Boli si tratamente

De ce apare furtuna de citokine responsabilă de formele severe de Covid-19

Publicat: 04 dec. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
De ce apare furtuna de citokine responsabilă de formele severe de Covid-19
Acest fenomen are ca rezultat o reacție hiper-inflamatorie în organism.

Unele forme severe de Covid-19 ar putea fi explicate prin ceea ce se numește „furtună de citokine„. Acest fenomen are ca rezultat o reacție hiper-inflamatorie în organism.

Noul coronavirus cauzează de obicei simptome ușoare precum febră, oboseală, tuse și uneori dificultăți de respirație.

„Aproximativ una din șase persoane care contractă boala prezintă simptome mai severe, inclusiv dispnee”, notează Organizația Mondială a Sănătății.

Potrivit prof. Yazdan Yazdanpanah, șeful departamentului de boli infecțioase de la spitalul Bichat din Paris, o posibilă agravare apare adesea brusc, la aproximativ 7 zile de la apariția primelor simptome, potrivit Doctissimo. În acest caz, pacientul prezintă un sindrom de detresă respiratorie acută: plămânii nu furnizează suficient oxigen organelor vitale și, prin urmare, este necesară ventilația artificială.

Ce este furtuna de citokine?

„Există dovezi care sugerează că o parte din pacienții cu forme severe de Covid-19 sunt supuși sindromului de șoc citokinic”, a spus Jessica Manson, specialistă în fenomene inflamatorii la University College Hospital din Londra, în jurnalul medical The Lancet. Citokinele sunt molecule produse în mod natural de sistemul imunitar din organism. Ele ajută la reglarea acțiunii imune și promovează răspunsul inflamator, răspunsul natural al organismului la agresiune.

Când prea multe din aceste molecule sunt secretate, se poate produce o reacție hiper-inflamatorie, care este furtuna de citokine. Citokinele pot ataca apoi mai multe organe, inclusiv plămânii. Acest răspuns din partea corpului, deja selectat pentru SARS și Mers, ar putea provoca complicații ale Covid-19.

„Cred că un răspuns imun exuberant este ceea ce ucide cu adevărat pacienții, prin distrugerea țesuturilor. Dar aceasta nu este o certitudine. Asta ar explica doar o parte din decese. Pentru SARS, s-a constatat că aproximativ 50% din decese au fost legate de această reacție excesivă”, a explicat specialistul american în microbiologie și Imunologie Stanley Perlman.

Nu există furtună de citokine la vârstnici, ci depresie imună

Furtuna de citokine nu este responsabilă de formele severe la toți pacienții cu Covid-19. În orice caz, așa cred cercetătorii într-un studiu publicat pe 13 noiembrie 2020 în Science Advances. Oamenii de știință au comparat cazurile de gripă cu cele de coronavirus. Prima observație: printre pacienții cu Covid-19 studiați, oamenii de știință au estimat că în doar 5% din cazuri, mortalitatea s-a datorat unei furtuni de citokine. A doua observație: nivelul inflamației a fost aproape similar între cele două tipuri de infecții.

Pentru Sean Leng, profesor de imunologie la Universitatea John Hopkins, la pacienții vârstnici, formele severe ar putea fi explicate nu printr-o alertare a sistemului imunitar, ci prin slăbirea acestuia.

Această ipoteză, care trebuie confirmată prin cercetări suplimentare, ar putea determina spitalele să schimbe tratamentele administrate pacienților vârstnici cu boli severe. Acest lucru se datorează faptului că corticosteroizii, cum ar fi dexametazona, ajută la reducerea citokinelor organului.

Parodontita ar putea da forme grave ale Covid-19

Parodontita este o boală care corespunde distrugerii parodonțiului, țesutului de susținere al dintelui, de către bacteriile acumulate pe suprafața dintelui și a gingiei. Poate provoca complicații grave, deoarece este un factor de risc pentru bolile cardiovasculare și infecțiile bronhopulmonare. Potrivit unui studiu, parodontita ar putea provoca complicații grave ale virusului Covid-19.

Potrivit DailyMail, oamenii de știință din California și Brazilia au descoperit că unii pacienți cu Covid-19 care prezentau un nivel ridicat al unei proteine ​​imune inflamatorii numită interleukină-6 sau IL-6 (mai mult de 80 de picograme pe mililitru) au un risc mai mare de a dezvolta sindrom de detresă respiratorie.

Parodontita crește nivelul acestor proteine ​​imune, la fel ca obezitatea, diabetul sau bolile cardiovasculare. Corpul grăbește producția de IL-6 pentru a combate un atac.

„IL-6 este una dintre cele mai grave. A fost implicat în distrugerea oaselor, țesuturilor și, atunci când intră în vasele de sânge, previne dilatarea celulelor”, a declarat medicul dentist Dr. Maloyem presei, potrivit Doctisimo. Această proteină inflamatorie aparține unui grup de celule numite citokine. Acestea din urmă joacă un rol în „furtunile de citokine” și provoacă o reacție inflamatorie puternică.

Adauga un comentariu