News Flash:

Datorita legislatiei imperfecte un medic de familie se considera defavorizat

15 Ianuarie 2001
1249 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.7216 RON (0.0000)
USD: 4.2706 RON (0.0000)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
•Dr. Camelia Maftei crede ca DSP doreste sa atribuie altui medic cabinetul ocupat in prezent de ea in dispensarul din Dancu •DSP sustine ca toate demersurile referitoare la acest cabinet sunt legale si ca dr. Maftei este cea care refuza incheierea contractului de comodat cu DAFIS Iasi, proprietarul spatiului •Refuzul este motivat de faptul ca nu se poate ca un spatiu de pe teritoriul comunei Holboca sa apartina Primariei Iasi

Incepand cu data de 19 iulie 1999, cand au fost incheiate contractele de comodat (inchiriere) pentru cabinetele medicale din dispensarul Dancu, au aparut numeroase neintelegeri, cauzate de unele imperfectiuni legislative. Unul dintre medicii de acolo, dr. Camelia Maftei, spune ca Directia de Sanatate Publica nu recunoaste contractul de comodat incheiat in 1999 si doreste sa atribuie spatiul ocupat de ea in prezent unui alt medic.

In luna iulie 1999, au inceput demersurile pentru comodarea cabinetelor medicale din reteaua sanitara. Conform legislatiei in vigoare, contractele de comodat se incheie in baza mai multor acte, printre care si contractul de inchiriere a spatiului solicitat. Pe data de 19 iulie 1999, cei patru medici de la dispensarul din Dancu, care aveau dreptul sa solicite comodarea, incep demersurile pentru incheierea contractelor cu Directia de Sanatate Publica Iasi. Astfel, pe data de 27 octombrie 1999, dr. Camelia Maftei incheie cu DSP contractul de comodat nr. 3494 si pe 13 decembrie a depus la Sanepid actele necesare in vederea obtinerii autorizatiei sanitare de functionare. "Pe 15 decembrie 1999, prin adresa nr. 24321, dr. Scripcariu, dr. Barhala si dr. Folescu hotarasc redistribuirea spatiului ce facea obiectul contractului de comodat, respectiv camera mea de tratamente sa devina cabinetul dr. Simon, iar eu sa lucrez in celalalt tronson, in camera de tratamente pentru adulti. Imi strica in acest fel functionalul. Conform Legii 100 si Ordinelor 331 si 915, Sanepidul nu are rolul de distribuire a spatiilor. Menirea lui este de a verifica indeplinirea conditiilor igienico-sanitare in spatiul pentru care s-a cerut autorizarea", se mentioneaza intr-un memoriu intocmit de dr. Maftei si inaintat Judecatoriei Iasi, in care explica derularea evenimentelor.

Contractele de comodat au fost anulate

Toate neintelegerile au inceput dupa anularea contractelor de comodat initiale, incheiate de cei patru medici (printre care si dr. Maftei) din Dancu cu DSP, deoarece proprietar al spatiilor nu este DSP ci DAFIS. Ministerul Sanatatii, prin intermediul Directiei de Sanatate Publica, administreaza toate spatiile ocupate de cabinetele medicale, mai putin cele aflate in patrimoniul primariilor. Dispensarele din afara Iasului erau coordonate si administrate de marile spitale iesene, cel din Dancu fiind al Spitalului de Recuperare. Cand a inceput comodarea, DSP a solicitat o situatie cu spatiile existente, Spitalul de Recuperare transmitand ca spatiul respectiv le apartine. De aici a pornit tot scandalul, deoarece Spitalul de Recuperare doar administra acel spatiu, proprietarul fiind de fapt cel care a construit cladirile de acolo, mai precis Primaria Iasi, prin intermediul DAFIS. "Ulterior, s-a adeverit ca spitalul nu avea nici un act de proprietate asupra spatiului respectiv si DAFIS Iasi a prezentat documentele care atestau ca acest dispensar este al lor (n.r. - proiectul nr. 8526/84 - DDE care face referire la Blocul B1 din zona Dancu -Iasi. In memoriul de prezentare se precizeaza beneficiarul cladirii este GIGCL - Primaria Iasi si se specifica faptul ca tronsoanele V-VI sunt destinate unui dispensar medical cu suprafata totala de 365 mp). Ca urmare, contractele de comodat incheiate de DSP si medicii respectivi nu mai erau valabile si i-am atentionat pe toti medicii de acolo sa-si incheie contractele cu DAFIS, numai dr. Maftei a refuzat acest lucru", a precizat dr. Petru Scripcariu, directorul DSP. Motivatia refuzului este aceea ca nu se poate ca un spatiu de pe raza comunei Holboca sa apartina Primariei Iasi. La randul sau, Gheorghe Stefurac, primarul comunei Holboca, de care apartine localitatea Dancu, a declarat: "Dispensarul este pe raza administrativa a comunei Holboca. Spatiile care au apartinut de fosta RA Locuinta, construite de Primaria Iasi, au ajuns in proprietatea actualului DAFIS. La ora actuala, Primaria Holboca nu este proprietarul acestui spatiu. Normal, fiind pe raza comunei, ar trebui sa fie al nostru. Se asteapta o hotarare de guvern care sa precizeze clar ca spatiile care sunt pe raza unei comune sa treaca la primaria acesteia. Dar, deocamdata, nu exista aceasta hotarare. La ora actuala acest spatiu apartine si figureaza in inventarul celor de la DAFIS Iasi. Este o aberatie sa nu apartina comunei, dar asta este. Si gradinita din Dancu apartine actualului DAFIS. Desi gradinita este pe raza comunei Holboca, noi trebuie sa platim chirie la DAFIS Iasi". Aceasta situatie a fost confirmata si de primarul Constantin Simirad: "Gradinita si dispensarul din Holboca sunt constructii facute de Primaria municipiului Iasi. Toate apartamentele din Dancu, de la Ciurea si Holboca sunt construite de Primaria municipiului Iasi, care este proprietara lor".

Comisia paritara reconfirma impartirea spatiului din dispensar

"Conform legislatiei, medicii detin spre folosinta doar cabinetul in care isi desfasoara activitatea, spatiile comune (sala de tratamente, holuri de acces, magazii, grup sanitar, sala de puericultura etc) apartinand tuturor medicilor", a mai spus dr. Petru Scripcariu, directorul DSP. Precizam ca, in contractul de comodat, dr. Maftei a solicitat inclusiv spatiile de folosinta comuna situate in unul din tronsoanele dispensarului, motivand ca trebuie sa i se atribuie intreg perimetrul ocupat la inceperea comodarii. "Vreau sa precizez ca medicii primesc pentru comodat numai cabinetul medical, celelalte spatii din dispensare fiind folosite de catre toti medicii. Asa trebuia sa fie si acolo, insa dr. Maftei nu a inteles acest aspect. Dupa anularea contractelor initiale, ceilalti medici au incheiat noile contracte de inchiriere cu DAFIS, numai dr. Maftei nu. Deoarece legislatia prevede ca autorizatiile sanitare de functionare se elibereaza in baza unui dosar ce impune si prezenta acestui contract de inchiriere, nu am putut elibera autorizatia. Cu toate acestea, s-a continuat eliberarea de produse biologice si tot ce era necesar pentru desfasurarea activitatii. Daca va fi adus contractul de inchiriere incheiat cu DAFIS nu sunt probleme in eliberarea autorizatiei sanitare de functionare", a precizat dr. Maria Barhala, director adjunct al DSP. De altfel, Comisia Paritara a Colegiului Medicilor, pe 28 decembrie 1999 reconfirma, in urma analizei situatiei, ca spatiul este proprietatea DAFIS si specifica destinatia fiecarei camere din dispensar, dr. Maftei avand pentru cabinet spatiul din camera 4, iar sala de tratamente, vestiarul, sala de puericultura, vestiarul, holurile de acces si asteptare sunt spatii comune.

Schimbare impusa de normativele in vigoare

Pe 15 decembrie 1999, DSP, in urma analizei distributiei cabinetelor, hotaraste urmatoarele modificari: "sala de tratamente devine cabinet medical, vestiarul este transformat in sala de tratamente si fostul cabinet medical este folosit ca vestiar. Precizam, de asemenea, ca este obligatorie realizarea spatiului pentru vaccinari si pentru alte prestari preventionale in actualul spatiu de puericultura, lucru precizat si in procesul-verbal de expertizare din 6 decembrie de echipa de medici epidemiologi din DSP Iasi. Nerespectarea celor precizate va duce la neeliberarea autorizatiilor sanitare de functionare". Dr. Maftei spune ca se doreste astfel aducerea altui medic intr-un spatiu care de fapt i se cuvine prin contractul incheiat de ea cu DSP (contract anulat de aceasta institutie). "Referitor la atribuirea unei parti din sala de tratamente unui alt medic, acest lucru s-a impus pentru a optimiza circuitele sanitare din cladire, din considerente stipulate in normativele DSP", a concluzionat dr. Maria Barhala, director adjunct al DSP. In continuare, dr. Maftei sustine ca nu este legala anularea contractului initial (prin care a solicitat si spatiile de folosinta comuna) si de aceea nu accepta eliberarea spatiului din sala de tratamente si incheierea unui contract nou, cu DAFIS. Datorita inexistentei legii care sa ateste faptul ca spatiul aflat pe teritoriul comunei Holboca apartine primariei din localitate (si deci contractul initial cu DSP nu este valabil), de mai bine de un an si jumatate, un medic nu poate obtine autorizatia sanitara de functionare.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

dispensarul dancu dsp sanepid dafis ministerul sanatatii gigcl ciurea
Distribuie:  

Realitatea.net

RomaniaTV.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2019 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1362 (s) | 23 queries | Mysql time :0.015816 (s)