Actualitate

De ce avem parte de o vara plina de furtuni. Explicatia oferita de meteorologi

Publicat: 25 iul. 2018
1

Meterologii au gasit raspuns cu privire la fenomenele meteo ale acestei veri in Romania. De ce avem o vara iesita din comun: cu ploi masivie, inundatii, fara vreo urma de canicula ori seceta. 

Vremea neobisnuita din Romania este explicata acum de meteorologi, dupa ce de la jumatatea lunii iunie si pana in prezent, nu a fost nicio saptamana fara furtuni si inundatii.

Vremea din luna iunie a fost cea mai ploiasa in Romania din ultimii 60 de ani. Nu mai putin de 1.026 de atentionari nowcasting cod galben de furtuna, 255 atentionari nowcasting cod portocaliu de furtuna si o atentionare nowcasting cod rosu de furtuna.

Vremea in luna iulie a avut la activ 547 de atentionari cod galben de furtuni si 146 de atentionari cod portocaliu. Chiar la aceasta ora e in vigoare o atentionare cod galben de ploi abundente pentru mare parte a tarii si una de cod portocaliu care vizeaza judetele Tulcea si Constanta, pana miercuri seara la 21:00.

Vremea de la inceputul verii si pana in prezent –  peste 20 de avertizari de inundatii. In acest timp, nordul Europei sufera de cald. E cea mai calduroasa vara din ultimele 6 decenii in Marea Britanie, in peninsula Scandinava, iar Germania sufera chiar in aceste zile de canicula.

De ce avem o vara neobisnuita. Explicatia meteorologilor

„Nu numai vara este atipica, ci intreg anul acesta, chiar incepand cu decembrie anul trecut, pentru ca iarna a fost deosebit de blanda, pe urma luna martie cu temperaturi de iarna si o luna aprilie cu temperaturi de vara. Incepand cu luna mai au inceput si manifestarile de instabilitate, intr-un context european.

Tine de distributia neobisnuita a maselor de aer. Pe de o parte o e distributie foarte persistena si in acelasi timp neobisnuita pentru ca aerul cald a ajuns pana in nordul peninsulei Scandinave in timp ce in regiunea tarii noastre a stagnat foarte mult timp o masa de aer cu o idee mai racoroasa si cu un foarte mare volum de vapori de apa. Toate acestea au fost asociate cu o persistenta a presiunii atmosferice scazute, un blocaj care a dus la manifestari nefiresti pe tot continentul. Daca la noi a plouat excesiv, in partea de nord a plouat putin, acolo e o seceta accentuata.

Masa aceea foarte calda este de origine tropicala si a avut forta sa se extinda spre regiunile nordice ale Europei, in timp ce aerul mai rece a ramas blocat aici, in zona noastra.

Speram ca in zilele urmatoare, dupa ce depasim episodul de precipitatii, masele de aer sa se mai duca fiecare la locul lor”, a explicat Florinela Georgescu, director executiv ANM. Ea ii sfatuieste totusi pe romani sa mearga in vacanta, dar sa ramana vigilenti la avertizarile meteo, chiar si atunci cand sunt in strainatate. 

Vremea se anunta ploioasa pana la finalul lunii august, inclusiv primele zile din august.

De ce a devenit vremea haotica, in Romania, dar si in lume? 

De ce a devenit vremea, totusi, atat de haotica, nu numai in Romania, ci in intreaga lume si cata legatura are cu schimbarile climatice si cu comportamentul uman, cum ar fi de pilda defrisarile? Climatologul Roxana Bojariu atrage atentia, de altfel, ca omul contemporan ar putea sa nu mai poata tine pasul si exista pericolul sa nu se mai poata adapta la schimbarile climei, care se petrec intr-un ritm mult mai rapid decat in epocile trecute.

Adauga un comentariu