Arte vizuale

De ce a esuat campania „Cumintenia Pamantului”

Publicat: 30 sept. 2016

Operatiunea ”Cumintenia Pamantului” este un ”proiect” nascut mort. O facatura de imagine, nici macar una profesionista, ci o incropeala de amatori.

Jurnalistul Val Valcu prezinta mai multe motive pentru care campania de strangere de bani pentru opera lui Brancusi, ”Cumintenia Pamantului”, a esuat.

Unul dintre motivele pentru care campania ”Cumintenia Pamantului” a esuat este ca publicul larg nu vede niciun beneficiu concret pentru achizitionarea operei de arta. Daca guvernul ar fi facut apel pentru restaurarea unui obiectiv cultural (casa memoriala, muzeu, teatru etc.), atunci, poate, rezultatele ar fi fost altele.

Tot in acest context, trebuie mentionat ca oamenii nu stiu cum a fost stabilit pretul statuietei. Daca am fi vorbit de restaurarea unui obiectiv cultural, atunci consturile ar fi putut fi verificate. Statueta costa 11 milioane de euro. Astfel, au existat suspiciuni asupra afacerii.

In general privatii cumpara opere de arta pe care apoi le doneaza statului. Evident ca sunt tari in care nu intra in discutie coruptia cant se cumpara o opera de arta de catre muzeu. In Romania, in conditiile in care in presa sunt prezentate zilnic cazuri de coruptie, oamenii sunt suspiciosi.

Un alt motiv pentru care campania a esuat este lipsa obisnuintei unei asemenea achizitii. Oamenii sunt obisnuiti sa gaseasca arta direct la muzeu, fara sa se intrebe cum ajuns acolo. Nu este nimic neobisnuit ca

Campania este vazuta cu o miscare de PR. Membrii guvernului sunt vazuti ca niste oameni care eu pierdut legatura profesionala cu Romania. Sunt veniti de la Bruxelles. In acest context, guvernul tehnocrat a incercat sa atinga coarda patriotismului pentru a se legitima. Aceasta miscare a fost seizata de o parte a presei si de oameni.

Alte motive

-amesteca civismul cu politicianismul. Daca era o initiativa privata, a unui ong sau a unei persoane, as fi sprijinit-o cu toata forta. Asocierea, spiritul comunitar sunt premise ale dezvoltarii si merita incurajate. Lucrurile se schimba cand initiativa apartine unui un om politic (alde Ciolos pot sa-si tatueze TEHNOCRAT si pe frunte, odata ce au intrat la guvernare, au devenit oameni politici).

-alegerea facuta de guvernul Ciolos este una politica, deci va divide societatea, nu o va uni. De ce sa finantam achizitia unei statui si nu constructia unui teatru? De ce sa cumparam statuia unui artist consacrat si nu sa promovam arta tinerilor creatori? Care este problema daca statuia pleaca din tara? Nu cumva ar deveni o reclama mai eficienta decat frunza lui Udrea in atragerea unor turisti straini la Targu Jiu? Sau de ce sa nu dam banii pentru renovarea casei memoriale, eventual includerea acesteia intr-un ansamblu cultural, care sa ridice Hobita? Astfel, in loc sa bagam bani in buzunarul unei singure familii, am ridica o intreaga comunitate locala.

-daca tot considera guvernul ca trebuie sa pastram statuia la stat, in tara, de ce nu este capabil sa o plateasca? Apeland la subscriptie, guvernul se arata slab, invitand la atac adversarii. Cum de altfel a si facut-o ambasadorul Rusiei, care i-a tras, scurt, un croseu la ficat.loading...

Adauga un comentariu