News Flash:

Datorii de 40 milioane Euro

12 Mai 2007
1231 Vizualizari | 0 Comentarii
Datorii de 40 milioane Euro
• "Fara a exprima rezerve la opinia noastra, atragem atentia asupra Notei 6 la situatiile financiare care arata ca societatea a inregistrat in 2006 o pierdere de 9,130 milioane RON si capitaluri proprii negative la 31 decembrie 2006 in suma de 31,562 milioane RON", sustin auditorii de la Deloitte Touche • Mittal Steel SA Iasi inregistra la data de 31 decembrie 2006 datorii de aproape 40 milioane Euro, mai exact 39.579.829 Euro


Conform bilantului anual, Mittal Steel SA Iasi inregistra la data de 31 decembrie 2006 datorii de aproape 40 milioane Euro, mai exact 39.579.829 Euro. Situatia nu este deloc roz la fosta Metalurgica, avand in vedere ca pierderile financiare ale companiei au fost de 91,30 miliarde lei (9,130 milioane RON). O mare parte dintre datoriile fostei SC Tepro SA Iasi sunt catre asociatii din cadrul grupului si catre furnizori, in timp ce datoriile fiscale sunt doar de 25,82 miliarde lei (2,5682 milioane RON). In acelasi timp, Mittal Steel SA a inregistrat capitaluri proprii negative. Cum o mana spala pe alta, conducerea Mittal Steel SA Iasi a apelat la mijlocul anului trecut la un credit de aproape 11 milioane Euro de la SC Romportmet SA Galati, firma din grupul Mittal. Aceasta suma de bani nu a fost folosita pentru investitii sau pentru materii prime, ci pentru a plati o alta datorie, scadenta, de 7,5 milioane Euro catre Mittal Steel SA Galati. Dobanzile si penalitatile au avut efect devastator pentru fosta Metalurgica. Ca o comparatie, datoriile actuale ale Mittal Steel SA Iasi ating jumatate din bugetul municipiului Iasi, care este de 3.000 miliarde lei (300 milioane RON). Haosul este dat si de pierderea efectiva a exercitiului financiar, ajuns de la 23,98 miliarde lei (2,398 milioane RON), in primele sase luni ale anului trecut, la peste 91 miliarde lei (9,1 milioane RON) la sfarsit de an. Datoriile enorme ale firmei iesene sunt puse de conducere pe seama necesitatii de materie prima si pe creditele luate de la parteneri. Fata de anul precedent, principalele modificari au fost inregistrate la datoriile comerciale in cadrul grupului. "Cresterea datoriei este corelata cu cresterea necesarului de fond de rulment, Mittal Steel Galati acordand in continuare suport procesului de restructurare demarat in Mittal Steel Iasi in vederea viabilizarii activitatii", este mentionat in raportul administratorilor.

Imprumuturile sufocante

Cu toate ca datoriile firmei iesene sunt cele mai mari din istorie, conducerea continua sa sustina ca Mittal Steel SA Iasi este pe drumul cel bun cand, de fapt, fosta Tepro SA este folosita ca o anexa a firmei din Galati. In fapt, Mittal Steel SA Iasi face fata cu greu creditelor luate de la partenerii din cadrul grupului Mittal, credite care nu fac decat sa plateasca materia prima luata la Galati. In acest mod, se poate spune ca Mittal Steel SA Galati nu face decat sa plateasca Mittal Steel SA Iasi pentru a-i cumpara marfa, materia prima pentru tevile fabricate la Iasi. Tranzactiile Mittal Steel SA Iasi se bazeaza doar pe relatiile din cadrul grupului, relatii care sunt dictate de bunul plac al sefilor de la Galati. Chiar raportul administratorilor de la iasi demonstreaza acest lucru. Romportmet SA Galati a devenit un nou creditor al fabricii iesene, dupa ce in ultimii ani combinatul de la galati era cel care acorda imprumuturi fabricii iesene. Mittal Steel SA Iasi a primit un credit, in suma de 360 miliarde lei (36 milioane RON), de la SC Romportmet SA Galati, firma la care Mittal Steel SA Galati este actionarul majoritar. Durata imprumutului este de un an de zile, urmand sa fie platit la data de 25 iunie 2007. In lipsa investitiilor importante in SC Mittal Steel SA Iasi, patronii indieni imprumuta masiv unitatea ieseana. La inceputul anului trecut, patronii indieni au raportat Bancii Nationale a Romaniei faptul ca SC Mittal Steel SA Iasi a fost imprumutata cu 7,5 milioane dolari americani de LNM Holdings NV. Banii au ajuns tot la Galati, pe materie prima, printr-un circuit in care Tepro SA este marea perdanta.Auditorii ingrijorati

"Fara a exprima rezerve la opinia noastra, atragem atentia asupra Notei 6 la situatiile financiare care arata ca societatea a inregistrat in 2006 o pierdere de 9.131 mii lei si capitaluri proprii negative la 31 decembrie 2006 in suma de 31.562 mii lei. Aceste conditii indica existenta incertitudinii referitor la abilitatea societatii de a-si continua activitatea in viitorul apropiat, conform principiului continuitatii activitatii. In consecinta operatiunile societatii sunt dependente de abilitatea de a obtine profituri suficiente in viitor si de continuarea primirii de suport financiar din partea actionarilor si creditorilor sai", sustin auditorii de la SC Deloitte Audit SRL, Bucuresti, membru al Grupului Deloitte Touche Totmatsu.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

imprumuturile sufocante auditorii ingrijorati
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1295 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013217 (s)