Sport

De ce depinde soarta EURO 2021 și ce scenarii ia în calcul UEFA! Mai vedem fotbal european pe Național Arena?

Publicat: 13 ian. 2021
Soarta EURO 2021, turneu amânat cu un an din cauza pandemiei, nu va fi decisă până în martie
Euro 2021

Soarta EURO 2021, turneu amânat cu un an din cauza pandemiei, nu va fi decisă până în martie, însă UEFA speră că eforturile pentru vaccinarea populației împotriva noului coronavirus vor permite desfășurarea acestuia conform planului, în vara acestui an.

Competiția la care urmează să ia parte 24 de selecționate, care va dura o lună (11 iunie – 11 iulie 2021), este una dintre cele mai importante surse de venituri pentru forul fotbalistic continental și urmează să se desfășoare în premieră în 12 orașe europene și nu într-o țară sau cel mult două, ca până acum, pentru a marca șase decenii de la înființarea sa, ideea aparținându-i fostului președinte al UEFA, Michel Platini.
Meciurile din cadrul acestui turneu, amânat cu 12 luni din cauza crizei sanitare mondiale, urmează să aibă loc la Glasgow, Dublin, Bilbao, Amsterdam, Copenhaga, Munchen, Roma, Sankt Petersburg, București, Budapesta și Baku, în timp ce semifinalele și finala sunt programate pe stadionul Wembley din Londra.

Aleksander Ceferin: „Cred că vom putea avea tribune pline în vară”

Forul european a sperat că amânarea cu un an le va permite suporterilor să asiste la meciuri, în condițiile în care majoritatea competițiilor se desfășoară și acum cu porțile închise, iar această perspectivă depinde în mod clar de o îmbunătățire a situației sanitare.
Președintele UEFA, slovenul Aleksander Ceferin, speră ca programele de vaccinare, care decurg cu viteze diferite în țările care urmează să găzduiască EURO 2020, vor fi cheia pentru respectarea planului original.

„Vaccinarea a început și cred că vom putea avea tribune pline în vară”, a spus Ceferin într-un interviu acordat recent ziarului sârb Informer.

„Pentru moment, planul este de a juca în 12 țări. Există, desigur, soluții de rezervă, în cazul în care o țară are probleme”, a adăugat conducătorul fotbalului european.

Însă oficialul sloven admite că ar putea fi nevoit să facă unele jonglerii cu planurile de găzduire și poate cu diferite niveluri de utilizare a capacității stadioanelor.

„Suntem pregătiți să organizăm competiția în 11, 10 sau 9 orașe și chiar într-o singură țară, dacă va fi necesar. Însă, sunt 99,9 la sută sigur că vom avea Campionatul European în toate cele 12
orașe, așa cum este planificat”, a mai spus Ceferin.

UEFA are un puternic interes comercial pentru ca evenimentul să se deruleze așa cum este prevăzut

UEFA a confirmat că are în vedere patru scenarii operaționale – pentru stadioane pline, cu un grad de ocupare de 50%-100% sau 20%-30% din capacitate, precum și meciuri cu porțile închise.
Orașele gazdă au fost invitate să vină cu două sau trei planuri în afara acestor opțiuni și este posibil să există abordări diferite în fiecare loc.

„O decizie în privința scenariului care va fi aplicat individual în fiecare oraș, în timpul turneului, va fi luată pe 5 martie 2021”, a precizat UEFA într-un comunicat.

Având în vedere acordurile cu difuzorii turneului, UEFA are un puternic interes comercial pentru ca evenimentul să se deruleze așa cum este prevăzut.
Chiar dacă întreaga competiție va trebui să se desfășoare fără fani, acest lucru va permite forului continental să-și îndeplinească cerințele contractuale și să evite un impact financiar major.
O amenințare pentru turneu ar putea veni dacă, la fel ca anul trecut, ligile interne ar trebui să se oprească din cauza pandemiei, provocând astfel o nouă amânare a competițiilor intercluburi naționale și europene, așa cum s-a întâmplat în sezonul trecut.
Până în prezent, ligile europene, cu protocoale stricte în vigoare pentru desfășurarea meciurilor cu porțile închise, au putut continua să joace, deși planurile pentru revenirea fanilor în tribune au fost afectate de noul val al pandemiei.

Adauga un comentariu