Magazin

De ce avem impresia ca oamenii in care ne incredem ne seamana fizic?

Publicat: 10 nov. 2013
1

Daca zicala care indeamna ca omul sa aiba incredere completa doar in el insusi este adevarata, atunci noua descoperire are sens. Oamenii au incredere in persoanele despre care cred ca le seamana fizic.

Publicat in „Psychological Science”, studiul realizat de psihologii de la Universitatea Royal Holloway demonstreaza ca atunci cand consideram o persoana de incredere, percepem chipul sau similiar cu al nostru. Asa ca atunci cand avem incredere in cineva, nu doar ca ne simtim mai apropiati de ei, ci si avem impresia ca ne seamana la trasaturile fizice.

Echipa de la Royal Holloway a folosit un calculator pentru potrivi fata fiecarui voluntar cu alte doua chipuri. Psihologii au rugat participantii sa decida cat anume din trasaturile lor personale au fost folosite pentru a crea imaginea de final, inainte de a juca un joc cu ambii.

In joc, o persoana computerizata insela increderea participantului, in timp ce cealalta persoana era reciproca in ceea ce privea increderea oferita. Odata terminat jocul, participantii erau rugati sa mentioneze cat anume din trasaturile lor au fost folosite in cele doua fete computerizate.

In ciuda similaritatilor fizice ale tuturor fetelor, participantii au gasit de incredere persoana care le semana cel mai mult.

„Cercetarile arata ca atunci cand cineva seamana cu noi, avem tendinta sa ne incredem in el imediat”, a spus Harry Farmer pentru „Daily Mail”.

„Acum am demonstrat pentru prima data ca si reciproca este valabila. Si anume ca atunci cand o persoana se dovedeste a fi de incredere, il percepem ca fiind similar cu noi”, a explicat acesta.

Rezultatele arata, de fapt, ca realitatea experimentata de noi este modelata de interactiunile sociale si ca nu suntem atat de obiectivi pe cat credem.

Sursa: adevarul.ro
Adauga un comentariu