Actualitate

Dan Barna, vicepremierul României surprins la o terasă din București fără mască și fără să respecte restricţiile, chiar în ziua în care Guvernul anunța noi măsuri

Publicat: 07 apr. 2021
Dan Barna surprins la o masă alături de mai multe persoane în București 17 martie 2021
Dan Barna surprins la o masă fără să poarte mască în București alături de mai multe persoane decât maximul prevăzut de lege

Dan Barna a fost fotografiat pe data de 27 martie 2021 în momentul în care se afla la o terasă din București la aceeaşi masă cu mai multe persoane și nu purta mască. Vicepremierul nu respecta restricţiile impuse chiar în ziua în care Guvernul României anunţa noi măsuri pentru a combate pandemia.

Dan Barna a avut o reacţie la dezvăluirile făcute de jurnalistul Silviu Mănăstire și a spus că totul este o întreagă mascaradă iar la masă erau 5 persoane.

Vicepremierul Dan Barna a fost surprins fără mască și cu mai multe persoane la o masă

Conform lui Silviu Mănăstire, poza este datată 27 martie 2021 şi a fost făcută la o terasă a unei firme din București în momentul în care Guvernul anunța noi restricţii. Dan Barna era alături de Radu Mihaiu, primarul USR-ist al Sectorului 2 din Capitala, dar şi de Iulia Popovici, secretar de stat la Cultură, tot de la USR. Spaţiul în care era vicepremierul era unul aglomerat iar din poză se deduce faptul că la masă se aflau minim 6 persoane, lucru care ar contravine măsurilor restrictive anunțate în România. În pofida încercărilor repetate de a obţine un punct de vedere din partea vicepremierului, realizatorul emisiunii de la B1 TV nu l-a putut contacta pe acesta. Totuşi, Barna a oferit un răspuns în online susţinând că la masă se aflau doar 5 persoane iar regulile pandemice erau respectate:

”O televiziune a făcut caz de faptul că acum 10 zile am ieșit la o terasă în weekend să mănânc alături de câțiva artiști discutând despre soluții de a veni în sprijinul lor. A fost o ieșire la prânz, am purtat mască cu excepția firească a momentului când a sosit comanda de mâncare.

Am stat nouă oameni la două mese, la una patru la cealaltă cinci persoane, tocmai pentru a respecta regulile.

Până am ajuns acolo am purtat masca, sunt suficienți martori. La fel am făcut și când am părăsit terasa. Nimic mai mult.

Recomandarea rămâne aceeași:

Nu putem trece de pandemie decât prin vaccin. Până atunci trebuie să purtăm cât de mult masca și să ne protejăm pe noi și pe cei apropiați cât putem”, a scris Dan Barna pe Facebook.

Ce spune jurnalistul Silviu Mănăstire despre eveniment

În altă ordine de idei, jurnalistul Silbiu Mănăstire a spus despre eveniment faptul că la masă se aflau 12-13 USR-isti , lucru care este în contrast cu măsurile luate tocmai de Guvernul din care face parte Dan Barna. Legea prevede că la o masă dintr-un restaurant nu pot sta mai mult de 6 persoane. De altfel, vicepremierul nu purta mască:

„Pe 26 martie, Vlad Voiculescu, Lucian Bode, premierul Cîțu au anunțat restricțiile în Capitala României. Sâmbătă, 27 martie, Dan Barna, vicepremierul României, s-a dus la terasă (…) să mănânce și să bea alături de radu Mihaiu, primarul Sectorului 2, alături de soții, de familie, de prieteni, undeva la vreo 12-13 USR-iști s-au întâlnit.

Conform măsurilor de restricție, nu este voie să stai la masă mai mult de șase persoane din familie sau din cercul apropiat fără să porți mască. Domnul Dan Barnaa fost surprins nepurtând mască, alături de primarul Sectorului 2, de doi deputați USR. (…)

Dan Barna a stat acolo de la ora 13 până la ora 16, iar domnul Mihaiu a stat până la ora 17, după care s-a dus seara să închidă clubul Bamboo. (…) Foarte bine a făcut”, a declarat jurnalistul Silviu Mănăstire.

Ce spune legea

Legea spune că la terasele restaurantelor nu pot sta mai mult de 6 persoane la aceeaşi masă. Conform stirioficiale.ro, site-ul Guvernului României, persoanele care stau la masă trebuie să fie din aceeaşi familie sau din cercul apropriat de prieteni:

41. Prepararea, comercializarea și consumul produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice sunt permise în spațiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu asigurarea unei distanțe de minimum 2 m între mese și participarea a maximum 6 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite, și cu respectarea măsurilor de protecție sanitară stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății, ministrului economiei, energiei și mediului de afaceri și al președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor. menționează  HOTĂRÂRE nr. 49 din 13.10.2020 a CNSU conform stirioficiale.ro

De altfel, la Iași au fost aplicate mai multe amenzi teraselor care au încălcat această regulă. Poliţiştii au efectuat constant controale ale spatiilor comerciale pentru a se asigura că legea este respectată.

În încheiere menţionam faptul că Dan Barna nu este la prima abatere. În urmă cu câteva zile, în contextul în care pe teritoriul României au fost semnalate mai multe proteste ale oamenilor nemulţumiri de deciziile de a introduce noi restricţii, vicepremierul a menţionat că cei care protestează sunt fascişti.

Comentarii
Adauga un comentariu