News Flash:

Datorii de 24 miliarde lei in coasta Consiliului Judetean

8 Octombrie 2004
529 Vizualizari | 0 Comentarii
•Nimeni nu poate spune daca SC Aviatia Utilitara SA se afla in proprietatea Consiliului Judetean sau nu •Firma are datorii de 24 miliarde lei catre bugetul de stat, iar Directia Judeteana a Finantelor Publice a amenintat cu executarea silita •Directorul DJFP, Victorel Lupu, declara ca nu stie nimic despre aceasta societate comerciala, motivand ca se afla in concediu •Consiliul Judetean a elaborat un proiect de Hotarare de Guvern care presupune anularea datoriilor, motivand ca SC Aviatia Utilitara SA este inclusa in planurile de dezvoltare a Aeroportului International Iasi

La o luna dupa ce Consiliul Judetean (CJ) Iasi a fost somat de Ministerul de Finante, prin intermediul Directiei Generale a Finantelor Publice Judetene (DGFPJ) Iasi, pentru neplata datoriilor create de societatea comerciala Aviatia Utilitara SA catre bugetul de stat, nimeni nu vrea sa vorbeasca despre soarta acestei unitati. La data de 6 septembrie a acestui an, la Registratura CJ a fost inregistrata somatia DGFPJ prin care aceasta avertiza ca, pentru neplata datoriilor societatii comerciale Aviatia Utilitara SA, se va proceda la aplicarea modalitatilor de executare silita. Daca in termen de 15 zile de la primirea somatiei CJ nu achita sumele mentionate. pentru care termenul legal de plata a expirat, se proceda la executarea silita a firmei Aviatia Utilitara SA, arata conducerea DGFPJ in adresa trimisa catre administratia judeteana cu doua luni in urma, la data de 12 august. Aceasta firma, care ar trebuia sa se afle in subordinea CJ, a acumulat datorii catre bugetul de stat in valoare de aproximativ 24 miliarde lei. Dupa ce termenul precizat de reprezentantii Ministerului de Finante in teritoriu a expirat, nimeni nu poate spune care este soarta unitatii Aviatia Utilitara SA. Directorul DGFPJ, Victorel Lupu, arata inca o data ca nu are habar despre ceea ce se intampla in institutia pe care o conduce. In urma cu o luna, atunci cand somatia a ajuns la CJ, Lupu nu a putu spune despre ce este vorba in actul emis de institutia la conducerea careia a fost numit. Contactat telefonic ieri de catre reporterii cotidianului ZIUA de Iasi, acesta s-a aratat la fel de dezinformat. Victorel Lupu a precizat ieri ca este in concediu si nu cunoaste prea multe despre situatia SC Aviatia Utilitara SA. Totusi, somatia poarta parafa DGFPJ.

Proiect de Hotarare de Guvern

In speranta ca o unitate importanta pentru dezvoltarea economica a judetului Iasi nu va fi pierduta, compartimentele specializate din cadrul CJ au intocmit un proiect de Hotarare de Guvern prin care se cere anularea sumelor datorate de aceasta firma catre bugetul de stat consolidat. Conform informatiilor detinute in prezent, documentul elaborat de specialistii CJ zace de cateva saptamani pe masa Executivului, fara a fi luat in discutie in sedintele anterioare. De asemenea, proiectul de Hotarare de Guvern este insotit si de o nota de fundamentare, in care este argumentata importanta SC Aviatia Utilitara SA pentru dezvoltarea Aeroportului International Iasi. "Oferirea de servicii cargo pe Aeroportul Iasi operatorilor aerieni a constituit si constituie un obiectiv in cadrul strategiei Consiliului Judetean Iasi. Realizarea acestui obiectiv ar putea accelera schimburile economice la nivel de judet si regiune, eliminand stocajul excesiv, accelerand derularea contractelor comerciale incheiate de agentii economici regionali, fluxurilor de incasari si plati prin eliminarea timpilor neproductivi. Toate acestea ar determina o crestere economica", se arata intr-un fragment al notei de fundamentare, sustinuta prin semnatura de prefectul judetului Iasi, Spiridon Cretu, si de presedintele Consiliului Judetean, Lucian Flaiser. Patrimoniul SC Aviatia Utilitara SA se afla la o distanta de 150 metri de Aeroportul iesean si include un hangar cu suprafata de circa 1.300 metri patrati si alte corpuri anexe, dotate cu echipament tehnic. Mai mult, in urma cu aproximativ doua luni, Lucian Profir, vicepresedintele CJ, a anuntat ca administratia judeteana s-a angajat sa plateasca catre SC Aerostar SA din Bacau o suma de circa 20 mii dolari, contravaloarea reparatiilor efectuate la un aparat de zbor din proprietatea SC Aviatia Utilitara SA.

Miza

Aceasta firma nu a creat decat probleme conducerii administratiei locale, inca din urma cu mai multi ani. La inceputul anului 2004, comisia economica a Senatului Romaniei a votat trecerea societatii comerciale Aviatia Utilitara SA in subordinea CJ Iasi, impunand totusi conditia ca autoritatea locala sa suporte plata datoriilor catre bugetul statului. La acea vreme, totalul datoriilor pe care le avea firma catre bugetul statului a fost calculat la 5 miliarde lei. Totusi, conducerea CJ nu se putea angaja, nici in vara acestui an, la plata acelor datorii. "La o noua rectificare a bugetului CJ, in viitoarea legislatura, se poate ca aceasta datorie sa fie platita", declara Nicolae Ivanciu, fost vicepresedinte al CJ, la inceputul lunii iunie a anului trecut. Totusi, bugetul CJ nu dispune de fonduri care ar putea acoperi valoarea datoriilor acestei firme inregistrate la bugetul de stat, lucru demonstrat in nota de fundamentare a proiectului de Hotarare de Guvern. SC Aviatia Utilitara SA a revenit in luna octombrie a anului 2001 in portofoliul fostei Autoritatii pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS), ca urmare a rezilierii, prin acordul partilor, a contractului de vanzare - cumparare incheiat intre APAPS si omul de afaceri Catalin Ambrono. Din cauza actiunilor lui Victorel Lupu, director al DGFPJ, care nu-si asuma responsabilitatea pentru actele emise de institutia pe care o conduce, judetul Iasi poate pierde o unitate necesara dezvoltarii economice si sociale.
Tudor LEAHU
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1430 (s) | 22 queries | Mysql time :0.011909 (s)