National

Dan Barna s-a intâlnit cu Patriarhul Daniel pentru a vorbi despre susţinerea campaniei de vaccinare împotriva COVID-19

Publicat: 02 aug. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Dan Barna s-a intâlnit cu Patriarhul Daniel pentru a vorbi despre susţinerea campaniei de vaccinare împotriva COVID-19
Patriarhul Daniel a oferit mai multe declarații după întâlnirea cu Patriarhul Daniel

Puternic contestatar al Bisericii Ortodoxe Române, vicepremierul Dan Barna s-a întâlnit luni cu Patriarhul Daniel. Acesta a oferit unele declaraţii referitoare la susţinerea BOR pentru campania de vaccinare împotriva COVID-19.

Vicepremierul USR-ist se arată încrezător după discuţia pe care a avut-o cu Patriarhul Daniel, liderul BOR. În altă ordine de ideim Dan Barna a fost întrebat şi despre posibilitatea introducerii, de către angajatori, a vaccinării obligatorii. Acesta a evitat să dea un răspuns ferm.

Ce declară vicepremierul Dan Barna despre discuțiile avut cu Patriarhul Daniel

La ieșirea de la întâlnire, vicepremierul Dan Barna s-a arătat încrezător că toate vocile care contează în societate se vor alătura pentru a susţine campania de vaccinare. De altfel, acesta a menţionat faptul că este optimist în urmă întâlnirii:

”M-am bucurat foarte mult să văd că părintele patriarh are o viziune deschisă și moderă referitoare la toate acele fake news-uri pe care le vedem legate de cipuri în vaccin. Este unul dintre cei care susține informarea și educarea oamenilor cu informații corecte.

A fost o discuție pe acest ghid, legat de faptul că biserica a transmis deja în prima parte a anului acel ghid prin care oamenii erau încurajați să se adreseze medicilor de famili și în perspectiva acestui val patru chiar am discutat despre perspectiva unui nou ghid, unui nou instrument de comunicare transmis prin intermediul bisericii. Sunt un om optimist. Discuția de astăzi trebuie înțeleasă în această cheie că îmi doresc ca toate vocile care contează în societate să aibă greutate și să fie prezente în această campanie.”, a declarat Dan Barna.

Declaraţiile vin în contextul în care în spaţiul public, săptămâna trecută, a circulat informaţia despre faptul că vicepremierul Dan Barna i-ar fi scris Patriarhului Daniel pentru a obţine o întrevedere. Lucrul a şocat opinia publică mai ales în contextul în care USR și Barna au puncte de vedere total diferite cu BOR, de-a lungul timpului aceștia intrând în mai multe polemici cum ar fi educația sexuală sau impozitarea Bisericii. Plenul Senatului a respins marţi, 22 iunie, cererea preşedintelui Iohannis de reexaminare a legii privind educaţia sanitară. USR-PLUS susţinerea introducerea educaţiei sexuale în şcoli, ca materie separată, fără solicitarea acordului părinţilor.

Subiectul impozitării bisericii este unul vechi iar primul ministru care a declarat că trebuie să fie aplicată această măsură a fost Ana Dragu, ministru in Guvernul Cioloș în 2016

 

Barna a evitat să răspundă dacă angajatorii vor putea obliga angajații să se vaccineze

Întrebat de jurnaliști despre situația din SUA, unde mai mulți angajatori au condiționat angajarea de imunizare, Dan Barna a evitat să răspundă concret. Acesta a menționat faptul că, tocmai pentru a nu ajunge la un asemenea scenariu trebuie să ne vaccinăm:

”Tocmai pentru a nu ajunge în situațiile altor țări în care sunt necesare măsuri de prevenție mai dure, e important să mergem să ne vaccinăm. Dacă reușim să creștem cifra de persoane vaccinate, avem șansa să trecem mai ușor peste acest val patru pentru că cifrele nu mint. Sunt reci și foarte precise.” a conchis Dan Barna.

Deși unele voci din Biserică şi-au arătat dezinteresul pentru campania de vaccinare, Biserica Ortodoxă Română, la nivel de instituţie a declarat în mai multe ori faptul că este de acord cu vaccinare şi că îi îndeamnă să ia cu adevărat în serios boala. Totuşi, oficialii au explicat faptul că implicarea cultelor religioase în campania de vaccinare nu este una potrivită, iar datoria le revine medicilor. Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a precizează că BOR

”și-a afirmat și explicitat deja de nenumărate ori poziția favorabilă, firească și clară față de actul vaccinării într-o pandemie, îndemnându-i pe clerici și laici să ia cu adevărat în serios boala”. Totodată, acesta a precizat că ”implicarea cultelor religioasă pe o temă extra-religioasă și într-o problematică în care exclusiv competența medicală este adecvată și relevantă nu poate transgresa însă limitele contextului”.

Adauga un comentariu