Eveniment-Social

Daca vreo ruda a avut aceasta boala, ar fi bine sa mergi de urgenta la spital! Urmarile sunt grave si multi oameni nu tin cont de aceste sfaturi

Publicat: 24 iul. 2018
1

@ Medicii ieseni trag un important semnal de alarma @ Foarte multi ieseni ajung la spital dupa ce patesc acest lucru @ De cele mai multe ori, multe persoane nu iau in calcul aceasta posibilitate @ Aceste boli sunt foarte intalnite si se raspandesc prin diferite metode @ Ce trebuie sa faci daca ai avut in familie persoane cu aceste boli

In ultima perioada, foarte multe persoane ajung la spitalele din Iasi cu boli dermatologice, fara sa cunoasca faptul ca erau predispuse sa dezvolte aceste afectiuni inca de la nastere. Cadrele medicale sustin ca in majoritatea cazurilor, persoanele care ajung la spital cu boli dermatologice au mostenit de la parinti sau de la alti membri ai familiei aceste boli.

"Bolile dermatologice si mostenirea genetica reprezinta un lucru extrem de important dar, in acelasi timp, extrem de ignorat. Sunt multe afectiuni dermatologice care chiar daca nu putem spune ca se mostenesc genetic cu adevarat, se mosteneste insa susceptibilitatea de a dezvolta aceste boli dermatologice la pacienti care vin cu incarcatura genetica. Aici putem da o multime de exemple, cum ar fi pacientul cu psoriazis vulgar. Daca ar fi sa ne amintim despre clasificarea unui psoriazis, el se imparte in doua mari grupe: cel care se mosteneste genetic si cel sporadic. Cei mai multi dintre pacientii nostri, care dezvolta psoriazis in cursul vietii, vin cu un teren psoriaziform mostenit de la parinti sau de la generatii anterioare. Este asa numitul teren cu potential psoriaziform. Un lucru demn de subliniat este ca psoriazisul sporadic este extrem de rar si doar 1% dintre pacienti fac psoriazis vulgar fara sa aiba antecedente sau o incarcatura genetica in acest sens. Pentru acesti subiecti, acesti pacienti care au rude cu aceeasi boala, cu psoriazis, riscul de a dezvolta aceasta afectiune este cu 80% sau 90% mai mare fata de restul populatiei. Riscul creste direct proportional cu inaintarea in varsta", precizeaza prof. dr. Laura Solovastru, sefa Clinicii de Dermato-venerologie de la Spitalul "Sf. Spiridon" din Iasi.

Citeste si: Iesenii care sufera de acest lucru trebuie sa fie foarte atenti! Tot mai multi pacienti ajung la spital

Aceste afectiuni sunt foarte periculoase

Persoanele care au multe alunite pe suprafata corpului si au membri in familie care au dezvoltat de-a lungul timpului cancer cutanat sunt sfatuite de catre specialisti sa faca o vizita la medic.

"O alta afectiune, tot ca o mostenire genetica, este dezvoltarea unui cancer cutanat, extrem de temut, numit melanom, care se dezvolta de la alunite. Cand exista in familie un parinte sau un frate diagnosticat cu un anumit tip de melanom, persoana respectiva trebuie sa-si faca controale suplimentare si repetate pentru alunitele pe care le are pe piele, deoarece riscul de a dezvolta aceeasi afectiune este mult mai mare fata de cel existent in cazul unui pacient care nu are in familie astfel de cazuri", adauga prof. dr. Laura Solovastru.

Citeste si: Opt ieseni au mancat din aceeasi mancare si au ajuns in stare grava la spital! Medicii sunt in alerta

Alergiile pot fi si ele mostenite

Conform medicilor ieseni, patologia alergica este o alta problema importanta cu care se confrunta spitalele din Iasi. Astfel, specialistii sustin ca si acestea pot fi mostenite.

"O alta dermatoza extrem de frecventa si importanta este legata de patologia alergica. Un subiect care dezvolta urticarii solare, alimentare sau alte afectiuni dermatologice cutanate alergice, vine cu o mostenire genetica suplimentara in comparatie cu un pacient care dezvolta sporadic acest lucru. Vorbim despre asa-numita dermatita atopica, care este diagnosticata de la varste fragede, de la doua sau patru luni. Daca am face un istoric riguros al parintilor unui copil diagnosticat, in 90% din cazuri gasim suferinte de tip alergic la unul sau la ambii parinti. Componenta alergica se transmite genetic, lucru pe care multi dintre pacienti il ignora. As vrea ca toata lumea sa inteleaga ca si pentru bolile dermatologice mostenirea genetica este extrem de importanta, ca trebuie bine monitorizata si pacientul trebuie informat asupra riscului de a dezvolta o boala si ca pacientul trebuie sa inteleaga care sunt factorii care ar putea provoca boala, pentru a-i evita. Practic, vorbim despre o educatie pentru sanatate in ceea ce priveste bolile dermatologice la pacientii cu mostenire genetica in acest sens", incheie prof. dr. Laura Solovastru.

Adauga un comentariu