National

Dacian Cioloș, prima reacție după anunțul președintelui cu privire la funcția de premier: „Suntem gata să ne asumăm responsabilitatea guvernării”

Publicat: 11 oct. 2021
Dacian Cioloș cu mâna ridicată

După ce președintele Klaus Iohannis l-a propus pentru funcția de premier, Dacian Cioloș a lansat un mesaj prin care a subliniat faptul că USR este pregătit să se întoarcă la guvernare.

„Președintele Klaus Iohannis mi-a cerut în această seară să formez un nou guvern.

Este o onoare și o mare responsabilitate pentru care suntem pregătiți, așa cum am și anunțat încă de la plecarea USR din guvern. Suntem gata să ne asumăm responsabilitatea guvernării și să pornim negocierile cu celelalte partide. Obiectivul nostru este să scoatem România din criză și pentru asta e nevoie de multă responsabilitate din partea tuturor forțelor politice.

Vom avea o ședință de Birou Național pentru stabilirea echipei de negocieri și a mandatului de a forma cât mai rapid un guvern.

Liniile principale sunt gestionarea pandemiei, explozia prețurilor la energie și reformele din PNRR.”

Președintele Klaus Iohannis a afirmat că la consultările de luni, 11 octombrie 2021, cu partidele politice a readus în atenție importanța unor chestiuni care necesită să fie rezolvate indiferent de cine guvernează:

„Am avut astăzi consultări cu formațiunile parlamentare, după ce Guvernul a fost demis prin moțiune de cenzură. În toate discuțiile am reiterat importanța unor chestiuni care trebuie rezolvate indiferent cine guvernează.

Este extrem de important să se gestioneze bine situația pandemică. Este foarte important să se gestioneze creșterea prețurilor la energie și să se ia măsuri pentru ca celelalte prețuri să nu crească la un nivel insuportabil pentru populație.

Este foarte important să beneficiem de sumele mari de care poate să dispună România prin Planul Național de Redresare și Reziliență și să nu dăm cu piciorul la această oportunitate. De asemenea, am reiterat importanța pregătirilor pentru perioada de iarnă și am subliniat că acestea sunt chestiunile cu adevărat importante pentru români și nu certurile politice între diferiți actori”.

Alfred Simonis și Lucian Romașcanu, liderii deputaților și senatorilor Partidului Social Democrat, au anunțat că Dacian Cioloș, nu va fi susținut prin voturi de către social- democrați pentru funcția de premier.

„Nu, categoric nu il votam. Motiunea PSD a fost nu doar impotriva lui Citu si a ministrilor PNL, dar si impotriva ministrilor USR. Aceasta propunere este neserioasa. Ciolos a mai fost premier o data si a fost un dezastru. Aceasta propunere este o gluma”, a zis Simonis, la Antena 3.

„Nu cred că e o propuenre serioasă. Nu e făcută cu sensul de a coagula o majoritate. Chiar și cei de la PNL spun că a fost nominalizat Cioloș pentru că e reprezentantul majorității care a dat guvernul jos. Noi nu susținem decât un guvern de specialiști, de tranziție, până la anticipate. Ce facem, îl dăm jos pe Cîțu să o vedem pe doamna Turcan tot la Muncă, pe Cîțu vicepremier la Finanțe, Voiculescu să privatizeze tot la Sănătate? Eu nu cred în seriozitatea acestei propuneri. Poate mă înșel, dar nu cred”, a zis Romașcanu.

Adauga un comentariu