National

Dacia a dat lovitura cu masina pe care si Europa o vrea. Cat produce in Romania

Publicat: 18 ian. 2019
1

Dacia a cunoscut o crestere spectaculoasa a vanzarilor anul trecut pentru ca s-a mentinut pe pozitia unora dintre cele mai competitive companii auto de pe piata. In Romania, Dacia inca are mult succes, in ciuda criticilor si ironiilor ca ar produce masini proaste.

Adevarul e ca Dacia produce masini mai bune decat te-ai astepta pentru preturile pe care le au si, astfel, a atras numerosi clienti romani si straini.

In 2018, compania romaneasca a inregistrat cea mai buna performanta comerciala din ultimii zece ani datorita gamei variate de automobile, a cresterii calitatii acestora, dar, mai ales, a preturilor cel putin competitive de pe piata.

Acest din urma factor este principalul motiv pentru care Dacia inca mai continua sa-i seduca pe romani. Anul trecut, au fost vandute la noi peste 54.000 de masini iesite pe portile uzinei de la Mioveni, cu 26,2% mai multe decat in 2017.

Compania si-a majorat cota de piata cu peste 30% si a avut succes atat in randul persoanelor fizice (clienti obisnuiti, care iau masina pentru uz propriu sau pentru familie), dar si persoane juridice (indivizi care iau una sau mai multe automobile pentru firma pe care o conduce sau o administreaza). Nici nu e greu sa-ti dai seama. In Bucuresti, cel putin, oriunde te-ai uita, vezi cum automobilele romanesti predomina si le gasesti inclusiv in dotarea companiilor de taxi, in Politie, chiar si in Jandarmerie sau firmele private de securitate.

Care sunt cele mai cautate masini Dacia

Modelul care a propulsat spectaculos Dacia a fost Duster, care in 2018 s-a vandut in peste 13.000 de exemplare, cea mai buna performanta atinsa vreodata de brandul de la Mioveni. Duster este primul ti singurul SUV romanesc, iar romanii (77%) l-au preferat mai ales in varianta 4×4.

Urmatoarea in clasament este, evident, Logan, cu peste 21.000 de unitati vandute in Romania anul trecut. Dacia Logan a fost prima masina produsa in momentul in care compania a inceput sa aduca un element de noutate.

Sandero are, de asemenea, mult succes pe piata interna, nu la fel de mult ca modelele anterioare, dar, totusi, cu peste 10.000 de unitati vandute anul trecut. Desi sunt mai putin cautate, si celelalte trei modele s-au vandut bine: Logan MCV (peste 3.700 de exemplare), Dokker (peste 2.000 de unitati) si Lodgy (peste 1.000).

In ceea ce priveste pietele externe, cel mai mare succes il are in Europa, iar din 2012 pana in 2018, vanzarile au crescut de la an la an, cea mai mare valoare fiind atinsa anul trecut, cu peste 700.000 de exemplare.

Ca fapt divers, la Mioveni sunt produse 1.400 de masini pe zi. Mai interesant e ca 1.100 sunt model Duster. Si cum cererea e in crestere, de aceea e pregatita si extinderea fabricii.

Adauga un comentariu