News Flash:

Datoriile Regiei de Gospodarie evacueaza cinci sute de oameni

3 Aprilie 2006
897 Vizualizari | 0 Comentarii
•Din cauza unei datorii de aproximativ 18 miliarde lei (1,8 milioane RON), Agentia de Valorificare a Activelor Statului (AVAS) a pus sechestru pe mai multe bunuri ale Regiei Autonome de Gospodarie Comunala si Locativa (RAGCL) •Printre bunurile sechestrate se numara si circa 150 de apartamente •In acestea locuiesc 150 familii, chiriasi in blocurile RAGCL, si daca regia nu achita debitul, peste 500 de oameni ar putea fi evacuati din apartamente •"Daca nu semnam aplicarea sechestrului pe bunuri, nu puteam plati reesalonat acesti bani", a declarat Dumitru Ciornei, contabilul sef al regiei

Din cauza unor datorii de aproximativ 18 miliarde lei (1,8 milioane RON), Agentia de Valorificare a Activelor Statului (AVAS) a pus sechestru pe mai multe bunuri ale Regiei Autonome de Gospodarie Comunala si Locativa (RAGCL). Astfel, in anul 2004, RAGCL avea datorii de 30 miliarde lei (3 milioane RON) catre SC Distrigaz Nord SA. Deoarece debitul nu a fost achitat la termen, SC Distrigaz Nord SA a transferat datoria la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), institutie care se ocupa de recuperarea datoriilor la bugetul de stat. La un an dupa ce AVAS a preluat datoriile, reprezentantii acestei institutii au avut o serie de intalniri cu conducerea regiei in vederea gasirii unei solutii pentru achitarea debitului. Astfel, s-a ajuns la intocmirea unui grafic de plati, urmand ca Regia sa vireze lunar in jur de 30 mii de dolari in contul Distrigaz. Astfel, din aprilie pana in noiembrie 2005, regia a platit in jur de 12 miliarde lei (1,2 milioane RON) din suma datorata. Din cauza ca in noiembrie 2005 RAGCL nu a respectat graficul de plati, AVAS a trecut la masuri drastice impotriva debitorului. Pentru a avea o siguranta in ce priveste achitarea sumei datorate, AVAS a cerut regiei garantarea creantei. Instiintand Consiliul de Administratie al RAGCL despre doleantele recuperatorului, contabilul sef, Dumitru Ciornei a primit acordul acestuia de a accepta garantarea cu bunurile unitatii, pentru a putea plati datoria reesalonat. Interesant este ca pentru suma de 18 miliarde lei (1,8 milioane RON) AVAS a pus sechestru pe toate bunurile regiei, aici intrand toate spatiile comerciale, autobuzele si circa 150 de apartamente.

Pericol de evacuare

Trebuie precizat ca in aceste apartamente locuiesc chiriasii RAGCL, care au dobandit imobilele inainte de 1989, dar care nu au reusit sa le achizitioneze. Problema este ca dupa ce a fost instituit sechestru pe aceste apartamente, nu mai pot fi cumparate de chiriasi, fiind interzisa instrainarea sau incheierea unor tranzactii cu acestea. Practic, in cazul in care Regia nu si-ar respecta graficul de reesalonare a datoriei, AVAS poate in orice moment sa scoata la vanzare aceste bunuri sechestrate, lucru ce ar face ca sute de familii sa ramana in strada. De asemenea, curios este ca jumatate din bunurile sechestrate de AVAS au fost sechestrate si de Administratia Finantelor din Pascani, tot din cauza unor datorii. Din aceasta cauza, Administratia Finantelor are proces pe rol la Judecatoria Pascani cu primaria municipiului. "Reprezentantii primariei spun ca spatiile comerciale pe care am pus sechestru sunt ale lor. Totusi daca sunt ale lor, de ce regia este cea care incaseaza chiria? Ramane sa vedem ce stabileste justitia", a spus Ana Lupu, sef la Administratia Finantelor.

Conducerea se apara

Referitor la sechestrul pus de AVAS, Dumitru Ciornei, contabilul sef al regiei, cel care a fost imputernicit de regie sa se ocupe de aceasta problema, spune ca nu exista alta solutie in acest caz. "Daca nu semnam aplicarea sechestrului pe bunuri nu puteam plati reesalonat acesti bani. Pentru a nu fi executati silit trebuia sa existe o garantie din partea noastra. Acest lucru l-am discutat cu membrii Consiliului de Administratie al RAGCL, pe care I-am informat despre cerintele AVAS. Oricum vom plati acesti bani, deoarece este datoria noastra. Deja din cele circa 30 de miliarde lei (3 milioane RON - n.r.) mai avem de platit 18 miliarde lei (1,8 milioane RON - n.r.)", a declarat Dumitru Ciornei. Destul de interesat de aceasta problema s-a aratat primarul municipiului Neculai Ratoi. "Nu stiu despre ce este vorba, dar am sa ma interesez. Ca sa ma pronunt trebuie sa studiez problema" a precizat primarul. Mentionam ca din cauza datoriilor pe care le are RAGCL Pascani, unitatea se afla in pragul colapsului. De asemenea, regia are de recuperat de la populatie si agentii economici din municipiu in jur de 60 miliarde lei (6 milioane RON). Dintre familiile datornice peste 500 au fost trimise deja in judecata, numai de la inceputul anului.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.4391 (s) | 22 queries | Mysql time :0.328436 (s)