La psiholog

De ce apare tulburarea bipolara. Ce se intampla in creier

Publicat: 13 apr. 2017
7
Catherine Zeta Jones sau Johnny Depp sunt doar doua dintre celebritatile care au fost diagnosticate cu tulburarea bipolara, afectiunea care trece o persoana prin mai multe faze, de la stari de agitatie, iritare sau furie, la episoade de bucurie intensa. „Tulburarea bipolara, numita si psihoza maniaco-depresiva, (PMD) determina schimbari extreme de dispozitie caracterizate prin repetarea acceselor de depresie si de exaltare patologica (accese maniacale). Persoanele afectate se pot simti extrem de fericite pentru o perioada de timp, pentru ca mai apoi sa se cufunde intr-o depresie adanca. Durata acestor stari variaza in functie de fiecare persoana in parte”, subliniaza psihoterapeutul Laura Maria Cojocaru pentru Gandul.
Tulburarea  bipolara debuteaza intre 25 si 45 de ani, mai rar poate incepe inaintea varstei de 20 de ani sau dupa 50 de ani. „Episoadele mixte sunt mai des intalnite la persoanele care au dezvoltat tulburarea bipolara la o varsta frageda, in special in timpul adolescentei. „Persoanele care manifesta episoade mixte experimenteaza mania si depresia in acelasi timp, acest lucru ducand la un comportament imprevizibil.
Originea tulburarilor maniaco-depresive nu este cunoscuta cu certitudine. Desi unele studii inainteaza ipoteza unei origini genetice, specialistii nu sunt in totalitate siguri de cauzele tulburarii bipolare. Teoria principala arata ca substantele chimice din creier fluctueaza anormal. Atunci cand nivelurile anumitor substante devin prea mari, persoana dezolta starile maniacale, atunci cand nivelurile sunt scazute, aceasta experimenteaza depresia”, subliniaza psihoterapeutul Laura Maria Cojocaru pentru Gandul.
Semne de intrebare care indica necesitatea consultarii unui specialist:
Stari depresive ;
Dificultati de concentrare;
Cresterea nivelului de irascibilitate;
O buna dispozitie in neconcordanta cu contextual;
Rapiditate in vorbire;
Sare de la o idee la alta fara a finaliza niciuna
Un somn insuficient, desi persoana este plina de energie;
Dificultate in a indeplini sarcini usoare;
Angajarea in proiecte pentru care nu detine nicio expertiza;
Angajarea in activitati cu risc crescut;
De multe ori, evenimentele stresante si abuzul de droguri pot declansa ciclul starilor contradictorii. „In prezent, tulburarea bipolara este considerata mai mult o tulburare de dispozitie, avand in vedere ca, in afara unui episod de criza, persoanele au in restul timpului o functionalitate fireasca.
Desi in limbajul curent cuvantul ”maniacal” este utilizat pentru tendinta exagerata catre ordine, in situatia tulburarii bipolare, dispozitia unei persoane maniace se manifesta in sensul unei exaltari exagerate. Manifestarile includ: o stare de agitatie, iritare sau chiar furie, un nivel ridicat de energie, vorbit mult mai mult si mai rapid decat de obicei, o stima de sine exagerata (pana la idei de grandoare), probleme de concentrare (sare de la o idee la alta), scaderea nevoii de somn (sub trei ore pe noapte, desi persoana respectiva spune ca se simte odihnita), angajarea in foarte multe activitati, fara finalizarea niciuneia, angajarea in activitati care ar putea avea consecinte negative (cheltuit irational, comportament sexual riscant, abuz de substante (alcool si droguri)”, mai spune Laura Maria Cojocaru.
De multe ori, tulburarea bipolara  poate fi confundata cu depresia, anxietatea, cu reactiiile la consumul de substante halucinogene sau cu sindromul obsesiv-compulsiv. „In cazul tulburarii bipolare, nu putem vorbi de o vindecare efectiva, ci mai mult de controlul bolii. Consecintele profesionale, familiale si sociale ale acestui tip de tulburare impun un tratament concret pentru a asigura o buna integrare sociala, familiala si o stare de echilibru personal”, adauga psihoterapeutul Laura Maria Cojocaru.
Adauga un comentariu