Secretele istoriei

Dacia in timpul lui Burebista

Publicat: 16 ian. 2014
In prima jumatate a secolului I i.Hr. dezvoltarea societatii dacice, intarirea aristocratiei tribale militare si transformarea ei in clasa politica au determinat trecerea la organizarea de tip statal. Burebista, care isi incepe domnia in anul 82 i.Hr. Conform istoricului Iordanes, Burebista a mostenit o puternica uniune tribala, care s-a transformat in stat odata cu supunerea treptata a tuturor triburilor si uniunilor de triburi geto-dace catre autoritatea centrala. 

Vezi si Prabusirea celui mai mare rege dac: Burebista  

La acest proces de unificare nu au contribuit numai factori interni (aristocratia tribala si masa razboinica, puterea si iscusinta lui Burebista), ci si cei externi (cresterea amenintarilor celtilor si romanilor). Unificarea triburilor geto-dace s-a realizat pe 2 cai: pe cale pasnica, cand sefii de trib accepta supunerea fata de Burebista de buna voie, si pe cale razboinica, cand se doreste pastrarea puterii tribale de catre unii conducatori locali (cetatea Tyras a fost arsa din temelii). 

Vezi si A intemeiat Burebista primul stat dacic?  

Desigur, cresterea puterii militare a lui Burebista a determinat supunerea de bunavoie a multor uniuni tribale geto-dacice. Strabon scria ca, ascultandu-l pe Deceneu, geto-dacii “s-au lasat induplecati sa taie vita de vie si sa traiasca fara vin“. Unificarea triburilor geto-dacice se termina pe la 60 i.Hr.-59 i.Hr, cand Burebista incepe campania impotriva celtilor. 
In muntii Orastiei va fi centrul statului dac format de Burebista. Aici el formeaza cetati de piatra, cele mai importante fiind: Costesti, Blidaru, Capalna si Sarmisegetuza, ultima transformata, pana la urma, chiar in capitala a regatului. 


loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit