Magazin

Dalai Lama acuza China ca incearca asasinarea sa

Publicat: 14 mai 2012
1

Dezmintirea are loc dupa ce Dalai Lama a declarat pentru un cotidian ca a primit informatii neconfirmate cu privire la existenta unei tentative elaborate la adresa vietii sale. China il acuza de mult timp pe liderul spiritual tibetan ca urmareste despartirea Tibetului, care are o cultura si o limba diferite, de restul Chinei.

Dalai Lama
raspandeste zvonuri pentru a atrage atentia publica, a declarat Hong Lei, un purtator de cuvant al diplomatiei chineze, intr-o conferinta de presa. „Acuzatiile sale ce urmaresc senzationalul nici macar nu merita sa fie respinse”, a spus el, calificandu-le drept „nefondate”. „Sub acoperirea unei mantii religioase, Dalai Lama este angajat in activitati separatiste internationale anti-chineze”, a continuat Hong Lei.

Cotidianul chinez de limba engleza Global Times a mers si mai departe si a calificat acuzatiile drept „naucitoare„. „Complotul de asasinare denuntat de Dalai Lama este ceva demn mai degraba de un roman de arte martiale. Dezvaluind informatii care nu inspira incredere, Dalai Lama pare sa cam arate ca este afectat de varsta”, scrie publicatia.

Acuzatiile provin dintr-un interviu pe care liderul spiritual tibetan l-a oferit unui jurnalist britanic, care l-a intrebat despre un complot orchestrat de China cu scopul de a-l ucide cu ajutorul unor agenti femei. „Oh, da. Cu otrava in par si pe esarfe. Iar ele sa spuna ca sunt bolnave si sa caute sa le binecuvantez. Iar eu sa le ating. Am primit acest fel de informatii„, a raspuns el. Acest tip de informati nu pot fi verificate, a adaugat acesta.

Dalai Lama, liderul spiritual al budismului tibetan, a fugit din tara sa in 1959, dupa o revolta esuata impotriva conducerii chineze. In prezent, el traieste la Dharamsala, in India, si calatoreste in lume pentru a obtine o sustinere in vederea acordarii mai multor drepturi tibetanilor. China il denigreaza in mod frecvent.

Adauga un comentariu