News Flash:

Daca vrem o tara civilizata si oameni sanatosi

17 Aprilie 2005
1207 Vizualizari | 0 Comentarii
•Trebuie sa invatam sa colectam selectiv deseurile

Ca principii in vederea imbunatatirii mediului inconjurator si a sanatatii populatiei, trebuie avut in vedere:

1. Organizarea colectarii diferentiate pe doua fractiuni: umeda si uscata;
2. Alinierea legislatiei si eliminarea echivocurilor actuale;
3. Simplificarea modului de autorizare;
4. O mai larga deschidere si transparenta din partea ministerelor implicate direct: MAI, MEC, MAPAM;
5. Organizarea de оntalniri de lucru оntre reprezentantii acestor ministere si societatea civila (organizatii profesionale, patronale si ONG);
6. Organizarea cu ajutorul autoritatilor locale si a IPM-urilor a unor dezbateri publice privind sistemul agreat de cetateni;
7. Sustinerea de catre stat a activitatilor de colectare selectiva si valorificare, prin subventii sau facilitati fiscale.
Tendinta de crestere a dimensiunii sistemelor socio-economice ca urmare a procesului de urbanizare este оnsotita si оn Romania de deteriorarea sistemelor ecologice naturale, fenomen care are drept consecinta reducerea resurselor materiale si energetice. De aceea, pentru continuarea evolutiei socio-economice sunt necesare strategii noi bazate pe principiile dezvoltarii durabile.
Una din cerinte este gestionarea corecta a deseurilor, care - prin natura lor - reprezinta atat o sursa de poluare, cat si o resursa de materii prime secundare.
Strategiile la nivel european recomanda urmatoarea ierarhizare a actiunilor de gestionare a deseurilor:
• prevenirea aparitiei deseurilor
• tratarea deseurilor
• reciclarea si reutilizarea
• optimizarea metodelor de eliminare finala.
Aceasta ierarhie este adoptata si оn Strategia Nationala de Gestionare a Deseurilor, iar Planul de Actiune elaborat pentru implementarea sa traseaza liniile generale de realizare a obiectivelor impuse de legislatia europeana оn domeniu, pe care Romania trebuie sa le atinga dupa aderarea sa la Uniunea Europeana.
Оn prezent, оn Iasi functioneaza un sistem de gestionare a deseurilor bazat pe colectare neselectiva si eliminare prin depozitare. Romania este constienta de faptul ca trebuie sa atinga tintele stabilite prin Aquis-ul Comunitar si оn acest scop trebuie sa introduca tehnici si tehnologii noi pentru gestionarea deseurilor.
Neavand cunostintele si experienta necesara pentru a integra astfel de tehnologii la nivel national, Romania оsi propune - оntr-o prima etapa - sa realizeze instalatii demonstrative care vor servi la evaluarea metodelor de gestionare a deseurilor considerate optime. Aceste instalatii demonstrative vor servi pentru obtinerea parametrilor tehnico-economici reali si a experientei de realizare/exploatare, precum si pentru informarea populatiei, respectiv obtinerea acceptului acesteia.
Se intentioneaza o corelare a proiectelor de instalatii demonstrative astfel оncat sa se acopere toate sursele si tipurile de deseuri, cat si toate etapele de gestionare a deseurilor, de la colectare pana la eliminarea finala.
Din acest motiv, trebuie sa se inteleaga ca un sistem de colectare selectiva a deseurilor va reduce considerabil volumul de deseuri si totodata sanatatea populatiei si a mediului inconjurator.
Ing. Ana-Maria Timofte
Birou Managementul Mediului
SC Salubris SA Iasi
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1309 (s) | 22 queries | Mysql time :0.015055 (s)