News Flash:

De ce e comica lumea lui Caragiale?

26 Octombrie 2007
5364 Vizualizari | 1 Comentarii
Alexandru Dobrescu
Caragiale este considerat un mare artist comic, creator - in principal - de comedii si schite satirice. Chiar daca opera sa include si nuvele fantastice ori naturaliste, ba chiar si o drama, tot comediile si schitele sunt, de regula, convocate a argumenta talentul exceptional al scriitorului. Insa genul comic este unul prin excelenta simplificator. Ca si cel tragic, de altfel. Ca sa se vada mai bine, omenescul e redus la cateva trasaturi, menite sa provoace rasul, intr-un caz, sau plansul, in celalalt.
In pofida acestei evidente, umanitatea din scrierile lui Caragiale, departe de a suferi de simplificare, se distinge tocmai prin complexitate. Personajele comediilor si schitelor nu sunt niste caricaturi, ci oameni intregi, cu o psihologie indeajuns de complicata ca sa pretinda o analiza nuantata pana la infinitezimal. Tribulatiile eroilor caragialesti nu sunt prin ele insele comice. Dar devin comice, deoarece eroii nu dispun de un adecvat instrument de comunicare. Limbajul omului caragialean nu acopera decat intr-o infima parte adancimea sa interioara. De un secol si mai bine, publicul se amuza pe seama acestei inadecvari, nebagand de seama ca, indaratul limbajului impropriu, se petrec infruntari puternice de caractere, jocuri psihologice de mare finete. Vreau sa spun ca fizionomia intelectuala si sufleteasca a omului caragialean nu iese dintre limitele normalitatii; numai ca e, din punctul de vedere al observatorului de pe margine, talmacita impropriu in cuvinte.

Pentru ca, din perspectiva personajelor, defectiunea instrumentului lingvistic nu e resimtita ca atare si nu constituie, deci, un impediment. Si ce alta mai buna dovada decat faptul ca acesta nu-i impiedica sa intre in relatie, sa dezvolte intrigi complicate, sa iubeasca, sa urasca, intr-un cuvant - sa traiasca?
Veta, nevasta cherestegiului din O noapte furtunoasa, are o relatie adulterina cu tejghetarul Chiriac. Nu e o simpla aventura, ci o veritabila iubire si exista in piesa o scena remarcabila, aceea a impacarii indragostitilor, care vorbeste aproape de la sine despre consistenta sentimentelor celor doi. Sigur ca replicile arunca un val comic asupra lor. Ceea ce nu inseamna ca pasiunea care le misca e mai putin consistenta in ordine umana.
Situatia aminteste de V. A. Urechia si de confruntarea sa cu Maiorescu. Cine citeste, azi, raspunsurile Revistei contimporane, constata ca multe dintre argumentele puse in discutie de Urechia erau indestul de solide pentru a fi luate in considerare si a pretinde raspunsuri. Maiorescu le-a ridiculizat insa pentru improprietatea exprimarii, ignorandu-le fondul, si ele au facut cariera in posteritate exclusiv sub aceasta infatisare. Ca si o semnificativa parte dintre contemporanii scriitorului, personajele lui Caragiale se exprima impropriu, iar improprietatea expresiei ne impiedica a vedea calitatea materialului uman din care sunt plasmuite.
Adecvarea limbajului este o problema perpetua. Ea nu a fost numai a secolului al XIX-lea romanesc, ci este, deopotriva, una a zilelor noastre. Fondul e mereu in cautarea formei potrivite, pe care pare, cateodata, sa o gaseasca, pentru ca, ulterior, sa-i constate neajunsurile si sa-si continue cautarea. Caci insusi idealul formei se modifica neincetat, cum nici cautatorii nu sunt mereu aceiasi.
Probabil ca, de am avea taria sa ne asumam multele inadecvari de care suferim si care transforma involuntar in comedii dramele de fiecare zi, am fi mai intelegatori cu lumea lui Caragiale, descoperind in reprezentantii ei niste tovarasi de suferinta. Numai ca, lipsindu-ne o asemenea putere, continuam sa ne amuzam pe seama lor, inchipuindu-ne ca ei sunt singurii vrednici de ras.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

DANA  | #21212
"Tovarasi de suferinta " ... Tovarase Dobrescu, nimic/nimeni nu este vrednic de ris in tara asta ! Numai ni se pare ...
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.4240 (s) | 24 queries | Mysql time :0.302111 (s)