National

Daniel Constantin: Daca mai insist cu reducerea TVA la carne si acciza la bere, ma trimite Ponta la Finante

Publicat: 11 dec. 2014
1

Industria berii din Romania supravietuieste, chiar daca in ultimii ani acciza s-a marit cu 50%, a declarat, joi, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, la o conferinta dedicata sectorului berii.

„Industria berii din Romania supravietuieste chiar daca in ultimii ani, din pacate, a avut o crestere a accizei. Din anul 2008 si pana in prezent acciza a crescut cu 50%.

Stiu ca este o problema sensibila pentru dumneavoastra si am promis ca incercam in masura in care exista deschidere la Ministerul de Finante sa vedem ce putem face pentru acest sector pentru ca vanzarile nu stau atat de bine, poate si pentru ca puterea de cumparare nu este atat de mare cat ne-am fi dorit cu totii sau pentru ca e un sector in care dincolo de productia interna avem si ceva importuri.

Citeste si TVA la alimente NU poate fi redusa sub 15% pana in decembrie 2015

As spune ca toate gusturile se gasesc in piata, desi si aici este un lucru bun pentru ca este sectorul care importa cel mai putin din toate sectoarele din agricultura si din industria alimentara romaneasca”, a precizat ministrul Agriculturii.

Desi industria berii a avut un usor declin in perioada 2008-2012, Daniel Constantin a subliniat ca evaziunea fiscala in acest sector este zero.

„Este o industrie care se descurca foarte bine. S-a descurcat foarte bine pana in 2012. A fost o perioada de usor declin, in perioada 2008-2012, pe urma si-a revenit si acum avem probleme din punct de vedere al vanzarii. Trebuie sa imbunatatim activitatea acestei industrii deoarece pentru buget, in general, este o industrie care trebuie apreciata si sprijinita.

Citeste si Ponta:”Reducerea TVA a painii a fost un proiect de succes”

Este industria in care evaziunea fiscala este zero, industria in care s-au creat in mod direct sau indirect 70.000 de locuri de munca, este industria care foloseste ceea ce ne dorim sa auzim in agricultura: sa procesam produsele agroalimentare de baza sa nu mai exportam materie prima foarte multa. Faptul ca folosim deja 70% materie prima romaneasca ne bucura foarte mult”, a mentionat ministrul.

Constantin Bratu, directorul general al Asociatiei Berarii Romaniei, a lansat oficial invitatia ministrului Agriculturii de a semna petitia online „Salveaza berea”, care vizeaza reducerea accizei la bere, seful MADR afirmand ca o sa analizeze acest aspect, mai ales ca „60% din tot ceea ce inseamna acciza in acest domeniu este incasat din industria berii”.

„Ca ministru al Agriculturii mi-as dori o relaxare fiscala pentru toate ramurile din sector. Daca mai insist mult cu reducerea TVA la carne si acum cu acciza la bere, s-ar putea ca premierul sa imi spuna: ‘mergi tu la Ministerul de Finante sa faci aceste reduceri fiscale’.

Citeste si Mihai Gadea si Daniel Constantin EXECUTATI SILIT in dosarul ICA

Dincolo de orice fel de gluma, o sa analizez, dar vreau sa va asigur ca suntem foarte atenti la acest sector pentru ca este foarte important si pentru ministrul de Finante, pentru ca 60% din tot ceea ce inseamna acciza in acest domeniu este incasat numai din industria berii”, a adaugat seful MADR.
Adauga un comentariu