Secretele istoriei

De ce a fost condamnat generalul roman Emanoil Barzotescu?

Publicat: 13 ian. 2015

Tanarul Barzotescu s-a interesat devreme pentru militarie si a fost participant la Razboiul Balcanic (1913), apoi la Primul Razboi Mondial (1916-1918) ca ofiter.

Pe 1 ianuarie 1940 Barzotescu a devenit general de brigada si comandantul Diviziei 1 Infanterie al Corpului VI cu resedinta la Timisoara. Acolo, pe 8 Mai 1941, autoritatile militare romane din Timisoara au primit primul lot de 800 de prizonieri de origine etnica romana din fosta armata iugoslava, conform intelegerii cu misiunea militara germana. Orasul a fost frumos pavoazat cu acest prilej pentru primirea lor. S-a aranjat un mare defileu impreuna cu fostii prizonieri. Multimea din fata Comandamentului a aclamat indelung si pe generalul Emanoil Barzotescu care se afla in balconul Comandamentului, incadrat de un grup de ofiteri superiori de la Corpul de Armata, Divizie si Tribunalul Militar. Au urmat vizite ale autoritatilor in tabere. Duminica, 18 mai, generalii Corneliu Dragalina, comandantul Corpului VI de Armata, impreuna cu Emanoil si preotul Adam Fistea, reprezentantul autorizat al romanilor din Banatul de Vest, au fost la Remetea si Ghiroda, impreuna cu artistii de la Teatrul National si Opera Romana.

Dupa intrarea Romaniei in razboi si asediul Odesei, divizia sa nr. 1, incadrata in Corpul de Armata VI al generalului Corneliu Dragalina (impreuna cu diviziile 2 si 18), a fost stationata intre raurile Bug si Nipru, indeplinind misiuni de securitate. Emanoil Barzotescu, a fost stationat in zona din jurul raionului Krivoi Rog, cu ordinea de paza si securitate in regiune. Trebuia sa inainteze peste 400 km sub conditii meteorologice rele, la temperaturi sub zero ridicate spre Dnipropetrovsk, unde a ajuns in la 21 ianuarie 1941. A fost fara artileria sa, care a ramas in urma la Mariupol.

Vezi si Generalul roman Grigore Crainiceanu

Cu toate acestea, situatia a fost critica si, in ziua urmatoare, Corpul german nr. 11, carui a fost subordonata divizia sa, a ordonat sa preia pozitii in zonele in apropiere de Pavlograd, Sinelinokvska si Novomoskovsk, pentru a restrictionea drumul spre Dnipropetrovsk. O saptamana mai tarziu, la 29 ianuarie, romanii au fost trimisi in prima linie, intre diviziile germane nr. 298 de infanterie si nr. 100 de vanatori, atacati de o forta de infanterie sovietica puternica. Contraatacul a sfarsit cu ocupatia satului s-ai garii Samoilovka de catre ostasii romani. De la 19 februarie au inceput lupte crancene cu divizii ruse superioare. In acest moment, Divizia 1 Infanterie a fost intinsa peste un front de 15 km la sud de Lozovaia. Divizia sovietica 270 Infanterie, sprijinita de tancuri a atacat cordonul simplu de aparare al romanilor in sectorul Regimentului Infanterie 93. Barzotescu a mai trimis rezerva diviziei, regimentele 3 si 5 Vanatori Regimentul pentru un contraatac, dar nu a putut opri inaintarea inamicului.

Vezi si Viata fostului general roman Ioan Mihail Racovita

Pentru nu a sacrifica soldatii sai, a ordonat colonelului Ermil Paraschivescu, sa retraga trupele sale la noua linie de aparare, in aproximativ 20 de km distanta. Intr-o a doua faza, a retras divizia inapoi la sud de Novo Alexandrovka pe o linie, care a putut fi tinuta. Generalul Emanoil Barzotescu a fost demis de la comanda brigazii sale fiind pus la dispositia Ministerului Apararii Nationale (ca multi ofiteri cu responsabilitate deja din 1941, de exemplu generalii Constantin Ilasievici, Aurel Racovitza, Barbu Alinescu etc.) pe 16 martie si inlocuit de generalul de artilerie Ioan Mihaescu, iar la 9 mai, din causa interventiei comandaturii a corpului nr. 11 german, prin generalul Constantin Panaitiu.

Dupa 23 august 1944 Generalul Barzotescu a fost trecut in rezerva, dar rechemat scurt timp dupa acea, numit general-maior si comandant al Corpului VII Armata si Corpului VI Teritorial Cluj. A fost arestat insa aprilie 1946 la Sibiu (in urma unui denunt) si anchetat, incepand la 20 septembrie 1947 pana in noiembrie al anului, la Ministerul de Interne in procesul inscenat lui Iuliu Maniu. A fost arestat din nou pe 14 iunie 1950 si inchis la Saligny, Peninsula si Midia. La 27 octombrie 1953 a fost eliberat de la colonia de munca Castelu (nr. 248 104).loading...

Adauga un comentariu