National

Daruind vei dobandi

Publicat: 08 ian. 2001

Initiativa Cabinetului Adrian Nastase de a readuce unora dintre „debransati” caldura in apartamente este un gest ce comporta anumite comentarii. Primul aspect care sare in ochi se refera la „generozitatea” de care da dovada noul Executiv al Romaniei. Este o generozitate in ghilimele, pentru ca adevaratii platitori ai restantelor de la intretinere ale celor mai necajiti dintre noi sunt, de fapt, cei care si-au platit la timp taxele, impozitele si, eventual, intretinerea, adica romanul care, in pofida tuturor vicisitudinilor, vrea sa faca din corectitudine un titlu de noblete. Inca o data, Guvernul pare ca-si fura caciula de unul singur, caci, deja, alte sute de mii de debransati, carora li se adauga cel putin tot pe atatia rau-platitori, au intrat intr-o stare de expectativa, aproape siguri ca guvernantii isi vor indrepta „calda” atentia si spre ei.

„Vezi, spune alegatorul tip al PDSR, astia conducatori! Nu ne uita pe noi, talpa tarii!”, fara sa inteleaga ca solutia unei relansari economice vine intotdeauna din alta directie. (De ce, de pilda, Guvernul nu s-a gandit, mai intai, la cei mai inteligenti dintre noi, tinerii care ingroasa, de ani buni, numarul specialistilor de valoare din lumea civilizata? De ce Cabinetul n-a anuntat o serie de masuri care sa vina in intampinarea dorintelor castigatorilor de olimpiade, absolvetilor de „nota zece” ai invatamantului universitar etc, masuri care sa conste in anumite facilitati in obtinerea unei locuinte, a unui loc de munca pe masura aspiratiilor si capacitatilor lor intelectuale etc?). Nu neaga nimeni ca, printre cei care au renuntat la serviciile prea fierbinti ale RA Termoficare nu se afla si oameni disperati.

Sunt, intr-adevar, o multime cei care nu-si pot plati facturile catre stat. Somajul, o familie numeroasa, un salariu mult prea mic sunt cativa dintre factorii care concura la aceasta stare de fapt. Totusi, in masa celor care nu-si platesc datoriile, majoritari sunt ceilalti; cei care stau mai mult prin carciumi si injura de mama focului tot ce le vine in minte. Curios lucru, cu cat nivelul de trai scade, cu atat bodegile, birturile, restaurantele sunt mai pline. S-ar zice ca, pentru a-si ineca amarul, romanului ii trebuie cantitati impresionante din licoarea lui Bachus. Pentru a-i departaja pe cei care, in mod real, nu-si pot achita taxele catre stat de ceilalti, cei care nu (prea) vor sa si le achite, Guvernul ar fi trebuit sa procedeze la o analiza cat mai atenta a datelor din teren. Asa, printr-o politica „la gramada”, guvernantii n-au facut altceva decat sa induca cetateanului obisnuit sentimentul ca a fi corect este echivalent cu a fi fraier. Apoi, gestul guvernantilor mai inseamna ceva.

Ca, in loc sa anunte o drastica restructurare a regiilor autonome si a tuturor intreprinderilor care inca mai stau agatate de gatul statului (caci aici sta de fapt cheia problemelor cotidiene), aspect ce ar fi dus, in timp, evident, la crearea premiselor care sa permita cetatenilor sa-si plateasca toate darile, Cabinetul a preferat sa carpeasca iarasi situatia putreda din economia romaneasca, arata ca, nici de data asta, pedeseristii nu se vor incumeta sa sparga buboiul cel mare. Dimpotriva, timp de patru ani, pentru a preintampina orice convulsii sociale mai consistente, guvernantii vor alege calea pasilor extrem de marunti, a cedarilor de tot felul in fata celor mai recalcitranti dintre romani, a indexarilor de tot felul si altele, astfel incat reforma romaneasca se va afla si in anul 2004 exact in stadiul in care se afla si in 1990, adica la punctul zero.

Probabil, in campania electorala de peste patru ani, pedeseristii vor explica cetatenilor ca, data fiind „mostenirea dezastruoasa” lasata de Conventie, n-au putut face mai multe, dar pentru urmatorii patru ani au planuri dintre cele mai marete. Si astfel, de la o guvernare la alta, tranzitia va deveni pentru romani o a doua natura. Bineinteles, in rastimp, vilele conducatorilor vor fi tot mai mari, masinile lor tot mai luxoase, padurile noastre tot mai putine. Si atunci, n-ar fi exclus ca, peste vreo 20 de ani, in plina iarna sa ne apucam sa facem plaja. Si uite asa, in sfarsit, se va putea reorganiza RAT!loading...

Adauga un comentariu