International

David Cameron demisioneaza. Theresa May devine noul premier al Marii Britanii

Publicat: 11 iul. 2016
1

Premierul britanic David Cameron a anuntat ca va demisiona miercuri din functie, in conditiile in care dupa rezultatul referendumului privind iesirea Marii Britanii din UE a spus ca se va retrage in septembrie de la sefia Guvernului.

Theresa May va fi noul primministru, relateaza Sky News.

Ea a ocupat in ultimii 6 ani functia de ministru de Interne si a sustinut campania pentru ramanerea in UE, insa a tinut sa precizeze ca nu va organiza un nou referendum legat de apartenenta la UE.

Anuntul a fost facut de David Cameron, luni, intr-o scurta declaratia facuta in fata resedintei sale.

El a precizat ca miercuri va participa la ultima sesiune de intrebari si raspunsuri din Parlament ca premier, iar apoi va merge la Palatul Buckingham pentru a-i prezenta demisia Reginei.

David Cameron s-a declarat incantat de faptul ca Theresa May va fi noul lider al Partidului Conservator si, implicit, noul premier al Marii Britanii. El a descris-o ca fiind „puternica si competenta”.

„Este mai mult decat potrivita pentru a oferi tipul de conducere de care aceasta tara are nevoie in anii urmatori si va beneficia de sprijinul meu neconditionat. Avand in vedere aceste schimbari, nu vom mai avea parte de o perioada lunga de tranzitie, iar maine (marti – n.red.) voi organiza ultima mea sedinta de guvern”, a declarat David Cameron.

Anuntul a venit dupa ce Andrea Leadsom, ministrul Energiei, s-a retras, luni, din cursa pentru sefia Partidului Conservator, deci si pentru functia de premier, lasand cale libera pentru Theresa May.

UE vrea un divort rapid

Liderii europeni au spus in repetate randuri ca procedurile pentru iesirea din UE trebuie sa fie urgentate.

Initial, Cameron a spus ca va ramane in functia de premier pana in toamna, pentru a asigura o tranzitie lina catre un nou guvern care sa pregateasca Brexit.

Adauga un comentariu