Mama si copilul

De ce au copiii cosmaruri si cum ii putem ajuta

Publicat: 10 sept. 2016
7

Când copilul se trezește plângând și-i este greu să readoarmă, este foarte probabil să fie speriat din cauza unui coșmar. Acest vis apare de cele mai multe ori în a doua parte a nopții și probabil copilul și-l va aminti a doua zi dimineața și chiar va rămâne o vreme sunb influența lui, scrie babycenter.com.

Coșmarurile sunt destul de frecvente și apar, de cele mai multe ori, ca urmare a faptului că cel mic a ascultat sau a citit o poveste în care au existat elemente care l-au speriat (chiar dacă ție nu ți s-a părut că ar fi deranjat în acel moment). De asemenea, dacă a văzut un film, dacă a avut niște activități solicitante înainte de a merge la culcare, dacă a avut o zi stresantă sau cu incidente este foarte posibil să viseze urât.

Copiii infasati au un somn mai linistit 

Stresul, însoțit de coșmaruri, poate apărea inclusiv ca urmare a faptului că a început grădinița sau școala. De asemenea, o boală sau un deces al cuiva cunoscut, sau faptul că părinții au divorțat ori că unul dintre ei și-a pierdut locul de muncă- toate acestea zdruncină viața copilului și, implicit, îi strică somnul.

Cum să îți ajuți copilul după coșmar
Mergi la el imediat ce realizezi că are un coșmar. Asigură-l că este în siguranță și mângâie-l până îi trece spaima. Dacă crezi că ajută, du-l în patul tău și dormiți împreună. Lasă-l să spună ce a visat, dar nu insista dacă refuză. Dacă este suficient de mare și face diferența între real și imaginar, consolează-l și amintește-i că e vorba doar de un vis. Dacă supărarea lui continuă, ai răbdare- știm cu toții că emoția creată de un coșmar poate fi foarte puternică. Dacă este cazul, arată-i că nu se ascunde niciun monstru în dulap sau sub pat, asigură-te că jucăria preferată îi este alături, că luminița de veghe e aprinsă și anunță-l că, în caz de ceva, tu ești în camera alăturată sau pe hol și vei veni din nou la el.

Cum să previi coșmarurile
În primul rând, minimizează stresul asigurându-te că cel mic doarme suficient. O rutină relaxantă înaintea orei de culcare ajută mult- o baie caldă, o poveste înainte de culcare, aprinderea luminiței de veghe, un cântecel. Uneori, copiii sunt mai liniștiți dacă simt că pot controla situația. Poate aceste trucuri nu funcționează în toate cazurile, însă cu siguranță pe unii dintre micuți îi vor ajuta.

Tulburarile de somn cele mai cunoscute

Scrie pe un carton: „Doar visul frumos este permis aici!” și agață-l deasupra patului. Roagă copilul să deseneze pe el lucruri frumoase pe care i-ar plăcea să le viseze. Dă-i pe mânuțe sau pe frunte cu puțină cremă pe care să o numiți „crema visului frumos” Umple o sticlă cu apă, pune câteva picături de extract de vanilie și lasă copilul să pulverizeze prin cameră pentru a alunga spiritele rele.

Dacă suspectați că anxietatea sau stresul se află în spatele coșmarurilor, discutați cu copilul despre motivele lui de supărare, însă discuția trebuie să aibă loc în timpul zilei. Dacă persistă coșmarurile și dacă celui mic îi este frică să meargă la culcare, ar fi bine să discutați cu un psiholog, care să vă ajute să aflați care sunt problemele emoționale ale copilului.

sursa:totuldespremame.ro

Adauga un comentariu