Stiri medicale

De ce este inarmat Sfantul Dimitrie?

Publicat: 25 oct. 2014
7
In toate icoanele, Sfantul Mare Mucenic Dimitrie (praznuit pe 26 octombrie) este imbracat ca un militar: poarta tunica de zale a ofiterilor romani si o sulita sau o sabie. Uneori, arc, scut sau toate impreuna. Icoanele ii infatiseaza pe sfinti cu aspectul si in ipostazele care le reprezinta cel mai bine sfintenia.
Aspect si ipostaze care subliniaza ce anume IN TIMPUL VIETII i-a facut sfinti: Sfantul Spiridon, cu un cosulet pe cap in loc de culion, asa cum a purtat si in viata, pentru a-i arata smerenia. Sau Maria Egipeanca, in zdrente, asa cum arata dupa 47 de ani petrecuti in pustiu. Sau Sfantul Nicolae, ca un Ierarh si Parinte, odata ce a fost incepator al preotiei si un iubitor si ocrotitor al copiilor, scrie evz.ro.
Dar Sfantul Dimitrie? Intr- adevar, fiul guvernatorului Tesalonicului a fost viteaz in razboaie, de aceea era si atat de pretuit de imparatul Maximian, dar nu pentru faptele sale de arme a fost el sfant. Dimpotriva, din momentul in care isi marturiseste credinta in Hristos, Dimitrie nu mai pune mana pe arma. El il binecuvanteaza pe Nestor in lupta cu colosul Lie, dar nu lupta personal. Iar cand soldatii lui Maximian coboara in temnita unde era inchis sa-l ucida, el nu schiteaza nici un gest de aparare, ci isi ridica bratul drept in sus, pentru ca prima sulita sa-l loveasca il locul unde fusese impuns si Hristos. Atunci de ce este el inarmat pana in dinti in icoane? Simplu: arsenalul acela nu reprezinta arme pamantesti, ci simboluri ale Curajului cu care a Marturisit credinta, sfidandu- l pe imparatul pagan; ale Demnitatii cu care a refuzat ranguri inalte si bogatii cu care fusese ispitit pentru a se lepada; ale Eroismului cu care a indurat torturile si a primit moartea muceniceasca. Dimitrie este un Ostas al Cerului. Iar armele sale sunt la fel de taioase si azi, in vremuri care seamana tot mai mult cu prigoana de acum 1700 de ani.
Adauga un comentariu