News Flash:

Dau cu sapa pe langa lege

7 Iunie 2010
700 Vizualizari | 0 Comentarii
Munca la negru este la ea acasã în agricultura vasluianã. Dacã în perioada comunistã lucrãtorii din bransã aveau cãrti de muncã, în prezent, contractele individuale sunt exceptia, nu regula. “Sponsori” de nãdejde în campaniile electorale, societãtile din domeniu îsi dezvoltã afacerile fãrã prea mult deranj. Specialistii apreciazã cã în jur de 2.000 de persoane muncesc în agriculturã fãrã forme legale, iar numai 50% din productia agricolã este declaratã. Intre timp, legislatia nationalã nu a reusit sã defineascã încã “tainele” muncii la negru. Mai mult, lucrãtorii “ilegalisti” ajung tot mai des în instante, dar nu pentru a-si acuza, ci pentru a-si apãra patronii.

Munca la negru rodeste din plin în sectorul agricol vasluian. Sponsore fidele ale campaniilor electorale, o parte din societãtile comerciale din bransã nu sunt deranjate de cãtre autoritãti cu verificãri incomode. In acest ritm, s-a ajuns ca munca nedeclaratã si evaziunea fiscalã sã fluctueze în raport cu performantele agricole ale fiecãrui an. Cand product iile obtinute sunt mari, 60% din marfã este contabilizatã în acte, iar restul ocoleste “subtil” Finantele Publice. In perioadele de secetã sau cu alte intemperii naturale, cantitãtile oficiale de produse sunt mult mai mici, pentru a nu se diminua astfel profitul investitorilor. Acelasi tipar este valabil si pe segmentuil utilizãrii muncii fãrã forme legale. Spre exemplu, în perioada comunistã, la nivelul judetului vaslui erau 15 întreprinderi agricole de stat (IAS-uri), care aveau în medie între 500 – 1.000 de salariati. Dacã tãranii erau organizati în cooperative agricole si prestau muncã doar în vederea obtinerii de norme, în societãtile se stat se lucra cu cãrti de muncã. Pe langã IAS-uri, mai erau si alte tipuri de asociatii în domeniul agricol, care la randul lor aveau angajati cu forme legale. Cu aceastã fortã de muncã imensã, se lucrau intensiv circa 80.000 de hectare de teren arabil în judetul Vaslui. Astãzi, cele peste 300 de societãti din agricultura localã au în medie cinci angajati, restul lucrãtorilor fiind mentinuti în afara legislatiei muncii. Dincolo de faptul cã munca sezonierã este foarte greu de oficilizat, specilistii estimeazã cã în jur de 2.000 de persoane lucreazã la negru în sectorul agricol vasluian.
(Monitorul)
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1309 (s) | 24 queries | Mysql time :0.014791 (s)