Boli si tratamente

De ce apar amorteli si furnicaturi la nivelul mainilor si picioarelor?

Publicat: 09 apr. 2021
femeie maini amortite
Senzațiile neplăcute, amorțeala, furnicăturile și acele ne pot trezi noaptea, pot interfera cu activitățile zilnice.

Amorțeala este un sentiment de paralizie ușoară, care apare de obicei într-o parte sau pe intreaga portiune a unui membru. Este ceea ce poți simți când dormi pe braț, de exemplu, și te trezești având probleme cu deplasarea. Amorțeala este adesea însoțită de modificări ale percepției și simptome cum ar fi intepaturi de ace, furnicături sau o ușoară senzație de arsură.

Cel mai adesea, amorțeala este tranzitorie și nu gravă, dar poate fi, de asemenea, un semn al unei afecțiuni mai grave, în special neurologice. Astfel de simptome nu trebuie, prin urmare, trecute cu vederea.

Care sunt cauzele amorțelii și furnicăturilor

Amorțeala și furnicăturile se datorează de obicei comprimării, iritării sau deteriorării unuia sau mai multor nervi. Sursa problemei poate fi în nervii periferici și mai rar în măduva spinării sau creier. Pentru a înțelege originea amorțelii, medicul va fi interesat de:

localizare: este simetrică, unilaterală, vagă sau bine definită, „migratoare” sau fixă ​​etc.
persistența: sunt permanente, intermitente, apar în anumite situații precise
semne asociate (deficit motor, tulburări vizuale, durere etc.)

În general vorbind, atunci când amorțeala este intermitentă și localizarea sa nu este fixă ​​sau bine delimitată și nu există simptome grave asociate cu aceasta, cauza este cel mai adesea benignă. Amețeala persistentă, care afectează zone bine definite (cum ar fi mâinile și picioarele) și este însoțită de simptome specifice, poate indica prezența unei boli potențial grave.

Neuropatiile periferice, de exemplu, se referă la un grup de boli caracterizate prin afectarea nervilor periferici. Semnele sunt în mare parte simetrice și încep de la extremități. Pot exista și simptome motorii (crampe, slăbiciune musculară, oboseală etc.)

Unele dintre posibilele cauze ale amorțelii:

sindromul tunelului carpian (afectează mâna și încheietura mâinii)
patologii vasculare sau neuro-vasculare
accident vascular cerebral sau TIA (atac ischemic tranzitor)
malformații vasculare sau anevrism cerebral
Sindromul Raynaud (tulburare a fluxului sanguin la extremități)
vasculită
boli neurologice
scleroză multiplă
scleroza laterala amiotrofica
Sindromul Guillain Barre
leziuni ale măduvei spinării (tumoare sau traume, hernie de disc)
encefalită
patologii metabolice: diabet
efectele alcoolismului sau administrarea anumitor medicamente
deficit de vitamina B12, potasiu, calciu
Boala Lyme, zona zoster, sifilis etc.

Care sunt consecințele amorțelii și furnicăturilor

Senzațiile neplăcute, amorțeala, furnicăturile și acele ne pot trezi noaptea, pot interfera cu activitățile zilnice și pot interfera cu mersul, printre altele. Ele sunt, de asemenea, destul de des, o sursă de îngrijorare. Faptul că senzațiile sunt reduse poate, de asemenea, să promoveze, ocazional, accidente precum arsuri sau răni, deoarece persoana reacționează mai puțin rapid la durere.

Care sunt soluțiile pentru a scapa de amorțeală și furnicături

Soluțiile depind în mod evident de cauzele care stau la baza acestora. Prin urmare, managementul necesită stabilirea unui diagnostic clar, pentru a putea trata patologia cât mai mult posibil.

Adauga un comentariu