Daca te uiti mai bine casele alea nu sunt facute de ieri-alaltaieri. Sunt facute in perioada postdecembrista sau poate chiar in perioada interbelica. Si nu cred ca e relevant daca sunt case sau nu pe mal, important e ca asa zisul „credincios” sa isi faca treaba pentru care a fost platit. Dar asa se intampla cand se dau licitatiile celui care da spaga mai mare. Oricum nu cred ca va mai dura mult pana acest hot va fi anchetat. Cu siguranta a facut alte „combinatii” mai grele si cand se face asa ceva automat iti faci si dusmani care sa te sape.
    PS Comanescule dute acasa tata. Apa nui gaz nui caldura nui….sa mi bag p*la’n el vaslui si’n locuitori lui.

Adauga un comentariu