Magazin

De ce este mai bun vinul vechi. Care este secretul

Publicat: 02 nov. 2014
1

Desi este o ocupatie veche de cand lumea, fabricarea vinului este si o stiinta, pe care cercetatorii inca o analizeaza cu interes. Orice greseala in procesul fabricarii vinului poate face ca intreaga productie sa fie compromisa.

Chiar daca nu sunteti un degustator profesionist, cu siguranta ati observat ca multe vinuri mai vechi au un gust diferit, mai placut, decat vinurile din sticlele imbuteliate recent, chiar daca toate provin din aceeasi vie.

Citeste si Specialistii trag un semnal de alarma. Ce se intampla cu femeile care consuma prajeli

Care este secretul?
Cele mai importante in procesul de invechire a vinului sunt taninurile. Acestea sunt molecule produse de struguri, in pielea, carnea si semintele fructului. Taninurile au proprietati antifungice si sunt cele care dau strugurelui si vinului gustul specific putin amar si care va pot lasa in gura o senzatie de uscaciune, avand un efect astringent.

Tot ele sunt responsabile cu mirosul vinului, intercationand cu alcoolul din vin si conferindu-i aroma specifica de fructe. Astfel, in cazul unui vin mai vechi, aceste taninuri mature confera un gust mai placut. In timpul procesului de fermentatie, taninurile sunt alterate de moleculele de oxigen care patrund in sticla prin dop.

Citeste si Ce trebuie sa stii despre CAFEA. Un doctor rupe tacerea

Dar, daca oxidarea are loc prea repede taninurile nu vor mai putea neutraliza aceste molecule si vinul va avea gust neplacut.

Producatorul de vin poate controla cantitatea de taninuri pe care o vrea. Vinul care rezulta dintr-un contact mai indelungat intre strugurii zdrobiti si pielea si semintele pline de taninuri va avea un gust amarui la inceput, dar in timp va fi foarte apreciat.

Citeste si Vrei sa slabesti? Incearca o dieta cu PIPER NEGRU

Vinul are o culoare galben-verzui cu arome de agrisa si note fine de flori de soc. Este un vin echilibrat cu un caracter erbaceu placut simtit in palatul cavitatii bucale. Fructuozitatea este in echilibru cu aciditatea, aceasta iesind in evidenta in special pe postgust, ceea ce face acest vin cu o companie ideala pentru preparate culinare.

Sursa: rtv.net





Adauga un comentariu