Boli si tratamente

De ce femeile sunt mai predispuse decât bărbații la dezvoltarea de boli autoimune

Publicat: 05 ian. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
De ce femeile sunt mai predispuse decât bărbații la dezvoltarea de boli autoimune
Artrita reumatoidă, lupusul eritematos sistemic, scleroza multiplă și boala Graves sunt alte tulburări autoimune binecunoscute.

Condițiile autoimune sunt ca o epidemie invizibilă. În funcție de tulburările genetice incluse, cifrele diferă. Aproximativ 23,5 milioane și 50 de milioane de americani trăiesc și se luptă cu bolile autoimune, potrivit Asociației Americane a Bolilor Autoimune. 75% sunt femei, estimează Institutul Național de Sănătate, care a declarat oficial că este o problemă semnificativă de sănătate a femeilor. Există o mulțime de ipoteze cu privire la faptul că femeile sunt mai vulnerabile la aceste tulburări, dar nu există răspunsuri concludente din partea experților. De ce femeile sunt mai predispuse decât bărbații la dezvoltarea de boli autoimune?

Ce sunt bolile autoimune?

Corpul este prevazut cu un sistem imunitar puternic împotriva agenților patogeni, microbilor și altor substanțe străine. Se ataca pe sine atunci cand sistemul imunitar confunda țesuturile bune cu cele bolnave. Acest mecanism este simptomul principal al tulburărilor autoimune, numit autoimunitate.

Bolile autoimune pot invada orice parte a corpului, subminând unele funcții și, eventual, creând probleme care pun în pericol viața. Artrita reumatoidă, lupusul eritematos sistemic, scleroza multiplă și boala Graves sunt alte tulburări autoimune binecunoscute.

Pentru a monitoriza simptomele și a minimiza riscul apariției unor probleme care pun viața în pericol, tulburările autoimune sunt incurabile și necesită îngrijire pe viață.

Fiecare tulburare autoimună este specială, deși anumite simptome similare sunt împărtășite de majoritatea. Simptomele populare includ: probleme de concentrare, amețeală, oboseală, dureri și probleme abdominale.

Se pare că există semne precoce ambigue de tulburări autoimune, care pot face dificilă obținerea unui diagnostic prompt. O evaluare clinică, înregistrări psihiatrice, probe de sânge, imagistică și alte teste de screening sunt de obicei utilizate pentru a detecta o boală autoimună.

În prevenirea puseelor ​​autoimune, îmbunătățirile dietetice, cum ar fi controlul tensiunii, o dietă echilibrată și exercițiile fizice, pot fi, de asemenea, benefice, potrivit Science Times.

De ce sunt afectate cel mai des femeile?

Există multe ipoteze cu privire la motivul pentru care femeile sunt mai frecvent afectate decât bărbații de tulburări autoimune. Cercetătorii speculează că diferențele de gen în anticorpi, estrogeni, vulnerabilitate genetică, factori de mediu și stres pot juca un rol în dezvoltarea și riscul crescut al acestor condiții pentru femei.

Disparități de gen în imunitate

În comparație cu bărbații, femelele au de obicei sisteme imune mai active și mai sensibile. De asemenea, au de obicei răspunsuri inflamatorii neconvenționale, deoarece sistemul lor imunitar este activat.

În condiții normale, inflamația trebuie să reacționeze cât mai curând posibil pentru a ataca agentul patogen și faza inflamatorie s-ar opri. Cu toate acestea, în tulburările autoimune, reacțiile inflamatorii pot deveni persistente și pot contribui la deteriorarea gravă a țesuturilor, organelor și articulațiilor.

Sarcina și hormonii

Variațiile hormonale reprezinta o altă explicație potențială a faptului că femeile au șanse mai mari de a dezvolta tulburări autoimune. La femei, hormonii sexuali pot intensifica reacția sistemului imunitar la infecție, contribuind în cele din urmă la producerea unei tulburări autoimune.

De la adolescență și sarcina până la menopauză, femeile și fetele suferă activități hormonale critice în timpul vieții. Toate acestea vor crește răspunsul imunitar la niveluri care pot cauza afecțiuni autoimune și alți factori de risc.

În plus, nasterea va necesita schimbări majore ale nivelurilor hormonale de estriol, progesteron și prolactină. Sarcina poate intensifica sau agrava aceste simptome la persoanele care au tulburări autoimune.

O altă cauză probabilă a apariției unei tulburări autoimune este sistemul imunitar suprimat, la fel ca schimbările hormonale din era postpartum.

Există, de asemenea, dovezi că, la câțiva ani după naștere, celulele fetale pot supraviețui și circula în corpul unei femei. Aceste celule pot fi implicate în producerea sau progresia anumitor tulburări autoimune.

Sensibilitate genetică

Unii cercetători cred că femeile sunt predispuse genetic la aparitia unor boli autoimune, deoarece acestea au doi cromozomi X. Ei suspectează că autoimunitatea este legată de mutațiile cromozomilor X. Și din moment ce femeile au doi cromozomi X, incidența lor ar putea fi de două sau trei ori mai mare pentru tulburările autoimune decât bărbații.

Factorii de mediu pot declanșa boli autoimune

Cercetătorii acordă o mare atenție funcției pe care influențele de mediu o joacă în dezvoltarea bolilor autoimune. Mulți presupun că sensibilitatea la mai multe forme de contaminanți externi poate provoca reacții autoimune, inclusiv poluarea mediului și unele medicamente.

La anumite expuneri, studiile au descoperit o corelație intre produsele cosmetice și riscul crescut de lupus sau artrita reumatoida la femei.

Stres

Stresul poate afecta sistemul imunitar. De fapt, atunci când stresul modifică capacitatea cortizolului de a controla inflamația, autoimunitatea poate evolua. În Journal of the Medical Association, o cercetare publicată în 2019 a indicat faptul că stresul din experiențele de viață dureroase și stresante poate crește probabilitatea ca o persoană să se confrunte cu o tulburare autoimună.

Când experimentează circumstanțe traumatice, femeile percep factorii de stres diferiți de bărbați și mediul lor reacționează diferit. În Journal of Neuroscience Studies, un studiu publicat în 2017 a constatat că, în timp ce bărbații și femeile au documentat cantități comparabile de stres în condiții dificile, bărbații au avut răspunsuri mai viguroase, în timp ce femeile au prezentat răspunsuri mai mici, mai slabe.

Un răspuns scăzut la cortizol nu va apăra împotriva inflamației dacă o persoană suferă de stres cronic. Și răspunsurile inflamatorii neregulate și persistente, în special la persoanele care au răspunsuri mai slabe la stres, pot contribui în cele din urmă la tulburări autoimune.

Adauga un comentariu