International

De ce e depasita cea mai grozava armata a lumii in lupta cu Statul Islamic

Publicat: 16 ian. 2016

Democratiile occidentale si instrumentele lor militare se confrunta cu noutatea extremismului radical global. Fie ca e vorba despre Statul Islamic, Fratia Musulmana, al Qaida sau alta grupare, abordarea armatei americane este complet gresita.

In pofida avantajului economic, informational, tehnologic si militar al SUA si aliatilor sai, nu se indeplinesc obiectivele majore de politica externa. Coalitiile au obtinut performante in ceea ce priveste uciderea si capturarea jihadistilor, insa nu au stavilit suferintele si conflictul, scrie Ben Zweibelson, veteran din Irak si Afganistan si director de program la Universitatea Joint Special Operations, a US Special Operations Command, intr-o analiza pentru Breaking Defense.

„Sincer, pierdem lupta si s-ar putea sa continuam sa pierdem in timp ce umarim noua stea in ascensiune a islamului radical, Statul Islamic, prin auto-impusa stare de confuzie”, scrie expertul.

Acesta argumenteaza ca americanii sunt rationalisti tehnici si dedicarea lor fata de aceasta abordare filosofica este parte a motivului pentru care se indreapta spre esecul militar (Rationalismul tehnic este un termen derivat din lucrarile lui Donald Schon, care desemneaza o abordare a predarii derivata din pozitivism, potrivit caruia practica este simpla aplicare a unor solutii din cercetare la problemele generice – n.red).

Din aceasta postura, americanii cred ca realitatea poate fi masurata obiectiv si analitic si controlata pe baza unor principii si tehnici universale. Se foloseste puterea tot mai mare a dezvoltarii tehnologice pentru a indeparta confuzia provocata de complexitatatea realitatii, cu credinta nestramutata ca problemele de azi pot fi rezolvate cu inovatiile de maine.

Expertul arata ca increderea americanilor in progresul stiintific si relatiile lineare conduce la iluzia ca aduc sub control complexitatile, cu fiecare zi. SUA si intreaga comunitate NATO sunt vinovate, spune acesta, de a fi devenit rationalisti tehnici, care vad razboiul intr-o maniera singulara, limitata.

Americanii dezvolta procese tehnice tot mai importante, intaresc metodologiile militare si transforma orice succes tactic intr-o strategie aplicabila la toate teatrele de razboi. Este ignorata forma organizationala si felul in care aceasta poate fi cea mai grea bariera in calea indeplinirii tintelor strategice de politica externa.

Institutiile militare occidentale, aflate in interiorul structurilor guvernamentale, sunt pe deplin incastrate in ierarhia centralizata. Imbunatatirile tehnologice precum metadata, analizele aproape instantanee si transmisia de informatii pe intreaga planeta au rigidizat organiarea ierarhica centralizata, in loc sa o flexibilizeze.

Zweibelson apreciaza ca aceasta situatie duce la institutii militare tot mai incapabile sa se adapteze la directiile emergente catre care se indreapta conflictele umane ale secolului XXI.

Expertul arata ca in cadrul doctrinei, antrenamentului si cheltuielilor de aparare ale SUA se prefera in continuare pregatirile impotriva unor rivali conventionali, precum Rusia sau China, bazate pe premisa unui conflict intre egali sau aproape egali. Cu alte cuvinte, structura ierarhica centralizata americana cauta adversari cu structuri ierarhice compatibile cu care se poate lupta in mod previzibil si intr-un mediu aparent mai putin complex.

Simularile de razboi si scenariile de antrenament se fixeaza pe „amenintari de la adversari aproape egali”, cu doar cateva elemente specifice gruparilor teroriste.

La nivelul organizatiilor fundamentale, intreaga comunitate de aparare (aliatii anglo-saxoni ai SUA, NATO si altii) minimalizeaza ce fac rivalii emergenti precum Statul Islamic in mediile de conflict.

Deseori, acesti rivali sunt introdusi fortat in structuri conventionale, intrucat americanii aplica gresit viziunea traditionala asupra conflictului la grupari teroriste ca Statul Islamic si asteapta ca aceste strategii sa functioneze cumva.

Se asteapta ca loviturile chirurgicale si analizele retelelor sa functioneze in cazul Statului Islamic la fel ca impotriva unei amenintari ruse in Ucraina sau a uneia chineze langa coasta Taiwanului.

Expertul identifica doua parti ale problemei cu care se confrunta armata americana: incapacitatea de a recunoaste ierarhii non-centralizate sau hibride si refuzul de a devia de la propria structura ierarhica centralizata.

Zweibelson sustine ca este nevoie de o transformare si inovare dramatica, ce nu vor avea loc in mod silentios sau ordonat. Pentru a infrange noi rivali imprevizibili precum Statul islamic e nevoie ca aparatele de aparare sa faca tranzitia catre hibrizi, unde forma ierarhica centralizata este temperata.

Abia cand strategiile si actiunile capata continut si forma non-lineara si inovatoare, abia atunci vor fi depasiti rivalii. Pentru a realiza asta, e nevoie de dezvoltarea in masa a formatelor si metodologiilor de aparare noi si deseori netestate.

„Trebuie sa incetam sa mai facem fixatii pentru tinte precum Statul Islamic. Nu sunt acelasi tip de rival ca Rusia, China si altii. De asemenea, trebuie sa incetam sa tratam gruparile precum Statul Islamic ca si cum instrumentele si procesele noastre ierarhice centralizate vor functiona impotriva lor. Trebuie sa transformam felul in care gandim, in care formulam strategii, si felul in care armata SUA educa si antreneaza”, conchide expertul.loading...

Adauga un comentariu