Stiri

Daunele cauzate de prirateria din Romania depasesc 200 de milioane de dolari

Publicat: 03 iun. 2011

Aproape 65% de romani folosesc pe calculatoarele personale programe nelicentiate.

Datele sunt mentionate intr-un studiu al Business Software Alliance pentru anul 2010, care evalueaza situatia pirateriei software in intreaga lume.

„Aceste cifre arata ca, desi am inregistrat o scadere a ratei pirateriei software in Romania, mai este mult de muncit in aceasta directie. Cu cat vom reusi sa reducem rata pirateriei software, cu atat va fi mai bine pentru industrie si economie in general”, a declarat Magda Popescu, avocat BSA intr-un comunicat remis catre Ziare.com.

Metodologia utilizata include 182 de tipuri de date masurate pentru 116 tari si regiuni din intreaga lume. In plus, studiul din acest an include o noua dimensiune: un sondaj de opinie printre utilizatorii de PC-uri, axat pe atitudinile si comportamentele sociale legate de pirateria software, realizat de Ipsos Public Affairs.

Sondajul de opinie global a reliefat interesul utilizatorilor pentru drepturile de proprietate intelectuala, 7 din 10 respondenti sustinand necesitatea ca autorii sa fie platiti pentru munca depusa, pentru facilitarea progresului tehnologic.

In mod surprinzator, sustinerea drepturilor de proprietate intelectuala a fost mai puternica la nivelul pietelor cu o rata ridicata a pirateriei.

In plus, studiul arata ca, la nivel global, utilizatorii sunt constienti de valoarea software-ului licentiat, comparativ cu cel piratat, fiind recunoscut ca sigur si de incredere. In schimb, multi utilizatori nu stiu in ce masura metode des intalnite de achizitie software, precum cumpararea unui singur program licentiat pentru mai multe calculatoare sau descarcarea unui program dintr-o retea peer-to-peer, sunt legale sau ilegale.loading...

Adauga un comentariu