National

Dan Vasile Mihale: Europa, terenul de joaca al lui Obama si Putin

Publicat: 02 sept. 2015
1

Toata lumea se intreaba, in aceste zile fierbinti de toamna, daca Europa este in stare sa rezolve cea mai grava criza izbucnita dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial. Au aparut intrebari cruciale: migratie sau invazie? Scenariile sunt apocaliptice si derutante pentru ambele ipoteze.

Batranul continent este ingenuncheat si cauta raspunsuri. Putin tace. Obama tace. Pentru Statele Unite, criza greaca, criza banului, a starnit mai multe ecouri decat criza refugiatilor. Nu se mai vorbeste despre scutul antiracheta, despre masurile Kremlinului anti-SUA, despre invazia tarista din Crimeea si Ucraina… Noul scenariu este criza refugiatilor. Nimeni nu spune cum a aparut Statul Islamic. Nimeni nu spune ce s-a intamplat cu Al Qaeda, desi orice om inteligent intelege ca acesti fanatici, care raspandesc teroarea pe tot globul, sunt urmasii defunctului Bin Laden.

Mari giganti ai planetei tac. De ce? Pentru ca sunt complici la aceste atrocitati. Marile puteri, incepand cu Statele Unite, au starnit viesparul, in complicitate cu cele mai puternice state europene. Interesele au fost de ordin financiar, doar financiar, nicio interventie militara nu a avut niciodata un scop umanitar. Ce este insa trist si revoltator este ca „marii licurici” au decis, tacit, sa sacrifice batranul continent pentru a se salva pe ei insisi de invazia celor condamnati la moarte pentru aurul negru.

Nimeni nu vrea sa spuna adevarul pentru ca adevarul este, in aceste zile, incriminator. Modul in care actioneaza refugiatii poate parea haotic, disperat, dar si bine organizat. In spatele amaratilor, care fug de frica jihadistilor, se afla, probabil, membrii primelor celule teroriste care vor pune steagul in punctele strategice ale Europei. Sper sa ma insel…

Dar ce face Romania in aceste zile? Ce fac autoritatile romane pentru a se pune la adapost de cea mai importanta criza din ultimii 70 de ani? Romania vorbeste pe mai multe voci, pentru ca este condusa de incompetenti. Nu am auzit in aceste zile nicio voce credibila din spatiul politic, care sa spuna care este strategia de aparare a Romaniei in fata acestui nou pericol. In Romania raposatului Lapusneanu, boierii se lupta pentru putere, avere si privilegii… Atata timp cat mai este un os de ros, interesul national nu poate sa primeze celui personal.

Adauga un comentariu