International

De ce crede fostul sef Google ca internetul se va imparti in doua

Publicat: 21 sept. 2018
1

Eric Schmidt, fostul CEO al Google si presedintele executiv al Alphabet, prevede ca internetul se va imparti in doua in urmatorul deceniu, unul condus de China, altul de SUA.

Schmidt a dezvaluit aceste ganduri in cadrul unui eveniment in San Francisco gazduit de Village Global VC, firma de investitii. Economistul Tyler Cowen l-a intrebat pe Eric Schmidt care sunt sansele sa vedem un internet fragmentat in viitor.

„Cel mai probabil scenariu este acela al unei bifurcatii, nu al unei fragmentari. Cred ca internetul se va imparti in doua: unul condus de China si altul de SUA […] Globalizarea inseamna ca firmele chineze pot sa joace la nivel global. O sa vedem produse si servicii fantastice venind din China. Totusi, exista un mare pericol ca acestea sa vina cu un alt stil de lidership, unul cu control si cenzura. Uitati-va la cum BRI (Belt and Road Initiative) functioneaza si implica 60 de tari. Este perfect posibil ca aceste tari sa inceapa sa ia infrastructura pe care China o are in schimbul pierderii libertatii”, a raspuns Eric Schmidt.

Practic, el ne spune ca va exista in continuarea internetul liber, dar va fi si unul strans controlat si cenzuarat ce se va extinde dincolo de granitele tarii comuniste. Belt and Road Initiative este o incercare a Beijing-ului de a creste influenta politica si economica a Chinei conectand si facilitand comertul, inclusiv comertul digital, dintre China si alte tari din Europa, Africa, Orientul Mijlociu si Asia.

Acesta predictie a lui Schmidt vine la scurt timpul dupa ce Sundar Pichai, actualul CEO al Google, a starnit controverse cu noul motor de cautare cenzurat pregatit de Google pentru piata din China.

Cofondatorul Google le-a sugerat antreprenorilor sa se concentreze pe crearea de servicii si produse care nu doar creaza dependenta, ci sunt si utile. „Prea multi se concentreaza pe cresterea veniturilor intr-un timp scurt, satisfacerea actionarilor decat sa se concentreze pe crearea unui produs care sa fie benefic utilizatorilor, societatii si care sa contribuie la sanatatea companiei pe termen lung”, a mai spus el.
Adauga un comentariu