News Flash:

Datorii de 128 milioane Euro: Cimitirul economiei

26 Februarie 2006
1266 Vizualizari | 0 Comentarii
•Capul de afis al firmelor iesene este tinut in continuare de SC Fortus SA Iasi, urmata de SC Constructii Feroviare Moldova SA, SC Terom SA si SC Ubemar SA •Primele 14 firme din topul datornicilor au de platit la stat aproape 128 milioane Euro, ceea ce reprezinta peste jumatate din datoriile totale ale firmelor iesene •Ministerul de Finante a publicat recent lista marilor datornici la bugetul consolidat al statului, la data de 31 decembrie 2005

Sfarsitul de an 2005 a gasit firmele mari din judetul Iasi datoare vandute statului, suma restantelor, doar la primele 14 firme din Iasi, fiind de peste jumatate din sumele de bani datorate statului de catre firmele iesene. Suma totala datorata de agentii economici ieseni bugetului de stat este de 7.016 miliarde lei (701 milioane RON), conform Directiei de Finante, teoretic in crestere fata de anul trecut. Practica insa arata ca sumele de bani datorate de agentii economici sunt mult mai mari, deoarece din suma totala au fost scazute datoriile marilor contribuabili, care au mutat raportarile la Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) si au fost scoase cu debitele din baza de date a finantistilor ieseni. Recuperarea datoriilor la bugetul de stat a ramas suspendata la Directia de Finante din diferite motive, printre care si un aspect obiectiv. Bunurile marilor fabrici sunt in general greu vandabile. Un exemplu in acest sens este dat de licitatiile de la SC Comtom SA, din tot cursul anului 2005, care au ramas fara nici un rezultat, din lipsa potentialilor cumparatori. Datoriile prezentate la primii 15 mari datornici depasesc cu lejeritate bugetul pe intreg anul 2005 al municipiului Iasi. Daca datoriile sunt de 4.461 miliarde lei (446 milioane RON), bugetul municipalitatii de aproximativ 1,5 ori mai mic, ajungand la 2.970 miliarde lei (297 milioane RON). Datoriile totale ale firmelor iesene la stat depasesc 10 mii miliarde lei (un miliard lei noi), suma colosala, formata in procent de 40 la suta din penalitati pentru neplata impozitelor la stat.

Evidentele mutate

O gaura in buget este si plecarea celor 25 de mari agenti economici catre Bucuresti. Conform finantistilor ieseni, dintre firmele care pleaca, o mare parte au inregistrat profit la sfarsitul anului trecut, in timp ce marii colosi care se muta cu evidentele fiscale la Bucuresti, si care au de dat sume colosale la bugetul judetului, lasa in urma lor sume de ordinul sutelor de milioane Euro, care ar fi trebuit sa intre in bugetul judetului. Odata cu plecarea celor 25 de mari firme, bugetul judetului a scapat de cei mai mari datornici si totodata de cei mai mari platitori de impozite. Plecarea marilor contribuabili a adus o gaura de 104 milioane Euro bugetului Directiei de Finante, echivalentul a 3.719 miliarde lei (371,9 milioane RON), cifra care reprezinta sumele de bani pe care fiscul le are de incasat de la firmele mari. Directorul Directiei Generale a Finantelor Publice Judetene (DGFPJ) Iasi este de parere ca prin plecarea celor 25 de firme mari de la Iasi, bugetul judetului va avea de pierdut, iar deficitul va creste. Ordinul se refera la organizarea activitatii de administrare a marilor contribuabili, pentru imbunatatirea colectarii veniturilor bugetare.
Gelu JIREGHIE
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1349 (s) | 22 queries | Mysql time :0.012633 (s)