Stiri medicale

De ce diabeticii ar trebui să se culce devreme

Publicat: 22 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
De ce diabeticii ar trebui să se culce devreme
Persoanele care au mers târziu la culcare și s-au trezit târziu, sau cronotipuri de seară au un stil de viață excesiv de sedentar

De ce diabeticii ar trebui să se culce devreme? Condus de Universitatea din Leicester și Universitatea din Australia de Sud, un nou studiu a evaluat preferințele la culcare (cronotipurile de somn) ale persoanelor cu diabet de tip 2, identificând o legătură între orele de culcare și stilurile de viață sănătoase și active.

S-a constatat că bufnițele de noapte (persoanele care au mers târziu la culcare și s-au trezit târziu, sau cronotipuri de seară) au un stil de viață excesiv de sedentar, caracterizat prin niveluri scăzute și intensități scăzute ale activității fizice – și că acest lucru supune sănătatea unui risc mai mare.

Diabetul de tip 2 este în mare parte rezultatul excesului de greutate corporală și al inactivității fizice. La nivel global, 463 de milioane de persoane – sau unul din 11 adulți au diabet – o statistică care se așteaptă să crească la 700 de milioane până în 2040.

1,9 miliarde de adulți sunt supraponderali, dintre care 650 de milioane sunt obezi

În mod îngrijorător, 1,9 miliarde de adulți sunt supraponderali, dintre care 650 de milioane sunt obezi. Deoarece prevalența globală a diabetului de tip 2 și a obezității continuă să crească, este esențial să găsim modalități de a nega aceste probleme de sănătate.

Cercetătorul principal, dr. Joseph Henson de la Universitatea din Leicester, spune că înțelegerea modului în care preferințele oamenilor privind timpul de somn pot avea un impact asupra nivelului lor de activitate fizică, ar putea ajuta persoanele cu diabet zaharat de tip 2 să își gestioneze mai bine sănătatea.

„Este o nevoie masivă de intervenții la scară largă pentru a ajuta persoanele cu diabet zaharat să inițieze, să mențină și să obțină beneficiile unui stil de viață activ”, spune dr. Henson.

„Pentru persoanele care preferă să se culce mai târziu și să se trezească mai târziu, acest lucru este și mai important, cercetările noastre arătând că bufnițele nocturne se misca prin exercitii fizice cu 56% mai puțin decât omologii lor care se trezesc si se culca timpuriu. Exercițiile fizice joacă un rol important pentru persoanele cu diabet zaharat, ajutând la menținerea unei greutăți sănătoase și a tensiunii arteriale, precum și la reducerea riscului de boli de inimă – toți factorii semnificativi pentru îmbunătățirea gestionării diabetului. Acest lucru face extrem de importantă înțelegerea factorilor care pot atenua înclinația unei persoane spre exerciții fizice”.

Publicat în BMJ Open Diabetes Research & Care, studiul a examinat 635 de pacienți cu diabet de tip 2, fiecare purtând un accelerometru timp de șapte zile pentru a înregistra intensitatea și timpul diferitelor comportamente fizice: somn, odihnă, activitate fizică generală.

De ce diabeticii ar trebui să se culce devreme?

Studiul a constatat că 25% dintre participanți au avut cronotipuri de dimineață (preferința de a merge devreme și de a se trezi devreme, cu o oră medie de culcare de 22:52); 23% au avut cronotipuri de seară (o preferință de a merge la culcare târziu și de a se trezi târziu, cu o oră medie de culcare de 00:36); iar 52 la sută au spus că nu au niciuna.

Dr. Alex Rowlands, de la UniSA, spune că studiul oferă o perspectivă unică asupra comportamentelor persoanelor cu diabet de tip 2.

„Legăturile dintre perioadele de somn ulterioare și activitatea fizică sunt clare: du-te la culcare târziu și este mai puțin probabil să fii activ. Deoarece cronotipurile de somn sunt potențial modificabile, aceste descoperiri oferă o oportunitate de a vă schimba stilul de viață în bine, pur și simplu prin ajustarea orei de culcare. Pentru cineva cu diabet zaharat, acestea sunt informații valoroase care l-ar putea ajuta să readucă sănătatea pe o cale bună”, spune dr. Rowlands.

Adauga un comentariu