Boli si tratamente

De ce apar calculii biliari

Publicat: 17 ian. 2011

Calculii biliari (litiaza biliara) reprezinta o problema medicala care afecteaza o persoana din zece.

Vezica biliara are forma de para si este situata sub ficat, in partea superioara dreapta a abdomenului. Vezica biliara stocheaza sucul digestiv denumit bila, produs de ficat. Bila este compusa, in parte, din apa, electroliti, colesterol si bilirubina.

Bilirubina este un produs de degradare de culoare galben-verzuie, eliminat de ficat si care da culoarea bilei. Daca se intoarce in sange, poate face ca pielea si ochii dumneavoastra sa se ingalbeneasca (icter). Bila mai contine saruri biliare si substanta chimica denumita lecitina, acestea impreuna dizolvand colesterolul, permitandu-i astfel sa fie eliminat de ficat.

Merele, taratele de ovaz si grapefruitul scad colesterolul „rau” 

Uleiul din seminte de canepa scade colesterolul si regleaza glicemia 

Atunci cand mancati alimente bogate in grasimi sau in proteine, vezica biliara se contracta si goleste bila prin tuburi mici, denumite caile biliare, care ajung in portiunea superioara a intestinului subtire (duoden). Bila va ajuta intestinul subtire sa digere si sa absoarba grasimi si unele vitamine. Atunci cand compozitia chimica a bilei se dezechilibreaza, se poate transforma in particule solide, care pot forma ulterior calculii biliari.

Aproximativ 20 % dintre cei cu calculi biliari au doar o singura piatra. Ceilalti au calculi multipli, care pot numara sute sau chiar mii, uneori denumiti „pietris” sau „nisip”.

Citeste si:

8 cauze ale colesterolului marit loading...

Adauga un comentariu