Local

Datoriile la bănci au îngropat afacerile cu porci din Iași! Peste 1 milion de euro trebuie returnat. Afaceristul Radu Murgescu a fost înjurat de vecini

Publicat: 08 mart. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Datoriile la bănci au îngropat afacerile cu porci din Iași Peste 1 milion de euro trebuie returnat. Afaceristul Radu Murgescu a fost înjurat de vecini
Afacerea cu porci a afaceristului Vasile Radu Murgescu a fost îngropată în datorii

Afaceristul Vasile Radu Murgescu are de plătit aproximativ 1 milion de euro, ca să-și salveze afacerea. Firma a intrat în insolvență din cauza unei datorii la CEC Bank. Între timp, a reușit să achite o parte din datorie. Foști parteneri de afaceri s-au înscris la masa credală

Probleme financiare pentru crescătorii de porci din Iași. Este și cazul lui Vasile Radu Murgescu, patronul Pigs Production SRL, care a înființat o fermă de porci în comuna Ceplenița, județul Iași. Afacerea a fost crescută în urmă cu 9 ani, când investitorul a accesat fonduri europene în valoare de 1 milion de euro. Dar situația a devenit complicată pentru fermier odată cu declanșarea pandemiei de COVID-19. La finalul anului 2020, societatea a intrat în insolvență. Recent, a fost publicat și tabelul preliminar al creanțelor. Valoarea datoriilor ajunge la 5,5 milioane de lei, peste 1 milion de euro. Cea mai mare sumă este datorată CEC Bank.

Inițial, datoria era de 2,8 milioane lei, dar Murgescu a achitat 1 milion de lei. Printre creditori se mai numără și Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP) Iași – 41.039 lei, Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN SA – 1.025.000 lei, Agrimarvas SRL – 429.467 lei, Agromar SRL – 1.021.015 lei. La masa credală s-a înscris și Radu Murgescu, cu suma de 2,8 milioane lei, dar cererea a fost respinsă. A fost acceptată doar suma de 756.070 lei. Nu în ultimul rând, are de recuperat suma de 377.657 lei și Gheorghe Mihăilă.

Ferma lui Vasile Radu Murgescu a provocat disconfort în comuna Ceplenița

În 2013, afaceristul a fost în centrul unui scandal provocat în comuna Ceplenița, județul Iași. Ferma cu aproape 2.000 de capete a fost amenajată în apropierea gospodăriilor din localitate. Locuitorii s-au plâns din cauza mirosului de la ferma de porci. Totodată, au fost observate și momente în care angajații de la fermă aruncau dejecțiile în zone nepermise. Specialiștii în protecția mediului susțin că fermele cu porci trebuie să fie construite la o distanță destul de mare de locuințe. Această distanță este de minimum 500 de metri până la prima locuință. Când fermele au un efectiv mai mare de animale, crește și distanța, până la 1.000 de metri.

Ferma de la Ceplenița nu respectă distanța legală. Conform ultimelor date financiare disponibile, Pigs Production SRL a înregistrat în 2019 o cifră de afaceri de 17.136 lei, profit de 304.975 lei, datorii de 4,7 milioane lei, fără angajați. În 2014, afacerea a funcționat bine, când a înregistrat o cifră de afaceri de 2,4 milioane lei, cu un profit de aproximativ 1 milion de lei. Omul de afaceri nu au putut fi contactat pentru a oferi un punct de vedere.

Finanțele ieșene au încasat de la firme mai mult decât au reușit pe parcursul anului 2019

În ciuda pandemiei de COVID-19, Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice (DGRFP) Iași a înregistrat sume importante, cuantumul din zona de colectare fiind surprinzător. În condițiile în care multe afaceri au fost suspendate și angajații au fost disponibilizați, încasările Finanțelor ieșene sunt mai mari decât cele înregistrate în 2019, perioadă neafectată de pandemie. În 2020, AJFP Iași a încasat de la persoanele fizice și juridice suma de 5 miliarde lei, aproximativ 1 miliard de euro. În 2019, suma a fost mai mică, adică 4,9 miliarde lei.

Per total, încasările anunțate pe cele 6 administrații din regiune: Iași, Botoșani, Vaslui, Bacău, Vaslui, Suceava au fost de 15,3 miliarde lei, în 2020, față de 15 miliarde în 2019. La nivelul AJFP Iași, cea mai bună perioadă a fost în luna decembrie, când s-a încasat suma de 501 milioane lei. În schimb, inspecțiile fiscale au avut de suferit în perioada pandemiei, asta și din cauza lipsei de personal. La un moment dat, angajații specializați pe inspecții au trebuit să se ocupe doar de rambursarea TVA solicitată de agenții economici. În 2020, sumele suplimentare înseamnă 266.607.374 lei, față de 362.206.817 lei (2019). În luna mai a anului 2020, Finanțele ieșene au anunțat că vor fi verificate averile nejustificate.

Adauga un comentariu