News Flash:

Daune de jumatate milion Euro de la medici

16 Iunie 2008
2468 Vizualizari | 1 Comentarii
Dumitru Filipeanu
• Sapte medici si 18 asistente medicale vor fi actionate in instanta pentru a plati daune morale in valoare de 1,6 milioane lei, echivalentul a aproximativ jumatate milion Euro • Cei 25 de salariati de la Spitalul de pneumoftiziologie vor fi dati in judecata chiar de conducerea spitalului • Anul trecut, acestia au intentat proces spitalului pentru acordarea sporului clinic, cu toate ca nicaieri in legislatia din domeniul sanatatii nu exista un asemenea spor


Conducerea Spitalului de pneumoftiziologie va actiona in instanta 25 de salariati (7 medici si 18 asistente medicale) pentru a solicita daune morale de la acestia, in valoare de 1,6 milioane lei, echivalentul a aproximativ jumatate de milion Euro. Cu banii obtinuti de la medici si asistentele medicale, conducerea spitalului va renova sectiile exterioare ale spitalului. Aceasta situatie a fost posibila dupa ce, in luna aprilie a anului trecut, cei 25 de salariati au actionat in instanta unitatea medicala pe motiv ca nu si-au primit sporurile salariale in perioada martie 2004 - martie 2007. Mai precis, cei 25 de medici si asistente medicale solicitau sporuri ce li se cuvin din caracterul clinic al spitalului. Medicii si asistentele medicale au pierdut procesul intentat Spitalului de pneumoftiziologie si Ministerului Sanatatii Publice, deoarece nu au putut face dovada ca in legislatie exista un spor clinic. "In data de 9 mai, instanta a emis o hotarare definitiva si irevocabila si am castigat procesul pe care l-am avut cu cei 25 de angajati. In toamna, spitalul va actiona in instanta medicii si asistentele medicale care au dat in judecata spitalul. Solicitam daune morale de un miliard de lei vechi de la fiecare medic si 500 milioane lei vechi de la fiecare asistenta. Banii vor fi folositi pentru refacerea sectiilor exterioare ale spitalului. Am decis acest lucru pentru ca imaginea spitalului a fost grav afectata. Ei au solicitat de la noi daune morale in valoare de un leu", a declarat ec. Dumitru Filipeanu, manager la Spitalul de pneumoftiziologie.

Copie la indigo

Medicii si asistentele medicale au solicitat niste drepturi care nu sunt prevazute de lege. Mai mult, nicaieri in legislatia din domeniul sanatatii nu este prevazut sporul clinic. "Toti au sustinut in instanta ca au solicitat in repetate randuri aceste drepturi conducerii spitalului. In luna decembrie 2006, reclamantii au facut o greva la sediul Autoritatii de Sanatate Publica, iar conducerea unitatii a facut toate diligentele la minister si printr-un ordin al ministrului, in functie de numarul de paturi, s-au acordat aceste drepturi. La sectia Clunet nu s-a putut acorda aceste drepturi pentru ca nici un cadru universitar nu a dorit integrare, deci la aceasta sectie salariatii sunt platiti la clinic, fara ordin al ministrului. Cred ca instanta de judecata nu s-a mai confruntat niciodata cu o astfel de actiune in care sunt solicitate niste drepturi care nu sunt prevazute in lege. Universitatea de Medicina a confirmat printr-o adresa ca cei 7 medici reclamanti, alaturi de personalul din subordine nu au relatii contractuale cu institutia de invatamant", a declarat Dan Pahopol, consilier juridic la Spitalul de pneumoftiziologie. Niciodata Sectia III pneumoftiziologie, cu 55 paturi, si sectia exterioara Dr. Clunet, tot cu 55 paturi, de unde provin reclamantii, nu au fost sectii clinice si nu au fost salarizate la nivel clinic. "Este pentru prima data cand complete de judecata diferite au dat aceeasi sentinta. Pur si simplu sentinta a fost copiata cu punct si virgula de la un complet la altul. Asa ceva nu am mai intalnit. Cum a fost posibil ca sentinta sa fie copiata identic, fara a schimba macar un cuvant de la un complet la altul? Pana la urma am castigat procesul, dar a fost destul de greu din cauza relatiilor medicilor cu reprezentanti ai instantei", a declarat consilierul juridic al Spitalului de pneumoftiziologie.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

madi  | #37022
Stimate redactor, ar fi bine sa va documentati inainte de a semna un articol; nu este vorba de nici un ,,spor clinic", deoarece asa ceva intr-adevar nu exista in legislatie, ci de incadrarea in grila de salarizare a personalului din spitalele clinice( ce nu a fost respectata de catre spital);daca spitalul (mai exact conducerea lui ) considera ca solicitarea unui drept salarial ce se considera ca nu a fost acordat, este o forma de prejudiciere a imaginii spitalului, inseamna ca ,,revolutia" a fost facuta degeaba, ca democratia nu exista si ca salariatii la o institutie de stat trebuie doar sa taca si sa munceasca pe banii pa care binevoiesc sa ii dea cei din conducere. Deasemenea, mi se pare interesant ca ,,ati omis" sa precizati ca instanta de judecata a dat cistig de cauza salariatilor, iar curtea de apel nu s-a pronuntat inca, existind de asemenea o cerere de stramutare a procesului din localitate. atita timp cit veti relata un caz privind doar dintr-un unghi problema fiti sigura ca cei ce vor citi articolul vor fi indusi in eroare. De 20 de ani astept sa vad un reporter/redactor care sa relateze un caz asa cum este in realitate, adica intrebind ambele parti implicate; probabil trebuie sa mai astept vreo 20 de ani sa il gasesc. M-ati dezamagit.
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.4817 (s) | 22 queries | Mysql time :0.342599 (s)