Stiri medicale

De ce ar trebui să începem să mâncăm meduze

Publicat: 28 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
De ce ar trebui să începem să mâncăm meduze
Este într-adevăr un lucru ușor masticabil, fără prea mult gust

De ce ar trebui să mâncăm meduze? Conform Uniunii internaționale pentru conservarea naturii (IUCN), 32.000 de specii sunt amenințate cu dispariția, de la păsări și mamifere până la corali de recif și crustacee. Cercetatorii au precizat ca s-ar putea să mâncăm și unele specii amenințate fără să ne dăm seama.

Cercetând analize de pescuit industrial, cercetătorii au identificat aproape 100 de specii pe cale de dispariție care sunt vândute ca fructe de mare, iar acest lucru se realizează legal.

Specii de fructe de mare vulnerabile sau pe cale de dispariție

„Speciile care nu sunt drăguțe, precum balenele sau broaștele țestoase marine, de multe ori nu ajung să obțină protecția pe care o merită”, a declarat biologul Universității din Queensland (UQ) și primul autor al noii lucrări, a declarat Leslie Roberson pentru ScienceAlert.

„În ciuda angajamentelor naționale și internaționale de a proteja speciile amenințate, pescuim în mod activ pentru multe dintre aceste specii amenințate.”

Pentru aceia dintre noi care se bucură de pește și chipsuri ciudate, aceasta nu este o veste grozavă, dar cercetătorii au venit cu un mod neconvențional de a ne ajuta în timp ce ne bucurăm de fructe de mare – și anume consumul de meduze.

Între 2006 și 2014, echipa a găsit înregistrări de 92 de specii de fructe de mare vulnerabile sau pe cale de dispariție (11 dintre ele în pericol critic) care au fost capturate, înregistrate și vândute – 13 dintre ele la nivel internațional. Atunci când sunt vândute, aceste specii de pești și nevertebrate nu trebuie să fie etichetate în funcție de specie, astfel încât consumatorii nu au cum să știe ce mănâncă.

Pescuitul ilegal și nedeclarat

Echipa subliniază că acesta este doar un instantaneu al problemei reale, întrucât au analizat doar o secțiune specifică a înregistrărilor și au exclus grupurile de pești, cum ar fi rechinii, care sunt consumate în mod obișnuit în Australia, Europa și unele țări asiatice.

„Ne-am uitat doar la capturile și importurile raportate, nu ne-am adâncit în pescuitul ilegal și nedeclarat și am găsit 92 de specii care sunt capturate sau comercializate în ciuda faptului că sunt listate ca amenințate la nivel mondial cu dispariția”, a declarat pentru ScienceAlert cercetătorul în domeniul conservării UQ, Carissa Klein.

„O mulțime de înregistrări de capturi și importuri de fructe de mare sunt listate în grupuri precum pești marini. Aici nu ne-am uitat la aceste înregistrări vagi, ne-am uitat doar la înregistrările în care a fost listată specia efectivă – așa că am vazut cum se subestimează captura efectivă a speciilor pe cale de dispariție.”

Industria fructelor de mare este o mizerie încurcată de lanțuri de aprovizionare care traversează țări și foarte puțini dintre noi putem evita vina.

„Țările europene (de exemplu, Germania, Marea Britanie, Spania) și SUA reprezintă majoritatea importatorilor importanți de specii amenințate în funcție de volum și valoare”, a scris echipa în lucrarea lor.

De ce ar trebui să mâncăm meduze?

Dar există câteva modalități de a dezlega mizeria pe care o creăm în oceanele lumii. Inclusiv extinderea ideii noastre de fructe de mare pentru a include meduze.

Nu este prima dată când oamenii de știință o sugerează ca sursă de hrană. Și meduzele fiind una dintre minoritățile animalelor sălbatice despre care oamenii de știință cred că s-ar putea să crească în număr din întreaga lume, are mult sens.

În 2017, cercetătorii din Danemarca au fabricat chipsuri crocante din meduze, în timp ce oamenii din China se bucură de meduze de peste 1.700 de ani. În funcție de specie, ne-ar putea ajuta să păstrăm alte specii pe cale de dispariție în mare.

„Este într-adevăr un lucru ușor masticabil, fără prea mult gust. De fapt, este destul de bun cu un sos delicios!” A spus Roberson pentru ScienceAlert.

„Multe dintre gusturile noastre pentru fructe de mare sunt conduse în mare parte de cultură și tradiție. Exemplul evident este supa cu aripioare de rechin – aripioarele de rechin sunt practic lipsite de gust și este vorba despre condimente și sos (și statutul) care îl fac o delicatesă în China.”

Desigur, există și alte modalități de a ajuta la menținerea speciilor pe cale de dispariție în afara meniului.

„Trebuie să îmbunătățim etichetarea fructelor de mare, astfel încât să fim mai conștienți de ceea ce mâncăm. Și dacă fructele de mare nu sunt etichetate, consumatorul ar trebui să întrebe ce specie este, unde a fost capturat și cum a fost capturat, toate informațiile necesare pentru a face o alegere în cunoștință de cauză”, a spus Klein.

Cercetarea a fost publicată în Nature Communications.

Adauga un comentariu