Actualitate

Dați-l afară din Guvern! Virgil Popescu dorește ca românii să suporte scumpirile la gaze naturale

Publicat: 11 aug. 2022
_____ Vizualizări 2 Comentarii
Dați-l afară din Guvern Virgil Popescu dorește ca românii să suporte scumpirile la gaze naturale
Virgil Popescu dorește micșorarea compensării la gaze naturale și energie electrică

Este de noaptea minţii ceea ce Virgil Popescu dorește. Ministrul Energiei a propus în ședința coaliției formate din PNL-PSD-UDMR ca românii să suporte scumpirile la gaze naturale. Asta în condiţiile în care prețurile au atins niveluri greu de imaginat și în condiţiile în care salariile românilor au stagnat.

Despre ministrul Energiei, Virgil Popescu se pot spune multe, dar nu neapărat de bine. Potrivit unor surse, Virgil Popescu ar putea fi remaniat în curând de premierul Nicolae Ciucă.

Virgil Popescu dorește ca românii să suporte scumpirile la gaze naturale

Virgil Popescu a venit cu o propunere halucinantă în ședința de coaliție. Nici mai mult, nici mai puțin, ministrul Energiei a propus ca românii să suporte scumpirile la gaze naturale. Concret, Virgil Popescu a propus ca plafonul până la care este compensat consumul de gaze naturale sau energie electrică să scadă, de la 300 kWh până la 250 kWh oră. Asta în condiţiile în care propunerea nu a venit însoţită și de o explicație logică și de o soluție pentru românii care nu pot să plătească prețul necompensat al facturilor. Virgil Popescu nu ar fi prezentat nici măcar calcule, adică ce ar însemna o asemenea în realitate măsura luată. Ministerul de Finanțe a respins cu vehemență propunerea aberantă făcută de Virgil Popescu și a menţionat că Ministerul Energiei deține fondurile necesare pentru compensarea facturilor la gaze naturale și la energie electrică.

Ședința de coaliție nu s-a terminat cu o concluzie clară, iar peste o săptămână vor fi luate negocierile. Se pare că există neînţelegeri între PNL și PSD pe această temă, iar social democrații au trei propuneri pe care le vor prezenta. Una dintre acestea face referire la revenirea la sistemul reglementat al prețului energiei electrice. În legătură cu acest aspect, Mugur Isărescu a explicat recent că liberalizarea pieții nu a fost cel mai fericit pas făcut de România.

Mai sunt bani pentru compensarea facturilor românilor?

Sunt unele voci care susţin că nu mai sunt bani pentru compensarea facturilor românilor. În acest context, este de așteptat ca să se termine perioada în care statul român compensează facturile. Marcel Ciolacu a anunțat faptul că compensarea facturilor se va termina, dar că actuala coaliție lucrează în ceea ce privește aplicarea altor măsuri de compensație pentru consumatorii casnici:

„Nu se mai poate continua o perioadă lungă pe această ordonanță de urgență și în acest moment există două-trei variante pe care o să le discutăm în coaliție. Nu putem aloca 3% din PIB speculei, fiindcă e o speculă în energie”, spune Marcel Ciolacu.

Tot Marcel Ciolacu susținea recent faptul că România înregistrează un deficit de 15% a consumului de energie electrică, dar dă asigurări că cetățenii nu vor avea probleme cu furnizarea curentului electric. În tot acest timp, Virgil Popescu pare că nu și-a înţeles rolul în fruntea ministerului. Nimeni nu ar trebui să vină cu măsuri prin care ar face viața mai grea milioanelor de români care se văd nevoiți să suporte majorările de prețuri din ultimul an.

Drept la replică:

„Ideea că ministrul Energiei ar fi propus un plan mai mic pentru compensarea facturilor este un fake news. Nu de la ministrul Energiei a venit o asemenea propunere. Se discută mai multe scenarii, dar propuse de ANRE. Nu s-a ieşit cu nicio decizie şi nici măcar nu vom ieşi cu fel de fel de scenarii până nu va exista o decizie în cadrul coaliţiei. Premierul în acest moment vrea să dea asigurări tuturor românilor că vor plăti fix aceeaşi sumă pe care în momentul de faţă o plătesc raportat la cele două plafoane, de 100 şi de 300 de kW. Acum, dacă e să vorbim de plafonări şi de fel de fel de scenarii hai să ne aducem aminte cine a introdus aceste plafonări şi cine le-a diminuat, pentru că în ordonanţa 18 erau mai mari, erau undeva la 500 de kW. Prin ordonanţa 27, ordonanţă susţinută de întreaga coaliţie şi de ANRE acest plafon s-a diminuat la 300, cel care există în momentul de faţă.

Ideea reducerii bugetului ar putea, dacă ar fi să fie probată sau cel puţin puteţi să întrebaţi în zona MFP. ANRE, săptămâna trecută, a făcut un studiu şi l-a dat pe surse că ne-ar costa 40 miliarde, după care a doua zi a venit cu schema diminuată la jumătate şi a spus că e undeva pe la 20 de miliarde, inducând ideea de panică şi bineînţeles îngrijorări la Ministerul de Finanţe, când au auzit cei de acolo că sunt 40 de miliarde. În momentul de faţă sunt în analiză mai multe scenarii, nu s-a luat nicio decizie. Nu se pune problema diminuării plafoanelor sau a diminuării schemei prin care se finanţează acest program. Există mai multe scenarii pe care se lucrează, de aceea e foarte păcat că tot apar pe surse fel de fel de scenarii care pot genera îngrijorări suplimentare, pot să transmită mediului de afaceri o situaţie de instabilitate, o lipsă de credibilitate. De asta spun – haideţi să luăm decizia finală şi cu siguranţă PSD-PNL-UDMR vor ieşi cu soluţia, probabil într-o săptămână, două, dar până atunci să nu provocăm lucruri care pot să facă mai mult rău decât bine.”, a explicat Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL.

Comentarii
  • Asta e PNL-ul nu doar Virgil Popescu, sa be jumuleasca. Si primarul PNL din Pascani doar a marit taxele si a inventat taxe, in rest nimic

  • Ce mai caută mascota asta umană în libertate ???
    De ce nu este la puşcărie pe viață pentru trădare???
    Tot ce deține ăsta trebuie confiscat şi redat avuției naționale.

Adauga un comentariu