Culinar

De ce e bine să bei sirop de mure când eşti răcit

Publicat: 18 feb. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
De ce e bine să bei sirop de mure când eşti răcit

Murele conţin apă (88,4%), zaharuri, acizi, pectine, săruri minerale (potasiu, calciu, fosfor şi magneziu), proteine, grăsimi,celuloza, provitamina A, vitaminele B, C, P. Sunt bogate în antioxidanţi care protejează şi regenerează pielea, vindeca rănile şi leziunile de psoriazis, previn formarea cheagurilor de sânge, reduc glicemia.

De asemenea, murele sunt considerate un bun întăritor al organismului, tonifica ficatul, drenează bila, au efect astringent, dar pot fi uşor laxative, dacă se consuma pe nemâncate. Sunt indicate în anemii, diaree, afecţiuni ale vezicii biliare, pulmonare. Întrucât conţin acid oxalic, sunt contraindicate în litiaza.

De ce e bine să bei sirop de mure când eşti răcit

În scop terapeutic se folosesc de la mur fructele, frunzele şi chiar şi tulpinile. Frunzele ajută la tratarea diareii, a colitelor, a hemoragiilor sau a aftelor şi stomatitelor; pot de asemenea să amelioreze simptomele diabetului şi a hemoroizilor. Atât frunzele, cât şi tulpinile se pot folosi sub formă de ceai, care este şi un bun tonic. La o linguriţă de frunze uscate, se adăuga o cană de apă fiartă, se acoperă şi se lasa aşa timp de 15 minute. Fructele conţin salicil, care are efecte antiinflamatorii. În plus, conţin antocianine, antioxidanţi care ajuta la prevenirea şi ameliorarea bolilor de inimă, a celor psihice, a cancerului.

Pentru a beneficia de toate aceste puteţi consuma murele atât proaspete, cât şi sub formă de sirop. Siropul de mure se recomanda mai ales în caz de diaree, angine şi afecţiuni pulmonare. Se beau câte 4 linguri pe zi. Cum se prepară siropul de mure Se pun 2 kg de fructe într-un litru de apă şi se fierb la foc mic timp de 15 minute. Se lasa să se răcească şi se strecoară prin tifon.

Se obţin 2,6 litri de suc care se pun la fiert cu 2,6 kg de zahăr. Fierberea durează 30-40 de minute, având grijă să se înlăture spumă. Când siropul este legat, vasul se ia de pe foc, se adaugă 7 linguri cu zeama de lămâie şi se amesteca bine. Se poate păstra în sticle şi doi ani.

Adauga un comentariu