Boli si tratamente

De ce a fost nevoit un tanar sa-si faca test de sarcina

Publicat: 11 sept. 2019

Un tanar de 19 ani din Marea Britanie avea dureri în prag, fapt pentru care s-a adresat la doctor. Dupa mai multe investigatii efectuate, medicul i-a stabilit diagnosticul cu ajutorul unui test de sarcina. Examenul radiologic pulmonar în cazul lui Byron Geldard arata tumoare la plamani. Nu era, însa, clar de unde provenea aceasta tumoare. Atunci, medicul i-a cerut lui Byron proba de urina pentru testul de sarcina. Testul a aratat rezultat pozitiv, iar diagnosticul lui Byron a fost confirmat – tanarul suferea de cancer testicular. Cancerul testicular, potrivit specialistilor, poate determina organismul sa produca acelasi tip de hormon, numit beta gonadotropina corionica umana (hCG), pe care placenta îl sintetizeaza si în timpul sarcinii.

,,Hormonul sarcinii – hCG – este de multe ori, dar nu întotdeauna, produs de tumorile testiculare’’, spune dr. Danish Mazhar, oncologist la Cambridge University Hospital. ,,Atunci cand este produs, hormonul poate fi folosit cu scop de diagnostic si monitorizare a bolii, iar în cazul lui Byron testul de sarcina a ajutat’’, adauga doctorul. Acum, dupa operatie si sapte luni de tratament, tanarul este liber de cancer si a devenit ambasador pentru Teenage Cancer Trust.

Comparativ cu alte tipuri de cancer, cancerul testicular este destul de rar. Acesta este tratabil, de cele mai multe ori, chiar si dupa ce se raspandeste. Nu este foarte clara cauza exacta a cancerului care apare la nivelul testiculelor. Medicii sustin insa ca acest tip de cancer apare in urma alterarii celulelor sanatoase de la nivelul unui testicul. Atunci cand apare o anomalie la nivel celular, celulele se pot multiplica in mod necontrolat, aparand astfel tumorile. Cancerul ataca, de multe ori, un singur testicul, insa exista si cazuri in care ambele sunt afectate de aceasta afectiune. E indicat ca barbatul sa apeleze la medic imediat ce observa aparitia disconfortului, a durerii sau a inflamarii la nivelul testiculelor. Daca aceste simptome persista mai bine de 2 saptamani, este absolut necesar un control medical.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit