Titlurile zilei

Dar cu adevărat special! Un ieșean a plătit câteva mii de euro pentru cadoul de 8 martie al soției sale! Este vorba despre un animal, dar nu unul de companie! – FOTO, VIDEO

Publicat: 25 ian. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Un tânăr mecanic din Iași are o pasiune mai puțin obișnuită. De aproape șapte ani a investit mii de euro în aceasta. Cel mai scump exemplar din fermă costă 200 de euro. Iepurii sunt crescuți doar pentru expozițiile organizate la nivel național, dar și internațional. „E o pasiune de-a mea și a intrat așa ca un virus, pe sub piele”, spune ieșeanul.

Bogdan Șchiopu este un tânăr tehnician tehnolog mecanic din satul Dancu, comuna Holboca, Iași. În anul 2013 a vrut să o surprindă pe soția lui cu un cadou special de 8 martie și a mers într-o piață de animale pentru a-i cumpăra un cățel de talie mică. Când a ajuns la piață a fost însă atras mai mult de alte animale.

„Am mers la piața Doi Băieți, unde era târgul de animale și am vrut să-i cumpăr un cățel. Uitându-mă prin jur am văzut și niște iepuri la vânzare. Am zis să iau unul, să îl cresc lângă ceilalți pe care îi mai avea tatăl meu”, spune ieșeanul.

Un efectiv de 90 de exemplare

Un singur iepure de talie mai mare, din rasa Marele Berbec German, a fost de ajuns pentru ca tânărul din comuna Holboca să devină un împătimit de iepuri de rasă, crescuți pentru expoziție. De aceea a mai achiziționat încă 7 iepuri și treptat a ajuns la 50 de exemplare mature, câte are în prezent, și alți 40 de pui de iepuri. Costurile nu au fost deloc de neglijat mai ales că un iepure poate costa între 100 și 200 de euro.

„M-am atașat de ei și am început să mă documentez foarte mult. După ce veneam de la serviciu, la 12 noaptea, citeam cărți, citeam pe internet și așa am reușit să învăț atâtea lucruri despre ei. Am încercat să cresc mai multe rase, tot pentru expoziție, dar fiind prea multe și neavând timp să mă ocup de ei așa cum îmi doream, am ales în cele din urmă să rămân la Marele Berbec German”, spune Bogdan Șchiopu.

Creșterea iepurilor de rasă, o pasiune scumpă

Ieșeanul iubește atât de mult iepurii încât nu s-a gândit prea mult la bani și treptat a ajuns să cheltuiască sume importante pentru achiziționarea și creșterea lor. Astfel, în ferma din Holboca a investit aproximativ 5.000 de euro. Pasiunea lui pentru creșterea iepurilor a transmis-o și familiei.

„Soția mea ișa îndrăgit imediat, iar părinții mei creșteau iepuri, însă nu de rasa, și erau obișnuiți. Oricum, mă ajută tata când nu sunt eu în fermă. Imediat ce vin de la muncă verific iepurii, să văd ce fac. Sunt animale blânde, sunt ca niște copii, trebuie să-i îngrijești. E și o investiție pentru că se cheltuie niște bani. Numai pe amenajarea fermei și nu mai zic mâncarea, cât cheltui. Eu am făcut cu tata spațiile unde îi ținem. Vara le deschidem spațiul cât mai mult, să aibă lumină, le facem vaccinurile la timp. Pai dacă se îmbolnăvește grav un iepure care era activ, în câteva ore poate să moară din cauza bolii”, povestește crescătorul de iepuri.

Expoziții cu Marele Berbec German

Începând cu anul 2013 a participat și la foarte multe concursuri naționale și expoziții locale, toate acestea doar dintr-o pasiune pe care a alimentat-o de-a lungul anilor. Iepurii tânărului din localitatea Holboca sunt atracția vizitatorilor la expoziții.

„Berbecul German a fost creat ca rasă de trecere dintre Berbecul Francez încrucișat cu multe alte rase. Este crescut pentru participarea la expoziții, noi foarte rar îi tăiem pentru consum. Mai și vindem către crescătorii din alte județe”, ne spune Bogdan Șchiopu.

Astfel, un iepure poate ajunge la o greutate de 6-8 kilograme.

„Nu necesită îngrijire specială, trebuie vaccinați împotriva unor boli care pot apărea din senin și pot muri rapid, iar hrana lor constă în cereale”, susține Bogdan Șchiopu.

Astfel, iepurașii au nevoie de îngrijire atentă pentru a se dezvolta armonios, mai ales că sunt exemplare care ajung la expoziții, grație arborelui genealogic și caracteristicilor pe care le posedă. De aceea au mâncare uscată, respectiv cereale.

Premii importante la concursuri

Ieșeanul are zeci de diplome și premii obținute la concursurile organizate la nivel național și internațional.

„Cel cu blana gri este campionul de anul trecut. Crescătorii pot participa la concursuri când iepurele are de la 8-9 luni în sus. Nici dacă sunt prea grași nu e în regulă, trebuie să se reproducă. Avem și pui de la acest campion, dar și de la un campion din Austria. Iepurii aceștia trăiesc cel mult 5 ani”, mai povestește ieșeanul.

Pentru a minimiza riscul de boli, este necesară aplicarea vaccinurilor și tratamentelor- în special Baycox împotriva coccidiozei, la care iepurii sunt susceptibili în general, dar și alte măsuri pentru a evita stresarea acestora. De exemplu, femelele necesită o boxă mai lată, iar puii trebuie lăsați să crească mai mult pe lângă femele, până la vârsta de două luni și jumătate.

Adauga un comentariu