News Flash:

De ce a fost arestat Vintu

11 Septembrie 2010
1001 Vizualizari | 1 Comentarii
Sorin Ovidiu Vintu
• Parchetul instantei supreme sustine ca, prin actiunile întreprinse în scopul zadarnicirii si îngreunarii executarii pedepsei a unui condamnat la 15 ani de detentie, Vîntu, Turcan si Stoian au dovedit "nu doar perseverenta infractionala accentuata, dar si ignoranta fata de sistemul de justitie"

Parchetul instantei supreme sustine ca, prin actiunile întreprinse în scopul zadarnicirii si îngreunarii executarii pedepsei a unui condamnat la 15 ani de detentie, Vîntu, Turcan si Stoian au dovedit "nu doar perseverenta infractionala accentuata, dar si ignoranta fata de sistemul de justitie". Mai mult, afirma procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ), protectia societatii prin asigurarea efectivitatii unei hotarari judecatoresti este direct legata de stabilitatea sistemului judiciar. Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, aghiotantul sau, Alexandru Stoian, si cetateanul moldovean Octavian Turcan au fost arestati, în noaptea de joi spre vineri, de Tribunalul Bucuresti, pentru favorizarea infractorului Nicolae Popa, fostul presedinte al Gelsor, fugit din Romania din 2000, cand a izbucnit scandalul privind prabusirea Fondului National de Investitii, care a condus la pagubirea a 300 de mii de investitori. In cauza, masura preventiva a obligarii de a nu parasi tara a fost înlocuita cu masura preventiva a retinerii, deoarece s-au schimbat temeiurile existente la momentul dispunerii acestei masuri preventive, noteaza acuzarea. "Pana în prezent, au fost retinute suficiente elemente care dovedesc sprijinul acordat de inculpati, pentru a zadarnici si, mai apoi, pentru a îngreuna executarea pedepsei de catre condamnatul Popa Nicolae, astfel încat masura preventiva se impune a fi dispusa fata de inculpati pentru motivele ce vor fi aratate", spune sursa citata.
Sub aspectul conditiei prevazute de lege, privind retinerea în sarcina inculpatilor a unor fapte pentru care legea prevede pedeapsa închisorii mai mare de patru ani, Parchetul sustine ca aceasta conditie de legalitate este îndeplinita, în raport cu limitele pedepsei prevazute de lege pentru faptele de favorizarea infractorului (de la trei luni la sapte ani).
Astfel, Parchetul instantei supreme sustine necesitatea dispunerii masurii arestarii preventive a inculpatilor, prin prisma "existentei probelor, ca lasarea în libertate prezinta pericol concret pentru ordinea publica" si a existentei indiciilor rezonabile ca au comis infractiunile retinute în sarcina lor. Ansamblul probelor confirma ajutorul ilicit dat de inculpati condamnatului Popa Nicolae, cu scopul zadarnicirii si îngreunarii executarii pedepsei de 15 ani închisoare, aplicata prin hotarare judecatoreasca definitiva.
Teza prevazuta în legislatia nationala a "îndeplinirii cumulative a conditiilor prevazute de articolul 148, litera f, Cod procedura penala, pedeapsa mai mare de patru ani si lasarea în libertate prezinta pericol concret pentru ordinea publica" reprezinta un principiu recunoscut de Conventia europeana si jurisprudenta de la Strasbourg, de legislatiile multor state europene, conditia impusa fiind asigurarea compatibilitatii acestei forme de justitie preventiva cu respectarea prezumtiei de nevinovatie. Parchetul sustine ca analiza actelor probatorii ale cauzei demonstreaza ca lasarea în libertate a inculpatilor ar prezenta un pericol concret pentru ordinea publica. "Trebuie avuta în vedere rezonanta acestor fapte îndreptate împotriva înfaptuirii justitiei, la care se adauga sentimentul de insecuritate creat în randul colectivitatii. Acestea sunt elemente de natura a naste temerea ca organele judiciare nu reactioneaza eficient împotriva unor persoane învinuite de savarsirea unor infractiuni de o gravitate deosebita", mai noteaza acuzarea.
In plus, în cauza, inculpatii sunt cercetati de mai multe luni pentru aceste fapte si li s-a aplicat masura preventiva a obligarii de a nu parasi tara si, cu toate acestea, au continuat sa acorde ajutor condamnatului. Gravitatea si periculozitatea crescuta a faptelor este determinata si prin analiza mijloacelor pe care le-au folosit. Astfel, insistenta infractionala este evidenta. Daca pana în luna decembrie 2009, au zadarnicit executarea pedepsei de catre condamnatul Popa Nicolae, dupa arestarea acestuia, în pofida masurilor preventive aplicate, au identificat metode si posibilitati cat mai ascunse, pentru a da aparenta de respectare a masurii procesuale sub puterea careia se aflau, dar si pentru a gasi nisele prin care sa continue demersul ilegal, considera Parchetul.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

roman  | #122835
praf in ochi, urmeaza o noua taxa, o noua reducere
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.3721 (s) | 22 queries | Mysql time :0.264908 (s)