Sfaturi pentru casa si gradina

De ce cad fructele din pomii fructiferi in luna iunie

Publicat: 13 iun. 2019

V-ati intrebat vreodata de ce cad fructe din pomii fructiferi in luna iunie? Desi nu este perioada in care fructele sa fie coapte, totusi un numar mare se par ca se irosesc. Procesul se numeste ‘cadere fiziologica’ si are o explicatie rationala.

De ce cad fructe din pomii fructiferi in luna iunie? – Daca sunteti fermier sau pur si simplu ati trecut printr-o livada in luna iunie si ati observat ca foarte multe fructe sunt cazute, desi ele sunt departe de a fi coapte, nu este niciun motiv de ingrijorare: fenomenul se numeste ‘cadere fiziologica’ si consta intr-o triere naturala a fructelor care s-au dezvoltat cel mai bine si au o pozitie mai avantajoasa in coroana pomului. In mod normal, daca procesul de cadere fiziologica decurge normal, nu are efecte negative asupra cantitatii si calitatii productiei pomilor fructiferi.

De ce cad fructe din pomii fructiferi in luna iunie si ce masuri trebuie luate

Daca va spuneam mai devreme ca fenomenul de cadere fiziologica a fructelor este unul normal, se manifesta anual, insa intesitatea lui variaza. Pe fondul unui deficit de nutritie, al excesului sau deficitului de umiditate, fenomenul poate lua proportii.

In general, pomii subnutriti inregistreaza caderi puternice ale fructelor tinere, iar lipsa fosforului si a potasiului accentueaza piererile provocate de acest proces. Excesul de azot poate favoriza caderea ca urmare a stimularii cresterii puternice a lastarilor care consuma substantele proteice necesare dezvoltarii embrionilor.

Caderea fiziologica a fructelor coincide si cu perioada de maxim atac al unor daunatori si este bine sa nu fie confundate cele doua cauze ale caderii. Foarte important este si ca indiferent de motivul caderii, fructele sa nu fie lasate prea multa vreme pe sol pentru ca daunatorii din fructele cazute se refugiaza in sol, de unde vor lansa noi atacuri asupra fructelor. Caderea prematura poate fi prevenita prin tratarea pomilor cu substante stimulatoare dar acest fenomen nu va fi total de eliminare.

 loading...

Adauga un comentariu