Eveniment-Social

De acest ser sunt dependenti 9.000 de ieseni. Cifrele reale sunt mult mai mari

Publicat: 30 nov. 2014
1

@ Aceste persoane isi autoadministreaza serul de care depind la orice ora din zi sau din noapte @ Aproximativ 80 la suta din pacientii cu aceasta boala sufera si de obezitate

Numarul persoanelor afectate creste de la an la an si totusi multi ignora un test simplu. Peste 80 la suta din acesti pacienti sunt diagnosticati si cu obezitate, iar multi ajung sa fie dependenti de insulina. Numarul persoanelor afectate de diabet zaharat de tip II este in crestere si la nivel mondial, iar in Iasi au fost inregistrati alti 2000 de noi pacienti anul acesta. Ingrijorator este ca desi pana la 70 la suta din cazurile de diabet zaharat de tip II pot fi prevenite prin adoptarea unui stil de viata sanatos, aceasta afectiune continua sa fie printre cele mai invalidante si costisitoare boli. Potrivit specialistilor in diabet zaharat, nutritie si boli metabolice, adoptarea unei diete variate si echilibrate caloric poate tine la distanta aceasta afectiune complexa. Centrul Clinic de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice Iasi, din cadrul Spitalului Sf. Spiridon, are in evidenta in prezent 31.000 de persoane cu diabet zaharat, din care mai mult de 9.000 sunt tratate cu insulina. Centrul Clinic de Diabet este coordonatorul Programului National de Preventie si Control al diabetului zaharat si colaboreaza indeaproape cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Iasi (CJAS) si cu medicii de familie. O testare simpla a glicemiei poate preveni alte complicatii.

„Statisticile arata cifre ingrijoratoare si totusi numarul persoanelor cu diabet este mult mai mare in realitate. Unul din noua adulti are diabet zaharat, iar unul din cinci diabetici nu stie ca are aceasta boala. Un stil de viata sanatos, depistarea activa si precoce a bolii sunt doar doua masuri care trebuie implementate cu scopul preventiei”, a precizat prof. dr. Mariana Graur, sefa Centrului Clinic de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, din cadrul Spitalului Sf. Spiridon Iasi.

Adauga un comentariu