Stiri medicale

Daca viata de noapte incepe sa te deranjeze este semn ca imbatranesti. Vezi si alte indicii

Publicat: 25 iul. 2011

Sunteti tot mai obositi si plictisiti? Ideea de a merge intr-un club sambata noaptea nu va mai atrage, desi in urma cu ceva vreme, ati pierdut multe nopti? Cum vine ora 19, gandul iti zboara catre canapeaua din fata televizorului, pe care atipesti de nenumarate ori? Daca ati raspuns afirmativ la aceste intrebari, este semn ca tineretea a cam trecut in cazul vostru.

Potrivit unui studiu britanic citat de Daily Mail, un alt semn de imbatranire sunt gemetele de durere atunci cand trebuie sa te apleci. Aproximativ 2.000 de persoane au ales dintr-o lista de 30 de semne pe cele pe care le considera indicatori ai batranetii. Printre cel mai frecvent alese au fost si schimbarea postului de radio preferat cu unul care difuzeaza piese mai linistite, uitarea numelor sau nerecunoasterea unor melodii din topurile actuale.

Semnele fizice ale imbatranirii de care se tem cel mai mult britanicii includ schimbarile aspectului din pricina sprancenelor care incep sa creasca aiurea sau pilozitatea excesiva a nasului si urechilor. Sase din zece respondenti au afirmat ca intrunesc mai multe dintre criteriile considerate indicatori ai imbatranirii, cu toate ca multi dintre ei faceau parte din categorii tinere de varsta.

O treime dintre cei chestionati spun ca au inceput sa recunoasca semnele imbatranirii chiar si intre 21 si 29 de ani, chiar daca mai toti sunt de acord ca cineva poate fi catalogat drept batran dupa varsta de 60 de ani. In plus, 64% dintre respondenti s-au aratat ingrijorati in legatura cu bolile batrantii, temandu-se ca dupa o anumita varsta nu vor mai putea sa se ingrijeasca.

Temerile care insotesc batranetea
Printre lucrurile care ii nelinistesc se mai numara pierderea memoriei (62%), lipsa banilor (39%) si singuratatea (55%). Peste 80% dintre cei chestionati spun ca le poarta de grija unor membrii batrani din familia lor, insa cei mai multi recunosc ca le este greu sa-si faca timp pentru ei.

Tina Clare de la organizatia Engage Mutual, cea care a realizat cercetare, spune ca a fost interesant sa urmareasca felul in care percepem varsta prin prisma comportamentelor si obisnuitelor schimbatoare. „Cu toate ca indicatorii care au obtinut cel mai mare punctaj fac parte din procesul de imbatranire, ei nu sunt neaparat aspectele unice care definesc generatiile mai in varsta”, a explicat ea.loading...

Adauga un comentariu