Lifestyle

De ce ar trebuii sa mancam banane in fiecare zi

Publicat: 08 feb. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
De ce ar trebuii sa mancam banane in fiecare zi
Bananele nu ar trebuii sa lipseasca din dieta ta

Gustul dulce și cremos transformă bananele într-o opțiune pe placul adulților și copiilor când vine vorba despre fructe. Află cum reacționează organismul tău când mănânci banane în fiecare zi.

Bananele sunt cultivate în 107 țări și se situează pe locul patru în topul celor mai des consumate alimente. Aceste fructe sunt surse excelente de potasiu, fibre, vitamina C și vitamina B6. La prima vedere par alegerea ideală pentru orice masă sau gustare, însă nu sunt recomandate tuturor. Și, din moment ce poți consuma prea mult chiar și din alimentele sănătoase, este important să știi mai multe despre proprietățile acestor fructe. Poate te gândești că oricum au mai puține calorii decât prăjiturile sau chips-urile, însă o cantitate prea mare poate afecta organismul.

Care sunt substanțele benefice conținute în banane

Consumul unei banane mari (aproximativ 200 g) vă va oferi:

  • vitamina B6 – 41% din valoarea zilnică necesară;
  • vitamina C – 33%;
  • mangan – 30%;
  • potasiu – 23%;
  • magneziu – 15%;
  • folat (vitamina B9, forma sa sintetică este acidul folic) – 11%;
  • riboflavină (vitamina B2) – 10%.

În plus, banana este o altă grupă de vitamine B , vitaminele A, E și K, precum și cupru, fosfor, zinc, fier.

Care sunt beneficiile bananelor pentru sănătate

1. Sprijină nivelurile sănătoase de zahăr din sânge

Baza unei banane este glucidele, inclusiv fibrele. Unul dintre tipurile sale este pectina – conferă pulpei o formă spongioasă. Celălalt, amidonul, este responsabil pentru consistența densă. Pe măsură ce banana se coace, amidonul se descompune în monozaharide și dizaharide, astfel încât fructul devine mai moale și mai dulce.

Atât pectina, cât și amidonul (care este deosebit de abundent în bananele necoapte) reduc nivelul zahărului din sânge după masă, prevenind modificările bruște ale acestuia. Aceasta înseamnă că un astfel de tratament servește ca un fel de prevenire a hiperglicemiei .

2. Ajută să rămână plin mai mult timp

Cu toate acestea, pectina și amidonul încetinesc golirea stomacului. Mâncarea este digerată într-un mod mai calitativ și măsurat, iar o persoană se simte plină mai mult timp.

3. Îmbunătățește sănătatea sistemului digestiv

Amidonul nu este digerat în sistemul digestiv superior și ajunge în intestinul gros. Aici devine mâncare pentru bacteriile benefice, adică îmbunătățește starea microflorei intestinale.

Iar pectina, la rândul ei, poate proteja împotriva cancerului de colon.

4. Vă poate ajuta să slăbiți

Până în prezent, nu există studii care să raporteze fără echivoc: dacă mănânci o banană în fiecare zi, poți pierde în greutate. Dar dovezile indirecte sunt optimiste. Deci, se știe că este asociat consumul regulat de fructe și legume, care conțin multă fibră cu scăderea în greutate.

Există și alți factori. De exemplu, o banană de dimensiuni medii are doar aproximativ 105 kcal. Este aproximativ la fel ca 2,5% grăsime într-un pahar de chefir. În același timp, o banană este foarte satisfăcătoare: mâncând-o, puteți face mai mult timp fără gustări dăunătoare și bogate în calorii.

5. Întărește inima

Potasiul este un mineral esențial pentru funcționarea normală a inimii. Este cunoscut faptul că o dietă bogată în potasiu normalizează tensiunea arterială și reduce riscul de accident vascular cerebral. Dar de multe ori oamenii nu primesc această substanță este în cantitate suficientă.

Cum și cui pot face rău bananele

Cel mai adesea, bananele sunt complet sigure. Excepția fac persoanele alergice la acest fruct. Curios este că este adesea reticulată: o reacție nesănătoasă la banane apare la cei care suferă de alergii la latex.

Adauga un comentariu