National

Dan Puric, recrutat de Securitate

Publicat: 09 mai 2013
1

Aparitiile lui Dan Puric de Sarbatorile Pascale pe la mai multe televiziuni l-a determinat pe Mircea Dinescu sa scrie un editorial acid in Catavencii la adresa actorului, facand trimitere la un episod tenebros din biografia actorului devenit “apostol national”: legatura sa cu Securitatea, inainte de 1990.

“Pai, daca tot am dat-o pe parodii biblice la telejurnal, hai sa mergem pina la capat si sa-l admiram pe Gigi Becali spalind picioarele judecatorilor in clabuci de parai, pe Adrian Nastase mangaind cu un stergar matasos papainoagele apostolilor Cozminca si Micky Spaga sau pe pacaliciul neamului, Dan Puric, sarutind bubele dulci de pe gleznele colegilor sai de liceu turnati odinioara la manastirea Secu”, scrie Mircea Dinescu, in Catavencii.

Puric nu a fost colaborator al Securitatii spune CNSAS

Potrivit unei adeverinte publicate de CNSAS in 2012, Dan Puric a fost recrutat de Securitate in martie 1976, pe vremea cand avea doar 17 ani “in scopul supravegherii informative a elevilor din cadrul Liceului de arte plastice N.Tonitza”. Cu alte cuvinte, in scopul turnarii colegilor de liceu. Puric a semnat un angajament si a primit numele de cod “Cristian”, scrie realitatea.net.

CNSAS nu a identificat informatii transmise Securitatii de Dan Puric, drept pentru care in august 2012, acesta a primit verdict de necolaborare cu Securitatea: ““Domnului Puric Liviu Dan nu i se poate atribui calitatea de lucrator/colaborator al Securitatii”.

La sfarsitul anului 1997, documentele Securitatii sustin ca „in cursul anului 1977 a cules informatii referitoare la starea de spirit din randul elevilor, precum si despre anumiti elevi care intretin relatii cu cetatenii straini ori viziteaza bibliotecile ambasadelor straine concretizate in doua note informative”.

Totodata, organele de Securitate noteaza si carente ale tanarului Puric: „manifesta totusi retinere in semnalarea din proprie initiativa, anumite aspecte legate atitudine a colegilor (sic!).

In octombrie 1978, Securitate decide incetarea relatiei cu colaboratorul „Cristian” subliniind inca o data ca acesta a manifestat „retineri” in ceea ce priveste concretizarea informatiilor in note informative”.

„Deoarece sus-numitul a absolvit cursurile liceului, situatie in care nu ne mai este util in munca informativa”, Securitatea propunea incetarea legaturii cu acesta.

Cum a recunoscut Puric ca a semnat un angajament

Dan Puric a vorbit despre legatura sa cu Securitatea la aproape mai bine de 20 de ani de la Revolutie, in 2010, intr-o emisiune a lui Robert Turcescu.

Max Reinhardt a avut o expresie extraordinara: „artistul isi ia rucsacul copilariei in spate si porneste la drum”. Diferenta dintre mine si colegul meu de la Royal Shakespeare Company este una ontologica. In sensul ca el n-a fost utecist, n-a fost membru de partid si nu i s-a propus sa fie informator. Eu cand eram prin liceu a venit unul la mine, a zis sa semnez o hartie din aia cum ca ajut statul. Nu stiam ce presupune si am semnat-o. Pesemne ca pe la CNSAS, pe la securistii astia, exista si asta – ca Dan Puric a fost securist… M-au si turnat. Pentru ca eu, la 17 ani, il imitam pe Ceausescu. Strangeam doua clase intr-una si dadeam decoratii. Ei bine, colegul meu de la Royal Shakespeare Company sau de la Comedia Franceza nu a cunoscut lucrurile astea”, spunea atunci Puric.

Sursa: dcnews.ro

Comentarii
 • bai scirnavie cu tupeu ce esti.tu marele poet de portofel,un mascarici care ai furat de la stat cit ai putut ,esti capabil doar sa denigrezi oameni capabili ,inteligenti,scormonind trecuturi copilaresti.crezi ca tu poti fi comparat cu Puric ?NICIODATA.Asa ai facut si cu MONA MUSCA tembelule!la toti va era frica sa nu ajunga Presedinte.ati mentinut in glorie cel mai parsiv securist dovedit DAN VOICULESCUi ,iar Voiculescu a prosperat in furturi de la stat .

  denigrezi oameni care sunt mult deasupra intelectului(pe care tu nu-l ai) uman, scolit cu adevarat.Meritul de a fi MIM,nu se poate egala cu vorbele gretoase pe care le scoti tu din tartacuta plina cu tarite si nu creier.de aceea cresti si maninci porci ,ca ai cu ce sa-i hranesti.NU MAI ESTI PRETUIT DE ROMANI SI VREI SA IESI IN EVIDENTA PRIN DENIGRARE .CE NESIMTIRE!!!

 • Păcălici ordinar.
  Fiu al lui Ştefan Dinescu, muncitor metalurg şi al Aureliei Badea, casnică, Mircea Dinescu a studiat la Facultatea de Jurnalism a Academiei de Ştiinţe Social-Politice „Ştefan Gheorghiu” de pe lângă Comitetul Central al Partidului Comunist Român, Şcoala Superioară de Partid.

  • Şi-a efectuat stagiul militar la Securitate[1], pentru că: „Protectorii săi l-au ajutat să «facă armata» într-un mod netraumatizant“[2]. Aceiaşi „protectori“ l-au susţinut şi „să publice o primă carte“[3] „Pentru ca apoi să îi găsească o sinecură – pitorescul post de portar al Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti, ocupat de poet (mai mult cu numele) în perioada 1972-1976“[4]. Direcţionat puternic spre prim-planul vieţii literare de aceiasi „protectori“, Mircea Dinescu pătrunde rapid în cercurile literare din epocă, devenind membru al Uniunii Scriitorilor, Secretar UTC al Uniunii Scriitorilor din Republica Socialistă România, membru al Partidului Comunist Român şi redactor la revistele Luceafărul şi România literară.

   • Dintr-o notă a Securităţii, publicată în Cartea Albă a Securităţii, aflăm: „De exemplu Titus Popovici, Anghel Dumbrăveanu, Teodor Balş, George Bălăiţă, Eugen Barbu, Mircea Dinescu au spus scriitorilor aflaţi la vila Paltinul din staţiunea Neptun că sunt profund mişcaţi de aprecierile de care se bucură scriitorii în faţa conducerii, ca oameni ataşaţi, oricând gata să slujească patria şi poporul.“ v. Cartea Albă a Securităţii, nota 129, p. 137, 1978

 • În anul 1981, pe când era încă student al Academiei de Ştiinţe Social-Politice „Ştefan Gheorghiu”, suferă o condamnare, cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei, pentru agresarea unui coleg de redacţie de la revista Luceafărul, Iulian Neacşu[5].

  În continuare, poetul este un răsfăţat al sistemului comunist şi al Uniunii Scriitorilor din România, apărând, în calitate de ziarist oficial, cu pixul în mână, luând notiţe, lângă Preşedintele RSR Nicolae Ceauşescu[6].

  • Despre rolul lui Dinescu pe scena culturală contemporană, Gabriel Liiceanu scrie[22]:

   „Mircea Dinescu este simbolul şi purtătorul de sens al mahalalei contemporane la români. El o reprezintă în viaţa de zi cu zi, dar deopotrivă o hrăneşte şi o potenţează la televizor sau în revista porno-politică Plai cu boi, născută din această mahala şi întreţinând-o, la rândul ei, cu fast, abjecţie şi talent”.

   • Poetul Cezar Ivănescu, în cartea “Pentru Marin Preda” l-a acuzat pe Mircea Dinescu de implicare în moartea marelui prozator Marin Preda [16],[17]. De asemenea, „Victor Roncea, coordonator al campaniei «Voci curate» de la Civic Media, a declarat că un membru de frunte al Colegiului CNSAS, Mircea Dinescu, reprezintă interese străine fiind documentat de unitatea anti-KGB a Securităţii. Potrivit informaţiilor dezvăluite de Roncea, există mărturii ale unor foşti ofiţeri ai UM 0110 privind legăturile lui Mircea Dinescu cu KGB, nu numai prin soacra acestuia, Ludmila Loghinovskaia. Astfel, în 1989, acesta a urmat un traseu complicat prin ţările baltice, pentru a ajunge ulterior în Crimeea, unde a primit instrucţiuni precise privind rolul său în lovitura de stat pregătită de sovietici, cunoscută generic sub numele de «Revoluţia» din decembrie 1989. Informaţiile respective se afla şi în arhivele CIA, s-a afirmat în emisiune.“

    • Beneficiarii banilor de la Petromservice: Realitatea TV, Nicolae Popa, Mircea Dinescu

     Printre beneficiarii banilor delapidaţi de la Petromservice nu s-au aflat doar inculpaţii personal, ci şi firmele lor şi apropiaţi de-ai lor, arată procurorii.

     Poetul Mircea Dinescu, angajat al televiziunii lui Vîntu, a primit 100.000 de euro.

     • După 11 ani de supt mielul lui Vântu și de tocat banii de la FNI, Mircea Dinescu pleacă de la Realitatea TV, deoarece corabia ,,Realitatea TV” începu-se să ia apă iar la poarta lui Vântu zăngăneau cătușele.

 • Dinescule tu si cu securistii jidano-bosevici care inca aveti painea si cutitul in tara aceasta, nu o sa muriti de moarte buna. Veninul si fierea ce-ti curge prin vene, privirea cretina de slugoi tradator, grobianismul desantat de care dai dovada nu face altceva decat sa te plasese in categoria subspeciei umane. Noi stim ca nu te-ai apucat cu de la sine putere sa grohai prin presa pana nu ai primit ordine clare de la securisto-jidano-bolsevicii erijati acum in democratzi, bai neamule spurcat si tradator care esti!

Adauga un comentariu